134.917 gebruikers | 85.737 films | 31.053 regisseurs | 3.508.980 berichten | 4.931.473 stemmen

Elsker Dig for Evigt (2002)

Alternatieve titel: Open Hearts

Elsker Dig for Evigt (2002)
243 stemmen | gemiddelde 3,72
mijn stem:
alle leeftijdenDenemarken
Drama / Romantiek
113 minuten

geregisseerd door Susanne Bier
met Sonja Richter, Mads Mikkelsen en Paprika Steen

Joachim en Cæcilie, een jong koppel uit Kopenhagen, hebben net beslist te trouwen, wanneer Joachim door een auto wordt aangereden. Hij overleeft het ongeval, maar is van kop tot teen verlamd. De vrouw, die het ongeval veroorzaakte, Marie, wordt verteerd door schuldgevoelens en belt haar man Niels, een dokter in het ziekenhuis, om het koppel bij te staan. Verstoten door een bittere Joachim, zoekt Cæcilie troost bij Niels, die hopeloos verliefd wordt op de jonge vrouw.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2012, 11:23 uur
Vooral Brodre en After the Wedding zijn nog meesterwerkjes.

confucius repeat
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2012, 14:25 uur
Wat maakt het verschil tussen een Deens en een Amerikaans drama? Niets. Het 'kleeft' niet meer wegens een teveel van dit soort drama. Oververzadiging. Objectief recenseren wordt dan wel héél moeilijk. Er is Aids en TBC en Kanker. Gevoelige drama's allemaal maar teveel. Nee, hier werd ik niet goed van tot... er iets gebeurd, iets dat wél het verschil maakt tussen de twee continenten. Het zit 'm in de aanpak die vele malen - door de Deense acteurs - realistischer wordt weergegeven. Zo zie ik het niet vaak, recht in 't hart, pijnlijk, geen overacting, sober, to the point. De film - het verhaal - klééft. Next.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 februari 2012, 4:52 uur
Zoals vaker gemeld, vond ik de verhaallijn an sich nogal soaperig en ietwat afgeraffeld, maar wordt het dusdanig neergezet dat de karakters en hun emoties tot leven komen. Het Dogme concept blijf ik verschrikkelijk vinden, gelukkig wordt er hier wel iets van de regels afgeweken, maar wat mij betreft had een betere camera, fotografie en een sterke soundtrack (ipv die cliche plaat die er nu onder zat), zeer zeker in het voordeel van deze film kunnen werken (overigens is het Dogme camera*werk* hier wel weer passend).

3.5 *

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 maart 2012, 14:59 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Ik vind de films van Bier doorgaans redelijk tot goed, Elsker Dig for Evigt vind ik by far haar beste die ik heb gezien.

Van Denen kun je acteergeweld verwachten, maar met Mikkelsen, Kaas en Steen zit je steevast gebijteld. Vooral Mikkelsen is weer ijzersterk. Maar waar deze Bier vooral opvalt is het gebrek aan sentiment, waar ze zich zo af en toe nog wel eens in dreigt te verliezen. Het script is geweldig in zijn eenvoud, de relaties zijn complex, personages zijn perfect uitgebalanceerd en het verhaaltje loopt heerlijk door. Je leeft zowaar mee met de pijnlijke situaties waarin de personages zich bevinden, en ondertussen heeft niemand niet echt iets falikant fout of slecht gedaan. Want zo is het natuurlijk, de vreemd gaande man hoeft voor de verandering eens niet per definitie een lul te zijn, en de vrouw een bezitterig kreng, en problematiek hoeft niet altijd grotesk en opgeblazen aangepakt te worden. Het leven is al complex genoeg.

Het mag dan wel een Dogme film zijn, en visueel zie je het er wel aan af, desondanks is het met Festen samen de sterkste film van deze stroming. Puurder menselijk drama is niet te vinden.

dikke 4*