Dogma (1999)

geregisseerd door
Kevin Smithmet
Ben Affleck,
Matt Damon en
Linda FiorentinoTwee uit de hemel verbannen engelen denken een manier te hebben gevonden om terug te keren in de hemel. Hun plannetje zal wel tot gevolg hebben dat alles wat God ooit geschapen heeft vernietigd zal worden. De 13e apostel Rufus (nooit beschreven in de Bijbel omdat 'ie zwart is) roept de hulp in van de laatste afstammeling van Christus (die in een abortuskliniek werkt) om dit te voorkomen.
[permalink] geplaatst op 11 september 2010, 19:18 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenErg flauw.
Niets mis mee. Net zoals Clerks gewoon een erg leuke comedy. Een erg leuke cast en ik vond dat er leuk geparodieerd werd op de bijbel. De 13e apostel, God die er vrouwelijk en niet bijzonder uitziet en niet eens een handstand kan doen. En nog wel meer leuke verwijzingkjes.
Leuke personages, waarvan Jay and Silent Bob het leukste zijn.
1,5
[permalink] geplaatst op 12 september 2010, 14:03 uurErg irritante film. Nou hou ik wel van flauwe humor, maar vond deze film nergens op slaan. Karakters zijn niet leuk en ook matig geacteerd.
3,0
[permalink] geplaatst op 6 februari 2011, 11:07 uurKan me er eigenlijk geen fluit meer van herinneren. Anders dan het gevoel van ' oke'. Snel herzien voor een beoordeling.
3,0
[permalink] geplaatst op 15 februari 2011, 15:37 uurBeetje een wisselvallige Kevin Smith film. Het uitgangspunt is origineel en grappig. Dit levert dan ook veel leuke vondsten op. De cast is ook erg goed en vooral de diversiteit van de verschillende celebs is erg leuk. Ook zij spotten op een leuke manier met het geloof en de Amerikaanse cultuur.
Aan de andere kant is het net even te langdradig en duren sommige dialogen gewoon te lang, waardoor de grappen niet altjd even goed overkomen. 2 uur is dan ook veel te lang voor een komedie naar mijn mening.
3 sterren blijven staan na de herziening.
3,5
[permalink] geplaatst op 20 februari 2011, 16:56 uurNiet overal is een soortgelijk niveau van humor aanwezig. Vooral de scènes met Alan Rickman waren veel beter dan de rest, al wist Damon bij momenten ook te overtuigen. Een paar acteurs waren beter weggebleven, maar dat mocht de pret zeker niet drukken. Echt schaterlachen zit er overigens niet in, eerder genoegzaam glimlachen. God & Co wordt af en toe smakelijk geridiculiseerd, zonder al te veel opzichtig gedoe.
Leuk.
3,50 (3,25)
3,5
[permalink] geplaatst op 7 september 2011, 18:03 uurZoals Maerk al zegt is het allemaal wat flauw. Maar wel ontzettend vermakelijk. Erg leuke cast met Matt Damon en Ben Affleck als een leuk duo. Ook Jason Lee speelt een geinig rolletje. Misschien wat te lang uitgesponnen maar het kijkt gemakkelijk weg.
Nu naar Jay & Silent Bob Strike Back...
3,5
[permalink] geplaatst op 27 november 2011, 21:15 uur'k Vond het een goeie film, maar 'k zou het toch niet echt een komedie noemen, toch zeker geen komedie om plat achterover te liggen van het lachen.
T was wel een goed gevonden verhaal met al die religieuze zaken er in te verwerken.
3,0
[permalink] geplaatst op 29 december 2011, 22:19 uurHerziening na vele jaren en verliest toch een beetje 'goddelijke' kracht. De humor is subtieler dan ik herinnerde en zelfs een beetje saai, makkelijk en zeer flauw. Grappen over de kerk, de bijbel en het geloof in het algemeen zijn er natuurlijk in overvloed tegenwoordig. Toch zijn er flink wat leuke grappen onder de gordel die werken. Vooral Rock scoort daarmee, de suffe houding van Fiorentino de hele film door wordt beetje irritant en het duo Affleck/Damon werkt ook niet als vanouds. Blijven gelukkig nog Alan Rickman en Jay & Silent Bob over die het niveau constant houden.
3,0
[permalink] geplaatst op 10 maart 2012, 0:13 uurHet klopt wat Number 23 hiervoor schrijft. Ik vond deze komedie (als een stripverhaal met parallellen bijbelverhalen), dertien jaar geleden leuker; de film komt nu gedateerder en onevenwichtiger over en heeft slechts sporadisch een ingewikkeld plot. Een tijdsduur van 130 minuten is te lang en er zijn gedeelten minder interessant. Maar natuurlijk zijn er ook briljante stukken en af en toe is de humor echt hilarisch en schuin.