The Proud Rebel (1958)

geregisseerd door
Michael Curtizmet
Alan Ladd,
Olivia de Havilland en
Dean JaggerAls tijdens de Amerikaanse burgeroorlog het huis van de elfjarige David Chandler in vlammen opgaat en zijn moeder wordt vermoord, verliest hij uit shock zijn spraakvermogen. Samen met zijn vader en zijn hond gaat hij op zoek naar een remedie.
4,0
[permalink] geplaatst op 14 februari 2010, 21:30 uurDit bleek een heel dikke meevaller te zijn .
Het is een beetje een mix van 'familiefilm' en western.
Er zitten ook raakpunten met 'Shane' in, zoals de setting, een wijds landschap, en de kleine farm die daarin gesitueerd is.
Dan zijn er natuurlijk ook de jongen en zijn hond, en de farmersvrouw.
En last but not least de vreemdeling, die het aan de stok krijgt met de plaatselijke bullebakken.
Een prima idee ook om vader en zoon Ladd ook die rollen in de film te laten spelen, alleen onder de naam Chandler dan.
Dat werkt uitstekend.
De Havilland ziet er, 20 jaar na 'Robin Hood', wel ouder uit, maar is nog altijd charmant (op charme plakt geen leeftijd m.i.)
Ze speelt de rol van farmersvrouw veel beter dan ik ooit van haar verwacht zou hebben, hartveroverend zelfs.
Dan is er nog Dean Jagger, die sterk uit de hoek komt als landhongerige schapenfokker, die nergens voor terugschrikt om zijn doel te bereiken.
Ontroerende momenten zijn er ook.
Zelfs de hond speelt goed!
Dit is beslist een van de betere films met Alan Ladd.
Ik heb de hele film lang aan het scherm gekluisterd gezeten in ieder geval.