Bij mijn tweede poging
Un Flic te bekijken deze keer niet in slaap gevallen, het lag dus niet aan de film.
Mijn 3e film van Melville en hoewel bij vlagen ook ontzettend mooi, cool en stoer is deze toch een stukje minder dan zijn vorige twee (
Le Cercle Rouge en
Les Armee des Ombres).
Aangezien iedereen hier minimaal 2 dingen kwijt moet over deze film zal ik daar ook maar mee starten dan hebben we dat vast gehad.
Ten eerste; Ja, ook ik dacht meteen aan
Kill Bill toen Deneuve in haar verpleegsterpakje (Waarom bestaan zulke jurkjes tegenwoordig toch niet meer? Het zou mijn werk zo kunnen veraangenamen

) tot actie overging.
Ten tweede; Die treintjes en helikopter, het leek wel een slechte scene uit Thunderbirds zeg, vreselijk

Geen idee wat Melville bezielde maar ik vind het er niet uit zien. gelukkig is de actie daarna in de trein zelf wel prima.
Het viel me trouwens wel een paar keer vaker op dat in deze film overduidelijk decors gebruikt werden op plekken dat ik me afvroeg; Waarom? Tijdens het gesprek in het museum bijvoorbeeld.
De film start werkelijk ijzersterk, wat een perfecte sfeer en ultieme coolheid. Geweldige keuze van de locatie ook. Een voor de winter zo goed als verlaten Frans strandplaatsje, de zee beukt volop, het is donker en de regen valt met bakken uit de lucht, heerlijk gedaan.
Melville lijkt sowieso wel een voorkeur te hebben voor mistroostige winterse taferelen, veel druilerig weer, kale bomen, regen of sneeuw.
Delon en Crenna spelen uitstekend, de bijrollen zijn dik in orde allleen de rol van Deneuve had wat groter mogen zijn. Wel deed het verhaal me deze keer wat minder. Het is ook vrij recht-toe-recht-aan en ik zit een beetje met het plot in m'n maag. Heb ik het nou goed begrepen dat
Simon via een wel heel omslachtige manier zijn eigen drugs ging terug stelen?
De hele film speelt zich af in een bijzonder onderkoelde sfeer, opgekropte emoties en de onmogelijkheid van de hoofdpersonen om te communiceren met elkaar. Het komt mooi samen in de climax waaruit ik veel eenzaamheid vind spreken... Coleman is eigenlijk een zielige onbeholpen man ondanks zijn schild van gewapend beton.
Film met zowel min als pluspunten, niet over de gehele linie even solide maar zeker interessant. Voordeel van de twijfel, 3.5*