Razend (2011)

geregisseerd door
Dave Schrammet
Ko Zandvliet,
Abbey Hoes en
Sander de HeerSven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een pak rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houden totdat hij er op een dag zo slecht aan toe is dat hij bij zijn oma onderduikt. Daardoor mist hij zijn verjaardag. Roosmarijn denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en ook zijn vrienden zijn boos op hem. Hij besluit om voor eens en voor altijd met zijn vader af te rekenen, totdat hij ontdekt waarom zijn vader hem slaat.
2,0
[permalink] geplaatst op 18 maart 2012, 17:50 uurIk vond het een zwakke verfilming, er zijn betere verfilmingen geweest van de boeken van Carry Slee.
4,5
[permalink] geplaatst op 18 maart 2012, 20:57 uurEen van de betere Nederlandse films.
Naar een van mijn favoriete jeugdboeken, geschoten in de buurt van mijn kamer en met een hoofdpersoon die dezelfde passie heeft als ik. Recept voor succes dacht ik zo. 'Razend' weet op alle vlakken te raken. Het is een van de meer "rauwere" jeugdfilms die Nederland heeft voortgebracht en de twee hoofdpersonen worden ontzettend goed gespeeld door Ko Zandvliet en Abbey Hoes.
Het helpt dat de verwachtingen laag waren. Nederlands drama is vaak te overdreven. De dialogen zijn vaak onrealistisch en de verhaallijnen zijn al zo vaak beter gedaan door Hollywood dat het bestaansrecht soms in twijfel getrokken wordt. Bij 'Razend' valt dit allemaal erg mee. Er zijn nog steeds scènes die niet kloppen, dialogen die stroef zijn en acteurs die beter achter de camera kunnen blijven. Toch heeft de film een ongekende hoeveelheid aan ijzersterke scènes. Sven's angst, ingetogenheid en onzekerheid wordt perfect vertolkt. Roos' d'r personage is wellicht iets te plotvriendelijk (de ene keer doortrapt, de andere keer naïef), maar ze is wel goed gecast.
De vele lagen van het verhaal maken de twee hoofdpersonages geplaagd en alleen. Alsof de onzekerheden van tieners niet genoeg zijn staan worden deze twee omringd door volwassenen die het beter horen te weten. Hoewel ik het verhaal kende had ik oprechte twijfels hoe alles opgelost zou worden in een kwartier.
Het einde, zo gehaast en makkelijk als het was, is veruit het zwakste gedeelte van de film. Maar dat neemt het aantal geweldige scènes dat daarvoor zat niet weg. De toevoeing van freerunnen maakte de film ook tof en moderner.
Ik was oprecht verrast door 'Razend'. Ik had niet gedacht dat dit soort films in Nederland gemaakt konden worden. Slee mag dan verantwoordelijk zijn voor het steengoede verhaal, de film doet er niet aan onder.
4,5
[permalink] geplaatst op 26 april 2012, 9:54 uurje kon toch films gratis kijken op deze website of moet je hier voor betalen
[permalink] geplaatst op 26 april 2012, 13:41 uurAngrod_Pallanén schreef:
Ik had niet gedacht dat dit soort films in Nederland gemaakt konden worden.
Waarom niet? Nederland heeft al jaren een hele goede traditie van prima jeugdfilms.
[permalink] geplaatst op 26 april 2012, 19:22 uurZeg maar gerust decennia.
3,5
[permalink] geplaatst op 4 mei 2012, 18:54 uurGrappig, fris, ongedwongen en een beetje ruw. En daardoor eigenlijk wel met een heel eigen charme, zoals al vaker gezegd een beetje onverwacht misschien, maar daardoor misschien ook juist leuker.
Ko Zandvliet en Abbey Hoes spelen leuk en aanstekelijk. Jammer dat de dialogen af en toe zo gedwongen klinken, da's een van de ruwe randjes die ik bedoel. Ook jammer dat het verhaal zo makkelijk en naïef simpel tot een eind gebreid wordt - want het is natuurlijk een echt heel serieus stelletje problemen waar de kinders mee rondlopen. Ik hoop maar dat dat in het boek wat beter loopt.
Maar da's dan wel de verzameling minpunten. Aan de positieve kant zit nog het freerunnen. Leuk.
4,0
[permalink] geplaatst op 19 mei 2012, 19:55 uurGoede en degelijke verfilming van een Carry Slee-boek, dat ik niet heb gelezen, maar ik kan me wel voorstellen dat deze film aardig getrouw blijft aan het boek. Het verrassende in deze film is dat er verd... goed geacteerd word, zelfs door de jonge garde en dat verbaasde me eigenlijk. Meestal komen de dialogen nogal houterig over, maar niet in deze film. Mijn complimenten, jongens en meisjes!! De film vertelt in een goed tempo een mooi verhaal, maar (en daar is ie weer, de welbefaamde maar!) ik vond het einde een beetje afgeraffeld. Zo word de verhaallijn met Römer slordig afgerond en is de hoofdrolspeler ineens weer terug uit Amsterdam. Dat had van mij een minuutje of vijf beter uitgewerkt mogen worden; voor de rest: een prima te pruimen jeugdfilm!! 4 *
3,5
[permalink] geplaatst op 26 mei 2012, 15:46 uurVerrassend!!!!!
Ik kan niets anders zeggen
Uit verveling in het vliegtuig opgezet omdat er niet veel anders te doen en te zijn was op het beeldscherm. Maar deze " Razend " heeft mij aangenaam vermaakt.
Verhaal is goe.En wat toch wel uniek is dat men uitstekend acteerd. En dat voor een nederlandse jeugdfilm had ik niet verwacht.
Spectaculaire zogenaamde "Free Running"scenes.