Kurenai no Buta (1992)

geregisseerd door
Hayao Miyazakimet de stemmen van
Shûichirô Moriyama,
Tokiko Kato en
Sanshi KatsuraHet is 1930. Het is de tijd van lucht-piraten, premiejagers en allerlei ander soort piloten. De sluwste en beste van alle piloten is Porco Rosso. Porco Rosso is een man met het hoofd van een varken. Hij verdient zijn brood door middel van baantjes zoals mensen redden van piraten.
4,5
[permalink] geplaatst op 6 juni 2009, 15:47 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenOpmerkelijk dat van alle Miyazakifilms deze het laagste gemiddelde heeft op MovieMeter (al is 3,65 nog altijd niets om je voor te schamen). Persoonlijk vind ik het wellicht zijn beste, al is het moeilijk kiezen.
Het is in ieder geval zeker samen met My Neighbour Totoro de meest unieke. Hoewel ook dit weer een fantasyfilm is, is het wel een ander soort fantasy dan de andere Miyazaki's. De mix tussen magische elementen en een semi-echte setting in het Italië van de depressie is bijzonder en tevens schitterend uitgewerkt, al duurde het even voordat ik door had dat de personage Italiaans waren (dat is nou eenmaal niet het eerste waar ik aan denk als ik personages Japans hoor spreken). De wereld die Miyazaki hier schept doen vaag denken aan oude films van de jaren '30 en '40, maar voelt tegelijkertijd modern aan en het geheel ademt toch nog echt Miyazaki uit.
Ik vond het ook leuk dat de toon hier wat anders is. Ietsje droeviger en de film is over de gehele linie wat mysterieuzer. Gelukkig gaat dit niet ten koste van de humor en het avontuur. De balans is uitstekend en rustigere, emotionele scènes zoals die met de vliegtuigen die naar de hemel opstijgen worden afgewisseld met erg vermakelijke momenten, met name de laatste confrontatie tussen Curtis en Porco.
De karakterisatie is ook sterk getroffen. Na alle schattige meisjes uit zijn vorige films is de cynischere Porco (een Humphrey Bogart-achtig personage, maar dan een varken) een frisse wind. Het gebruikelijke meisje is verplaatst naar een bijrol, maar deze Flio is stoerder dan normaal en een waardige teamgenoot voor de held. Zelfs Gina, die wat serieuzer en realistischer oogt dan de rest, komt goed uit de verf, ondanks dat ze door haar stijl uit de toon had kunnen vallen.
Ik vond het dus allemaal helemaal geweldig. Het laat zien dat Miyazaki ook wat andere kanten in zich heeft. De term 'volwassen' is wat vreemd toepasbaar hier, maar ik zou Miyazaki toch nog eens graag iets in deze lijn zien produceren.
[permalink] geplaatst op 14 juni 2009, 0:33 uurPorco Rosso is op zijn zachtst gezegd toch wel uitgelopen op een teleurstelling. Het heeft bij vlagen die 'Ghibli-sfeer' en de achtergrondanimaties zijn meer dan uitstekend.
Probleem is echter dat ik niets met het verhaal en de personages kan. Totaal oninteressant, voorspelbaar en je krijgt cliché na cliché voorgeschoteld (vooral de romantische zijplotjes waren niet te behappen). De stemmen bij de personages zijn niet meer dan redelijk en de muziek is te slap en te vaak te emo. Het is allemaal gewoon teveel een 'been there done that' verhaaltje en na een tijdje wordt het erg slaapverwekkend, langdradig en vervelend om uit te zitten.
3,5
[permalink] geplaatst op 5 maart 2010, 0:42 uurLeuke Miyazaki, maar mijn favoriet blijft toch nog steeds Castle in The Sky. De sfeer is zoals verwacht wel weer heerlijk, het verhaal vond ik echter iets minder. Miyazaki lijkt een voorliefde te hebben voor Italie, zo ik las en wat je ook terugziet in de film. Bij een film als Kiki's Delivery Service had ik ook al het idee dat hij iets heeft met Europese cultuur.
Heb nu bijna alles gezien uit zijn oeuvre, ik ben nog wel benieuwd naar zijn eerste 2 films die ik nog moet zien, maar dat gaat zeker nog gebeuren.
3,5
[permalink] geplaatst op 22 mei 2010, 11:40 uurFijn filmpje. Marco is een leuk personage and Miyazaki gaat flink los met zijn liefde voor Europa, vliegen en feminisme. Verder is het allemaal niet erg bijzonder, tenminste, niet vergeleken met zijn andere werk, maar het is wel erg leuk.
5,0
[permalink] geplaatst op 23 juli 2010, 3:34 uurMagisch geweldig...
Mijn 4e Miyazaki en de beste voor mij tot nu toe. Ben compleet gevallen voor de schoonheid van de Ghibli's. Ze zijn heerlijk om naar te kijken. En nemen je even weg uit de realistische wereld en de rompslomp die hierbij hoort.
Het antwoord waarom deze me zo goed bevallen is, is eigenlijk simpel. Ik kon me helemaal inleven met Porco. Het beste personage wat Ghibli mij tot nu toe wist te bieden. Hij heeft iets magisch over zich. Het mysterieuze blijft over hem heen hangen doordat er veel open blijft. Dit vinden sommige mensen niet uitnodigend. Maar bij mij draagde het toe aan het magnifieke wat ik tot dan toe had geproefd.
Raar eigenlijk dat deze eigenlijk als bijna laagst word gerated. Al is 3.67 nog steeds erg hoog.
De sfeer de Miyazaki hier schept is wederom geweldig. Het heeft misschien niet de overweldigende kracht als een Spirited Away. Maar de balans van het plot en de karakters is hier des te beter. En hier en daar met een geweldige knipoog. Want er zitten een boel geweldig humoristische scene's in.
De Italiaanse setting word bij feilloos weergegeven, de tricolore op de vluigtuigen(die overigens geweldig zijn gecreëerd). En de depressie is ook een leuke toevoeging. De film is eigenlijk best kort maar blijft hierdoor de hele film sterk.
Het einde hakt erop zich best in. Zeker niet verkeerd, en kwa Porco perfect. But.. het mocht nog wel een paar minuutjes uitgerekt worden.
Buiten dit minpuntje toch weer een geweldige ervaring met fantastische muziek(vooral de aftiteling). Heerlijk om dat even door te laten spelen. En zo hoort het ook.
* * * * *
3,5
[permalink] geplaatst op 7 december 2010, 15:58 uurDat mysterieuze had Miyazaki hier van mij wel weg mogen laten, maar ik ben inmiddels niet anders van hem gewend.
Verhaal vond ik een beetje matig, maar de kleuren en de lucht gevechten maakten een hoop goed.
Absoluut geen onaardige animatie!
3,5!