134.913 gebruikers | 85.737 films | 31.053 regisseurs | 3.508.823 berichten | 4.931.326 stemmen

locatie: Films » The Last Valley (1970) » Info

Drama / Oorlog
125 minuten

geregisseerd door James Clavell
met Michael Caine, Omar Sharif en Florinda Bolkan

Tijdens de 30-jarige oorlog is Duitsland in een slagveld veranderd. Waar de leraar Vogel ook komt, hij ziet niets dan verwoesting. In de bergen vindt hij een paradijselijk Alpen-dorp dat door plunderende soldaten op de korrel wordt genomen. Vogel weet hun hoofdman er van te overtuigen dat het slimmer is het dorp als winterkwartier te gebruiken. Vogel treedt op als bemiddelaar, maar na de winter ontstaat er onrust als de hoofdman Vogel benoemt tot commandant.

gebruiker
bericht

quote
1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 februari 2008, 16:46 uur
Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze film heb gezien, maar ik weet nog wel dat ik van het verhaal een beetje droevig werd. Schrijnend, maar wel goed geacteerd door vooral Caine en Sharif. Het verhaal speelt zich trouwens af in een periode uit de Duitse geschiedenis waarvan ik zo goed als niets afwist. Dat was dan wel weer interessant.

quote
4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 maart 2009, 15:42 uur
Maar waarom dan die lage beoordeling?
Losjes gebaseerd op historische gebeurtenissen heeft James Clavell een film gemaakt, nu eens niet gebaseerd op eigen werk (zoals o.a. Shogun).
De Dertigjarige Oorlog (1618-1648) was voor Centraal-Europa een duistere periode. Het verhaal speelt zich af in de winter van 1643 op 1644 (er wordt gewag gemaakt dat de vernietiging van Magdeburg 12 jaar daarvoor plaatsvond en dat was in 1631). Verscheurd door godsdienstige stromingen was, kort door de bocht gezegd, iedereen tegen alle anderen. Bendes huursoldaten onder leiding van hun eigen aanvoerder (kapitein) vochten nu eens voor de katholieke, dan weer voor de protestantse partij, naar gelang wie het best betaalde of de meeste voordelen (buit en vrouwen) bood.
Caine is de pragmatische kapitein (die verder nergens een naam krijgt), Sharif de rondtrekkende Vogel. Elk heeft uiteindelijk zo zijn eigen belangen om het dorp in de vallei te houden zoals het is. Overigens is dat dorp ook niet vrij van de godsdienstwaanzin (het eigen gelijk) die toen (maar ook in onze dagen) rondwaarde, bij monde van de plaatselijke priester.
Voor wie erop let: het begin van het nieuwe jaar viel daar toen nog met kerst (Gruber nodigt de kapitein uit voor het kerstmaal en zegt even later dat morgen het nieuwe jaar begint). Dit lijkt een fout (want het Heilige Roomse Rijk had in 1544 al 1 januari als begin van het nieuwe jaar aangenomen) maar is niet onmogelijk want tot en met 1751 werd in Engeland en Wales nog 25 maart ("Maria Boodschap") als begin van het nieuwe jaar aangehouden.