Hidalgo (2004)

geregisseerd door
Joe Johnstonmet
Viggo Mortensen,
Omar Sharif en
Frank CollisonFrank T. Hopkins, een van de beste paardrijders op de lange afstanden, brengt z'n tijd door als artiest in Wild West shows. Z'n claim dat zijn paard Hidalgo het beste ter wereld is valt niet in goede aarde bij een Arabische sjeik, die hem uitnodigt dit te bewijzen in een 3000-mijl lange race door de Arabische woestijn.
3,5
[permalink] geplaatst op 16 december 2009, 21:05 uurPrachtige avonturenfilm.
Ik heb niks met paarden maar dit kon me wel boeien.
Prachtige beelden.
3,5
[permalink] geplaatst op 4 februari 2010, 17:39 uurik had er van te voren niet zo veel van verwacht (door de paarden), maar al met al toch wel een redelijk goede film
3,5
[permalink] geplaatst op 4 februari 2010, 17:50 uurLeuke avonturenfilm, waar ik prima van heb genoten! Leuk acteerwerk en een goed verhaal. Ook de uitwerking ziet er netjes uit. Viel me ook op dat het camerawerk erg mooi was, terwijl ik daar normaal niet zo op let. Zeker leuk om eens gezien te hebben.
2,5
[permalink] geplaatst op 4 februari 2010, 18:02 uurLeuk paard, leuke man, mooie landschapsplaatjes, maar helaas een verhaal dat een beetje te veel op een laag pitje suddert.
Zo nu en dan enerverend, maar overwegend behoorlijk tam, wat niet echt in het voordeel spreekt van een avonturenfilm. Verder een uiterst voorspelbaar einde, maar natuurlijk wel het einde dat je na 136 minuten hoopt te zien.
3,0
[permalink] geplaatst op 4 februari 2010, 18:18 uurOpzich een leuk aspect... een cowboy in de verkeerde woestijn. Maar het verhaal is erg simpel en er is maar matig acteerwerk. Maar het camerawerk is (de grootste tijd) uitstekend. Samen met de prachtige omgevingen waar opgenomen is geeft dit enkele prachtige shots. Maar dat is dan ook het enige wat deze film te bieden heeft.
4,0
[permalink] geplaatst op 5 februari 2010, 21:25 uurEens wat anders dan de standaard western / avontuur
Erg leuk gedaan en je leeft mee.
Goed geacteerd en mooie beelden.
2,5
[permalink] geplaatst op 8 februari 2010, 0:32 uurToch een halfje verlaging voor Hidalgo, het was niet meer zo leuk als ik mij kon herinneren.
De film is te slepend (langdraderig) om echt veel vermaak te bieden. De film moet het vooral hebben van de grote woestijn race en de prachtige beelden van de landschappen. Het verhaal had gewoon achterwege kunnen worden gelaten, dit is verder niet erg hoogstaand. Ook qua karakter ontwikkeling is het niet veel soeps. Helaas jammer dat de film hierop wat te lang doorgaat en niet wat langer op de barre tochten door de woestijn. Wat over blijft is een erg onevenwichtige film die op het ene moment leuk en meeslepend is en op een ander moment weer compleet dood valt. Qua verloop van het verhaal wringt de film zich af en toe dus wel door erg vreemde bochten.
Dat Shariff, na een lange afwezigheid uit films, zich hiervoor leent. Ook Mortensen blijf ik een zoutloos figuur vinden die mij alleen in de LotR trilogie wist te bekoren. Wel krijgen we wat mooie shots van de woestijnlandschappen te zien. Wel te zien dat Johnston waarschijnlijk vaan naar Lawrence of Arabia heeft zitten kijken voor deze film, want qua beeldenpracht lijken de twee sterk op elkaar, alleen iets beter gedaan door Lean. Ook de races zelf, ook al zijn ze wat aan de korte kant, zijn leuk om te zien. Je krijgt hierin ook meer een band met het paard dan met Hopkins en zijn oninteressante achtergrond.
[permalink] geplaatst op 8 februari 2010, 12:23 uur@DVD-T:
(DVD-T schreef:Je krijgt hierin ook meer een band met het paard dan met Hopkins en zijn oninteressante achtergrond.)
1- Vandaar de titel van de film?
2- Hopkins' oninteressante achtergrond? Vreemde vaststelling naar mijn mening.
Verder blijft de regel 'smaken verschillen' , zoals altijd natuurlijk, van kracht.
Voor mij blijft het een van de mooiste avonturenfilms ooit.
Naar karakter ontwikkeling ben ik niet op zoek in zo'n film.
Die zie ik in de Indiana Jones films bijvoorbeeld (en nog een hele reeks andere) ook weinig, en toch zijn ze vermakelijk.
Denk ook niet dat deze film meer pretendeert te zijn dan hij is.
Dat e.e.a. historisch niet helemaal klopt zou een punt van kritiek kunnen zijn, maar is het voor mij ook niet echt.
Ik zal hier nog vaker van kunnen genieten, en dat kan ik van veel andere films niet echt zeggen.
2,5
[permalink] geplaatst op 8 februari 2010, 18:47 uurDat eerste is natuurlijk logisch

Hopkins' achtergrond vind ik dus niet erg interessant. Ik kreeg gewoonweg geen 'band' met het personage. Het gaat misschien voornamelijk om het paard, maar ook om degene die hem berijd zoals bij de aftiteling vermeld staat. Zijn achtergrond vind ik niet boeiend genoeg om er echt een gevoel bij te krijgen.
Als avonturenfilm is hij ook zeker geslaagd. Veel karakterontwikkeling zoek ik ook niet in dit soort films, maar ze moeten dan wel enigzins interessant zijn. Zelfde geld voor het verhaal. Is meer een kwestie van smaak natuurlijk, en wat zoek je in een film. Erg mooi iig. dat jij er van kan genieten, en daar gaat het bij films kijken gewoon om. Voor mij zal het wel een middelmatige film blijven.
[permalink] geplaatst op 8 februari 2010, 19:11 uur
[permalink] geplaatst op 5 maart 2010, 14:02 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenMooie film. Leuke beelden. Leuke plaatjes.
Alleen ergerde ik me een beetje aan het stereotype
vrouw mag niks in saoedie arabie (of waar waren ze eigenlijk)
Maarrrr dat mag de pret niet drukken..
Een prachtige EN emotionele film, met wat spannende momenten erin. Viggo Mortenssen speelt zijn rol voortreffelijk.

[permalink] geplaatst op 5 maart 2010, 17:48 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenPsolitsa schreef:
Alleen ergerde ik me een beetje aan het stereotype vrouw mag niks in saoedie arabie (of waar waren ze eigenlijk)
Maarrrr dat mag de pret niet drukken..
Dat is toch gewoon zo..?
[permalink] geplaatst op 7 maart 2010, 17:54 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenschram101 schreef:Psolitsa schreef:
Dat is toch gewoon zo..?
Nee dat is niet zo. Sterker nog, ik en mijn man zijn van plan om naar saoedie arabie te emigreren. Als dat zou was, zou ik wel mijn bedenkingen hebben

Beetje offtopic dit
Vrouwen hebben wel degelijk rechten daar, alleen volgens de westerse wereld niet..
[permalink] geplaatst op 8 maart 2010, 19:00 uurPsolitsa schreef:
Aha.
Tja, waarschijnlijk volgens de westerse
maatstaven niet. In vergelijking met hier wel denk ik.
Maar ach, je hebt gelijk, we dwalen af!
3,5
[permalink] geplaatst op 8 maart 2010, 22:29 uurschram101 schreef:Psolitsa schreef:
Aha.
Tja, waarschijnlijk volgens de westerse
maatstaven niet. In vergelijking met hier wel denk ik.
Maar ach, je hebt gelijk, we dwalen af!
Wuaha dat doen we zeker!

Ik woon liever daar als vrouw, dan hier.. Maar... Ja. Hidalgo! Leuke film. Nog leuker paard. Wist je dat Viggo Mortensen al zijn filmpaarden thuis heeft?

O.a dus Hidalgo en zijn paard in LOTR ...
3,5
[permalink] geplaatst op 10 maart 2010, 18:06 uurZo zo, Viggo is een echte dierenvriend dus! Nee dat wist ik niet. Interessant.
5,0
[permalink] geplaatst op 10 maart 2010, 19:15 uurIn een eerder bericht heb ik inderdaad ook al aangehaald dat Hidalgo Viggo's eigen paard is.
Mooi dat die band die je in de film ziet dus geen fake is.

3,0
[permalink] geplaatst op 26 mei 2010, 14:38 uurVermakelijke film niet meer niet minder.
3,5
[permalink] geplaatst op 29 november 2010, 20:17 uurMooie avonturenfilm. Mooie beelden. Viggo Mortensen verdienstelijk. Verhaal niet te sterk. 3,5
5,0
[permalink] geplaatst op 3 december 2010, 5:01 uurGeweldige film, helemaal voor de paarden liefhebbers onder ons zeker een aanrader!
Er zat echt een momentje in dat ik het bijna niet droog hield en dat heb ik echt niet gauw bij films.
Al DeNiro
3,0
[permalink] geplaatst op 27 december 2010, 19:35 uurDe locaties en race zijn prachtig, maar de beste van Hidalgo vond ik de band tussen Viggo en zijn paard.
3,5
[permalink] geplaatst op 28 december 2010, 16:02 uurMooie avonturenfilm, boeiend van begin tot eind.
3,5
[permalink] geplaatst op 16 februari 2011, 10:24 uurZoals vaak hierboven gezegd. Lekkere avonturenfilm.

. Mortensen is lekker op dreef in het land van 1001 nacht. De setting in de woestijn geeft een extra dimensie.
3,5
[permalink] geplaatst op 28 juli 2011, 2:58 uurSterke avonturenfilm! Had niet verwacht dat een film op een geslaagde manier zo snel kon overschakelen van de wild wild west naar de middle east. (Cowboy)hoedje af.
4,5
[permalink] geplaatst op 21 augustus 2011, 20:50 uurwaarom krijgt deze film maar een 2 in de gids ?..
3,5
[permalink] geplaatst op 21 augustus 2011, 22:20 uurLeuke vermakelijke avonturenfilm. Verder weinig af te doen aan de film, netjes en geloofwaardig neergezet allemaal.
3,5
[permalink] geplaatst op 21 augustus 2011, 23:20 uurBest een aardige 'western', met gevoel gemaakt tenminste en de beelden zijn zo nu en dan erg mooi van de woestijn.
3,5
[permalink] geplaatst op 22 augustus 2011, 10:42 uurNobody hurts my horse...
Een prima avonturenfilm die mede door de geweldige beelden een heerlijke sfeer mee krijgt.
Ook Viggo Mortensen speelt zijn rol goed en natuurlijk zijn paard Hidalgo, Omar Sharif als sjeik was ook overtuigend ( spreken ook gewoon hun eigen taal ! ).
[permalink] geplaatst op 22 augustus 2011, 12:24 uurJorg91 schreef:
waarom krijgt deze film maar een 2 in de gids ?..
Veronica gids?

2,5
[permalink] geplaatst op 22 augustus 2011, 13:50 uurVeel te cliché en niet bepaald interessant te noemen.
[permalink] geplaatst op 18 oktober 2011, 0:11 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen film over de bekende ruiter Frank Hopkins.
Het verhaal zal wel waargebeurd zijn in Hopkins' carrière als ruiter. Het speelt zich af rond 1890, het jaartal waar een jaarlijks race wordt gehouden. Een Arabische traditie, want het wordt gehouden in de woestijn. Er komen een aantal landen aan bod, waaronder Irak en hun bestemming; Damascus, Syrië. De woestijn is wel een uitdaging, want het zit vol gevaren. Een zeer gevaarlijke uitdaging voor Hopkins en zijn beroemde paard Hidalgo.
Mortensen speelt zijn rol goed als Hopkins, alleen vond ik zijn Indianenachtergrond niet echt bij Mortensen horen. Sharif is helemaal in z'n element met zulk soort films. Die speelt de machtige Sheikh Riyadh. En voor de rest zijn het allemaal deelnemers, van een pittige Engelse dame tot wel andere tegenstanders uit allerlei landen en zelfs een prins op een onverslagen paard wat een mogelijk beter is dan Hidalgo.
Avontuur als genre zit er zeker wel in. Qua actiemomenten valt het reuze mee. In de woestijn is de hitte en droogte niet gevaarlijk, maar ook nomaden die kampen aanvallen, wat hier zo nu en dan gebeurt. Daarnaast worden ze door iemand aangevoerd die het op Hopkins heeft gemunt, vanwege een complexe samenwerking met iemand van de deelnemers. Hopkins en z'n trouwe ros worden dus door heel de woestijn achterna gezeten. En om het nog leuker te maken, wordt er nog iemand ontvoerd, waar Hopkins er noodzakelijk erachteraan moet gaan. Dit komt uit op meer actie en doden. Wat ik wel had verwacht waren een paar stukjes van de wreedheid van de race; een gruwlijke dood van sommige deelnemers. Helaas zit dit er niet in, terwijl het werd beweerd dat in elke race er genoeg doden vallen. Verder is het niet altijd zo voorspelbaar, want een zwaargewonde Hidalgo, een samenwerking en wie er uiteindelijk over waren kon je niet helemaal aan zien komen.
De film moet het zeker hebben van prachtige woestijn beelden. Van rustige beelden van een dorre woestijn, tot wel een wrede natuur. Maar van de tempo moet de film het zeker niet hebben, af en toe te snel en dan weer erg traag en langzaam. Daarnaast zitten er ook vele onnodige scènes in die - naar mijn weten - het verhaal niet geweldig meehelpen. Zoals de beelden van hun tussenstop tijdens de race. Ik denk bijna dat er meer tijd in is gestoken dan de race zelf...
Een prima avonturenfilm voor een keer. Maar zeker niet een film waar Mortensen er bovenuit steekt.
4,0
[permalink] geplaatst op 4 maart 2012, 18:01 uurOntzettend mooie film. Het is inderdaad geen standaard western. Hij speelt zich namelijk niet alleen in USA af, maar ook in de Arabische landen. Dat gaf een beetje variatie aan het verhaal. De film boeide van begin tot eind. De rol van Frank Hopkins, als de gemanierde en relaxte cowboy, is Mortensen als gegoten. Maar ook zijn compagnon, Hidalgo, is erg goed. Je voelt echt een sterke band tussen die twee. De film heeft zijn rustige momenten, waar je kan genieten van de hele mooie setting. Maar er zit ook genoeg actie. Dus voor iedereen wat wils.
Een dikke 4.0*