Shoah (1985)

Frankrijk
Documentaire /
Oorlog566 minuten
geregisseerd door
Claude LanzmannClaude Lanzmann gaat op zoek naar de geschiedenis en herinneringen van verscheidene overlevenden van de Holocaust. Ook enkele ex-Nazi's worden belicht. Lanzmann probeert vooral de omstandigheden destijds te verduidelijken waardoor men een beeld krijgt hoe het 'onmogelijke' makkelijker mogelijk werd dan men zou denken.Deze film staat op nummer 2 in de tip 250
» volledige tip 250
[permalink] geplaatst op 11 januari 2010, 10:54 uurDe gesprekken met de ooggetuigen zijn indrukwekkend zoals bijvoorbeeld het gesprek met een poolse boer die op de vraag of hij het erg vond dat de poolse joden het dorp uit werden gejaagd met een lach op zn gezicht zegt dat het hem eigenlijk niet zoveel kon schelen. Of het bezoek aan een oud SS'er, die 30 jaar later ergens in een bar biertjes staat te tappen en doet alsof hij aan acuut geheugenverlies leidt nadat Lanzmann hem confronteert. Interessante docu als het onderwerp je aanspreekt anders een erg lange zit....
[permalink] geplaatst op 5 maart 2010, 23:10 uur10 uur? Dit MOET wel de langste film ooit zijn!
4,0
[permalink] geplaatst op 6 maart 2010, 10:20 uurchevy93 schreef:
10 uur? Dit MOET wel de langste film ooit zijn!
Het is een docu...

puckb96
[permalink] geplaatst op 21 april 2010, 19:23 uurNiet gezien, maar lijkt mij eigenlijk niet zo'n goede film. Ik houd ook niet zo van documentaires.
4,5
[permalink] geplaatst op 22 juni 2010, 15:59 uurErg indrukwekkend.
Wat voor mij het unieke aan deze documentaire is is het feit dat de geïnterviewden het bij dichtbij hebben meegemaakt.
Nu zijn er op dit moment nog steeds mensen die het hebben meegemaakt, maar omdat in deze docu mensen worden geïnterviewd zijn die rond de 50 zijn, en het als 20'er hebben meegemaakt maakt het voor mij iets wat ik nog nooit heb gezien.
Ik meen mij te herinneren dat er ook dorpelingen geïnterviewd werden die het niet heel erg leken te vinden dat de welvarende Joden uit de dorpen werden weggenomen zodat zij hun grote huizen konden overnemen.
Vandaag de dag kan je zoiets natuurlijk niet laten merken.
In 2 woorden samengevat: authentiek & indrukwekkend
5,0
[permalink] geplaatst op 27 juli 2010, 0:23 uurWat een prachtig document.
Gekeken tijdens de geschiedenis lessen.
2,5
[permalink] geplaatst op 20 november 2010, 16:34 uurShoah,
Gekregen voor mijn verjaardag en daarom afgelopen week gelijk gekeken.
4 dagen achter elkaar elke dag een DVD-tje, al lukte het me nog niet om die in één ruk uit te kijken.
Shoah is aangrijpend en probeert dik negen uur lang te raken met de meest verschrikkelijke verhalen over de holocaust. De vraag is dan natuurlijk of dit de makers is gelukt en of het negen uur voldoende afwisseling en nieuw materiaal biedt om geboeid te blijven. Helaas was dit voor mij niet het geval. Het was teveel van het zelfde. Zowel beeld als gesprekken vielen enorm veel in herhaling en de manier van vragen door Claude Lanzmann werd al snel erg vermoeiend door de trage manier waarop hij dit vaak deedt.
Voorbeeld:
Vraag: Kwam men via dit spoort het concentratie kamp binnen?
Antwoord: Ja dat klopt hier kwam men binnen.
Vraag: Dus dit spoor, en niet die daar achter?
Antwoord: Nee dit voorste spoort!
Vraag: Hoe weet u zo zeker dat het dit spoor was?
Antwoord: Ja dat zagen we vanuit onze huiskamer
Vraag: Dus er bestaat niet een kans dat het dat spoor daar achter was
Antwoord: Nee dat spoor kan het haast niet geweest zijn
Vraag: Dus u weet het niet honderd procent zeker dat het dat spoor was?
Etc. Etc. Etc.
Zo krijg je negen uur aan film wel vol natuurlijk. Ook het vertalen van vragen doormiddel van de tolk, voornamelijk in het begin, kwam de film niet echt ten goede. Hierdoor liep alles nog meer vertraging op.
En nog een ander groot nadeel was het ontbreken van plaats, persoon en functie aanduidingen. Je moest vaak zelf uitzoeken wie er aan het spreken was en wat hij of zij met het hele gebeuren te maken had. Een klein regeltje tekst met informatie had wat uitkomst geboden, maar helaas wordt hier geen gebruik van gemaakt, op de laatste DVD na!
Vond ik er dan helemaal niks aan? Nee dat was absoluut niet het geval. Er zaten een paar zeer aangrijpende en emotionele momenten tussen die een nog duidelijker beeld konden scheppen van dat wat daar destijds allemaal gebeurd is. Vooral de verhalen van de kapper en de man die in het crematorium werkte hebben mij enorm geraakt.
Ik ben me er ook absoluut bewust van dat dit een zeer belangrijk historisch document is, maar helaas was het in ieder geval voor mij onmogelijk om deze documentaire 9 uur lang geboeid uit te kijken.
Daarom helaas een teleurstellende 2,5!
2,5
[permalink] geplaatst op 1 december 2010, 16:06 uur
[permalink] geplaatst op 3 december 2010, 11:57 uurJammer dat er altijd stomme quotes op een poster moeten.
4,5
[permalink] geplaatst op 3 december 2010, 17:58 uurDie quote maakt me nog niet zoveel uit, ik vind het teveel een thriller/mystery-poster. Als een spannende oorlogsfilm met wat duistere trekjes. Shoah heeft daarmee niets te maken...
3,5
[permalink] geplaatst op 16 december 2010, 22:52 uurHet is lastig om tijd vrij te maken voor een film van deze tijdsduur. Daarnaast moet ik eerlijk bekennen dat ik geen bijzondere interesse heb in het onderwerp wat centraal staat, en mijn kennis beperkt blijft tot enige geschiedenislessen en uiteraard verschillende films. Maar nu dan toch eindelijk deze film mogen zien. Mijn verwachtingen waren vooraf gebaseerd op de documentaire Nuit en brouillard van Resnais. Ik kwam er al snel achter dat deze film daar niet mee te vergelijken is.
Shaoh bestaat uit een groot aantal interviews. Hierdoor bekijkt Lanzmann het onderwerp vanuit verschillende perspectieven. De interviews worden met elkaar verbonden met beelden uit de gebieden, zoals ze in de jaren 80 zijn. Er komen dus geen archiefbeelden in deze film voor. Het grote aantal interviews is wat mij betreft een goede methode om de kijker een goed beeld over te brengen van de situatie tijdens de oorlog. Het grote nadeel van deze methode is dat niet alle interviews even interessant zijn. Met name in de eerste helft van de film zijn de interviews nogal eentonig en voorspelbaar. Vooral het aantal interviews is hierbij het struikelblok.
Een omslagpunt wordt bereikt bij het meest indrukwekkende interview in de documentaire, namelijk die met de kapper. De emotie die dit interview weet op te wekken is werkelijk ongekend. De interviews die hierop volgen kunnen mij heel erg boeien en zijn op bepaalde momenten ook behoorlijk schokkend. Met de tijdsduur had ik verder weinig moeite, al moet ik bekennen dat ik de film in een aantal delen verdeeld heb.
Meer problemen had ik met de regisseur, Claude Lanzmann. Respect voor deze persoon heb ik zeker, vooral doordat het samenstellen van deze documentaire een groot van zijn leven heeft gekost. Maar zijn aanwezigheid in de film vind ik soms iets te opzichtig. Zijn vragen zijn niet bepaald subtiel, en vooral erop gericht om bepaald gruwelheden uit de mond van de geïnterviewde personen te krijgen. Wel geeft Lanzmann de geïnterviewde personen voldoende de ruimte om hun verhaal te doen. Zelden onderbreekt hij het verhaal, wat soms een succes is maar soms ook niet. Dit verklaart dan ook de lengte van de film.
[permalink] geplaatst op 15 november 2011, 4:14 uur566 min...

What the buck?
4,5
[permalink] geplaatst op 6 februari 2012, 17:03 uurJe moet er even voor zitten, maar voor mij is Shoah zeker de moeite waard vooral omdat er met ooggetuigen werd gesproken. Ik heb zelf ook een oorlog meegemaakt waar buren tegenover mekaar kwamen te staan, en sommigen slachtoffer en andere oorlogsmisdadiger waren, en het sterkste aan deze documentaire vind ik dan ook dat hij de mensen voor de camera haalt die hun buren hebben zien lijden en niets hebben gedaan eigenlijk. Mooi is ook dat dit niet ''te'' lang na de oorlog werd opgenomen, dus men wist ook niet van politiek correcte antwoorden leek het wel.
[permalink] geplaatst op 6 februari 2012, 20:30 uurMirza77 schreef:
Ik ben wel curieus welke oorlog dat was (Desnoods PM)? Ik vind dat razend interessante materie.
Mirza77 schreef:
In Vlaanderen hadden we eind jaren 70 al de documentaire-reeks van de TV-maker Maurice de Wilde. Die is een beetje in dezelfde stijl als deze docu.
Voorbeeldje:
YouTube - Maurice De Wilde - De Oostfronters - 1 (De man vanaf 4:59 is in de jaren '80 nog senator en parlementslid geweest, en zal in oktober 2012 op hoogbejaarde leeftijd nog opkomen voor de gemeenteraadsverkiezingen een dorp verder dan waar ik woon)
Sommige delen van die docu-reeks deden wel wat stof op waaien. Het deel waar men dieper in ging op de (mis)daden van de groep rond
Tony Van Dyck, die op verzetslui jaagde , maar evengoed het deel waar de (mis)daden van het verzet besproken werden (waar ook vaak onschuldigen bij omkwamen).
Van deze docu heb ik al flarden gezien op youtube. Probleem is dat de hele docu net te lang is om te bekijken. Als je iedere avond een uurtje kijkt ben je 2 weken bezig.
[permalink] geplaatst op 9 februari 2012, 16:33 uurAGE-411 schreef:
Als je iedere avond een uurtje kijkt ben je 2 weken bezig.
Probleem is? Zie het anders als een serie waar je telkens een aflevering van kijk. Zo heb ik Twin Peaks er in twee weken doorheen gejast.
4,5
[permalink] geplaatst op 2 maart 2012, 16:39 uurHeb dit docu-film in 2 dagen uitgekeken!
Geschiedenis om nooit te vergeten!
Zeer aangrijpend en goed uitgewerkt door regisseur!
De meest "horrified" vond ik de interview met SS-Unterscharführer Franz Suchomel.
Op een vraag "Hoe werkte de moord techniek?"
Antwoordde hij op de einde (na een uitgebreide reconstructie)
...und die menschen branden sehr gut!
interview met suchomel / go...
Pirmais
[permalink] geplaatst op 10 maart 2012, 15:47 uurLennon schreef:chevy93 schreef:
Het is een docu...
Ja, dus denk ik meteen aan Satantango.