MENU

War Horse (2011)

mijn stem
3,22
979 stemmen

Verenigde Staten
Oorlog / Drama
146 minuten

geregisseerd door Steven Spielberg
met Jeremy Irvine, Emily Watson en David Thewlis

'War Horse' volgt een jongeman genaamd Albert (Jeremy Irvine) en zijn paard Joey. Hun band wordt verbroken wanneer Joey verkocht wordt aan het leger en meegenomen wordt voor het gebruik in de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat Albert nog te jong is om zich in te schrijven voor het leger, besluit hij toch naar Frankrijk te gaan om zijn vriend te redden.

TRAILER

 
avatar van Ajax&Litmanen1
2,0
geplaatst op 14 december 2012, 20:32 uur, permalink
Vreselijke sentimentele rommel zeg. Ik ben op zich een liefhebber van Spielberg (vooral zijn oude werk, dat wel) maar wat hij met War Horse af heeft geleverd, pfff. Wat een pijnlijk oninteressante, overgedramatiseerde, vermoeiende onzin. De eerste pakweg anderhalf uur zijn bijna niet weg te kijken, zo saai zijn ze. Ik heb dan ook niks met paarden en het plot sprak me voor geen meter aan. Het laatste deel tijdens de loopgraven veldslag was nog wel een beetje te kijken. Het stuk met het paard op de vlucht was ondanks de voorspelbaarheid nog wel aardig. Maar het was een vreselijk lange zit om dit af te kijken zeg. Het laatste uur zorgt er nog ieder geval voor dat ik geen pijnlijk laag cijfer hoef te geven dat richting de 1* zou zijn gegaan.

2*

avatar van rep_robert
3,0
geplaatst op 14 december 2012, 20:43 uur, permalink
Het is idd jammer dat hij vaak de sentimentele kant oogaat, want zo'n oorlog in beeld brengen kan hij als de beste. Die loopgraven zien er toch weer erg fraai uit

1,0
geplaatst op 16 december 2012, 22:49 uur, permalink
Een typische Spielberg film, alleen dan in het kwadraat keer 1000. Extreem foute boel dus. Nu verwachtte ik hier niet al te veel van, want dat Spielberg al een tijdje over zijn top is, wisten we al, maar dat ie anno 2012 nog hiermee durft aan te komen is een misdaad. Nu heb ik op zich niks tegen sentimentele films (indien goed uitgevoerd), maar hier wordt werkelijk elke scene bij de kijker in de strot geduwd. Het is allemaal zo makkelijk en zo braaf. De acteurs spreken bijna elke zin uit alsof de kijker een verstandelijke beperking heeft. Eigenlijk kun je zeggen dat Spielberg er bij voorbaat vanuit gaat dat al zijn trouwe fans zo zijn. Klinkt misschien een beetje hard, maar ik heb echt het idee dat deze man qua filmmaken 20 jaar achterloopt, ondanks een drietal uitschieters in de afgelopen jaren (SPR, Minority Report, AI).

Het is verder niet slecht gemaakt of zo, maar het is wel ERG binnen de lijntjes en bovenal heel makkelijk, maar daardoor ook minder moeilijk te behappen voor het grote publiek.

avatar van ibendb
3,0
geplaatst op 22 december 2012, 15:53 uur, permalink
Wat kan Spielberg toch sentimenteel zijn.
War Horse is eigenlijk nergens vernieuwend. Het verhaal hebben we al eens eerder gezien. Ook duurt de film erg lang en wordt het na een tijdje wel genoeg. Wat de film goed maakt, zijn de goede personages. Ook visueel is War Horse erg goed. Het acteerwerk kan er nog mee door. Alleen was het einde erg cliché en voorspelbaar. Ik hoop dat Spielberg ooit nog eens terugkeert naar zijn vroege jaren. Dat hij weer eens films zoals Jaws maakt. 3*

4,0
geplaatst op 29 december 2012, 1:45 uur, permalink
Ondanks de duidelijk aanwezige sentimenten best een verfrissende film! Met bijna 2,5 uur een lange zit, maar wel de moeite waard. Ik vond het best leuk hoe de oorlog aan de hand van een paard in beeld werd gebracht, of het nou de Engelsen, Duitsers of Fransen waren. War Horse moet vooral niet te serieus worden genomen, dan is het een prima te bekijken film.

avatar van Nicolage Rico
2,5
geplaatst op 29 december 2012, 19:27 uur, permalink
rep_robert schreef:
Het is idd jammer dat hij vaak de sentimentele kant oogaat, want zo'n oorlog in beeld brengen kan hij als de beste. Die loopgraven zien er toch weer erg fraai uit


Eens. Ook met A&L overigens. Visueel zitten er fraaie scènes tussen (loopgraven, maar vooral het paard dat tussen het oorlogsgeweld rent), maar overall is het toch een sentimenteel monster.

avatar van domuslucis
4,0
geplaatst op 29 januari 2013, 12:40 uur, permalink
Erg, erg sentimenteel, maar adembenemend mooi verfilmd.

avatar van boozebelly
2,5
geplaatst op 16 februari 2013, 12:45 uur, permalink
Sentimenteel geouwehoer.
Visueel steekt het allemaal wel erg mooi in elkaar maar daar is eigenlijk meteen ook alles mee gezegd. Verder is het een dusdanige overdaad aan pracht & praal en mierzoet sentimenteel geouwehoer dat het glazuur je soms van de tanden dreigt te springen.
De film is ook overduidelijk gemaakt om met de kinderen naar te kijken, gezien de bloedarme gevechten en de christelijk perfecte verhaallijn. Wat dat betreft kon het ook zo een jeugdfilm van de EO zijn. Het verhaal is dan ook in hoofdlijnen zo voorspelbaar als de pest.

Het degelijke acteerwerk en de visueel mooie plaatjes zorgen nog voor een paar punten, maar verder is dit veel te doorsnee & lafjes voor een voldoende.

2,5*

4,0
geplaatst op 20 februari 2013, 16:49 uur, permalink
Het verhaal is een beetje als lassie, maar dan in de vorm van een paard
.

Toch is dit wel een aardige film over vriendschap. Je volgt een paard in zijn avontuur om te overleven tijdens de1e wereldoorlog. Misschien een beetje sterk verhaal, maar ik vond het wel aardig. De oorlogscene's zaten goed in mekaar. Dat kan je wel overlaten aan Steven Spielberg.
Er zaten er alleen wel erg weinig in. De plaatjes die geschoten zijn zagen er goed uit, waardoor de film beter (mooier word). Het geluid is ook goed.

Verhaal is dus mager; Had beter gekund. Acteerwerk is ook niet van top niveau. Special effecten zijn goed.

Je moet de film gaan kijken met een soort van Disney-film gevoel. Maar niet met de allerkleinsten.
Dus niet gaan zitten alsof je naar een harde oorlogsfilm wil gaan zitten kijken. Dan kom je flink bedrogen uit.

Gewoon een aardige film.

4,0
geplaatst op 21 februari 2013, 9:04 uur, permalink
Ik vond het een zeer mooie film.

avatar van maus9
2,5
geplaatst op 25 februari 2013, 19:06 uur, permalink
madmax1 schreef:
Ik ken alle Spielberg filmen en beschouw deze als de best gemaakte.,en ik raad je aan deze te bekijken je krijgt er geen spijt van.


Ik hoop toch dat je nu zwaar overdrijft om hem de film toch te laten kijken, maar je meent toch niet serieus dat je dit spielbergs beste werk vind?

avatar van boemboem27
2,5
geplaatst op 1 april 2013, 23:20 uur, permalink
Mooie beelden,goede acteurs,redelijk goed verhaal.
Al met al best wel iets om naar te kijken.
Wel heel erg sentimenteel ,en heel erg (te) lange speelduur van bijna 2,5 uur.
Het geluid bij deze film met name de kanonsslagen klinken met een goede audioset best wel mooi
Voor zo'n film moet je dan wel voor in de stemming zijn.

avatar van Keane1983
3,0
geplaatst op 7 april 2013, 4:24 uur, permalink
De film weet je te tracteren op een aantal mooie shots van zowel oorlog als landschappen/ locaties.
Visueel heb ik totaal geen op of aanmerkingen naar de film toe.
Het verhaal is prima, maar onderhouden is het niet. 2,5 uur was een enorme lange zit en zeker niet alle stukken waren even goed uitgewerkt.
Zo vond ik het begin ( de ontmoeting met het paard en de beginnende band met Albert) mooi uitgewerkt. Daarna ( de eerste overplaatsing) ging ook nog wel...maar naar mate we het paard verder gaan volgen wordt het er in mijn ogen niet veel beter op. De dialecten zijn soms tenenkrommend slecht!!
Zoals hierboven ook al wordt aangegeven wordt het laatste uur weer een beetje beter (om qua actie) naar te kijken zodat er weer wat vaart in komt.
Acteerwerk is over het algemeen redelijk maar zeer zeker niet door iedereen evengoed gebracht.
In mijn ogen niet een van de beste Spielberg
Van mij een 3,0*

avatar van Gang_Star
3,0
geplaatst op 13 mei 2013, 11:24 uur, permalinkbevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
War horse is een film die wat mij betreft wat korter had mogen duren. Buiten dat minpuntje om is de film mooi qua beelden, is de band tussen Albert en zijn paard ook mooi. En gelijktijdig brengt het ook iets emotioneels mee, want gaande weg kreeg ik telkens meer medelijden met het paard vooral toen dat andere paard stierf na de verwondingen aan zijn poot ervan en Joey probeerde te vluchten voor de tank en vervolgens volledig vast kwam te zitten in het prikkeldraad
Buiten de vrij aardige dramascene's kent de film ook goede oorlogscene's. Mooi vooral zijn de momenten in de loopgraven.

avatar van frolunda
3,0
geplaatst op 20 mei 2013, 19:20 uur, permalink
Sentimentele draak die dankzij het vakmanschap van Spielberg het aanzien toch wel waard is.Het eerste half uur en de scenes in de loopgraven zijn het sterkst.Het gedeelte met Arestrup en zijn kleindochter had ie beter achterwege kunnen laten.Magere drie.

avatar van scorsese
3,0
geplaatst op 16 juli 2013, 22:15 uur, permalink
Aardige film waarin een boer een te duur werkpaard koopt, die getraind wordt door zijn zoon. Afgezien van het paard, verschuift het middelpunt van de film zich te vaak waardoor het geheel minder meeslepend is dan het had kunnen zijn. Absoluut mooi in beeld gebracht met mooi camerawerk en ook de beelden van de oorlog zien er goed uit.

avatar van nadrin
2,0
geplaatst op 26 juli 2013, 16:43 uur, permalink
Op geen enkel moment geloof je wat er hier verteld word. Alles is zo ver over the top. Dat je je afvraagt of dit met enige ernst is gemaakt. En of Spielberg zelf wel ooit op een paard heeft gereden. Nog een onder dat het paard niet laat lezen en schrijven. Ik had hier een tweede Seabiscuit verwacht maar dat viel tegen Eerlijk is eerlijk er zaten heel af en toe wat sterke momenten in. Maar voor 95% zat ik me te ergeren aan de cliché momenten

3,0
geplaatst op 28 augustus 2013, 20:53 uur, permalink
(edit mod: scheldwoord verwijderd) wat een lief paard! jammer dat de film zich te veel richt op het sentimentele gedeelte en te weinig op het werkelijke verhaal

avatar van floor87
2,5
geplaatst op 30 november 2013, 22:27 uur, permalink
nou deze film gedownload omdat hij hoge rating had via jullie...

En bedankt! man wat een saaie film. Zo sentimenteel en voorspelbaar..Ik dacht op geven moment, zit ik naar een kinderfilm te kijken van Disney ofzo?
Ben tot de helft gekomen, de whatsapp heeft het gewonnen.
Goed dat ik hiervoor destijds niet naar de bioscoop ben gegaan zeg.
2,5 ster

avatar van mjk87
 
geplaatst op 30 november 2013, 23:08 uur, permalink
floor87 schreef:
nou deze film gedownload omdat hij hoge rating had via jullie...


Ik vind 3,24 nu niet direct een hoge waardering.

avatar van roeman
3,5
geplaatst op 4 december 2013, 20:35 uur, permalink
Sentimenteel lees ik hier veel. Ja dat klopt, maar wat prachtig in beeld gebracht. Na alle films over soldaten die helden zijn, nu er eens een paard met een hart en moed groter dan zijn gewicht. Echt heel mooi. Prachtig paard schitterend gefilmd tegen een afschuwelijke achtergrond.

3.5* verdient het paard Joey wel.
:W

avatar van ikkegoemikke
2,5
geplaatst op 30 december 2013, 9:57 uur, permalinkbevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
We'll be alright Joey. We're the lucky ones, you and me. Lucky since the day I met you.

Dit is een aangename familiefilm waar elk lid van de familie wel zijn gading in zal vinden. De jongeren kunnen wegdromen bij het avontuurlijke gedeelte en de vriendschapsband die er gesloten wordt tussen een individu en een dier. Moeder de vrouw zal wegzwijmelen bij al het sentimentele en zoetsappige in deze film terwijl haar zakdoek naarmate het einde nadert vochtiger wordt van de met bakken aanrukkende tranen. De meer stoerdere mannen van de familie kunnen zich klaarzetten voor wat authentiek WWI beeldmateriaal.

Qua beeldvorming kreeg ik bij momenten een flashback naar films zoals "Old Yeller". Dat schilderachtige dat de hele tijd weer opstak. Soms had ik het gevoel dat het niet altijd buitenopnames waren. De verhaallijn heeft veel weg van Forrest Gump , alleen dat het ditmaal een paard is dat een traject in de geschiedenis doorloopt en in allerhande situaties terechtkomt. Een vergelijking met Lassie blijft dan ook niet uit want Joey gedraagt zich als een gedresseerde collie. Ik verwachte op een bepaald moment dat de knol op zijn achterste zou gaan zitten, en gedwee een pootje zou geven.

De personages hebben een breed spectrum wat karaktertrekken aangaat. Joey is vanzelfsprekend hoog intelligent,uitermate trouw en heeft een hoog knuffelgehalte. Iedereen wil zo'n paard thuis in de tuin laten rondhuppelen. Niet alleen geeft het blijk van oneindige liefde jegens zijn goedhartige baas, maar is hij ook beresterk om een volledig veld vol stronken en keien in één nacht om te ploegen met een loodzware ploeg. Albert is de gelukkige jongen die vriendschap sluit met dit wonderpaard. Het is een doodsimpele, uiterst saaie en nooit ouder wordende jongeman. Voor zijn leeftijd vind ik dat hij een ongezonde belangstelling heeft voor paarden. in plaats van meisjes het hof te maken en wat rond te hangen met vrienden, zit hij de hele tijd met paarden in zijn hoofd.Zoals iemand opmerkte op IMDb : "I guess one day he would like to settle down with Joey the Horse, get married with Joey the Horse and have kids with Joey the Horse. His character is so utterly one dimensional and bland.". Peter Mullan vond ik dan alweer schitterend in zijn rol als de iets-te-diep-in-het-glas-kijkende hardwerkende boer die op de veemarkt Joey voor de neus van zijn landeigenaar kan kopen. Ik vind Mullan een dijk van een acteur sinds ik hem heb gezien in "Tyrannosaur". Emily Watson speelde overtuigend de bazige boerenvrouw en David Thewlis zet een niet onaardige versie neer van een hardvochtige landeigenaar waar je na een tijdje hoopt dat hij vertrappelt wordt onder de hoeven van Joey.

Zoals eerder gezegd toont de film het avontuurlijk leven dat paard Joey beleeft. Van de weide waar hij geboren is, naar de boerderij waar het hard werken is, om dan opgekocht te worden door het Engelse leger die hem dan verliest bij een mislukte aanval en Joey in de handen komt van de Duitsers. Vervolgens komt hij terecht bij een Frans meisje en haar grootvader (hoogtepunt van meligheid in de hele film). Hierna terug in handen van de Duitsers om dan verstrikt te geraken in prikkeldraad regelrecht in het midden van het strijdtoneel. Het einde is dan zo ongelofelijk voorspelbaar met het verplichte moment waarop Albert en zijn paard.elkaar terug in de armen sluiten en de thuiskomst met de te verwachten omarming door moeder en uiteindelijk ook de vader.

Vreselijk melig en sentimenteel filmmateriaal op een hoopje, maar op een meesterlijke manier in beeld gebracht. Het symbolische karakter van de film is niet moeilijk te raden. Het mooie van een diepgewortelde vriendschap dat schril in contrast staat t.o.v. de gruwelijke haatdragende oorlog op de achtergrond. Deze WWI werd realistisch in beeld gebracht alhoewel het hier op het scherm een redelijk propere oorlog leek. Geen bloedspatje te zien. Geen opengereten lichamen. Geen afschuwelijk uitziende slachtoffers door de gasaanvallen. In werkelijkheid was het niet zo'n mooi plaatje. Maar al bij al vond ik het redelijk onderhoudend om naar te kijken en sloeg de verveling niet toe. Het moment waarop Joey zich vastliep in de prikkeldraad was wel wat bij de haren getrokken en te belachelijk voor woorden. Ik denk eerder dat ze hem in die tijd gebruikt zouden hebben als schietschijf dan dat er een reddingsactie zou ondernomen worden. Voor mij was het moment waarop 5 kniptangen door de lucht vlogen om hem los te maken een humorvol slapstick moment.

Een Walt Disney oorlogssprookje met veel sentiment en hartverscheurend melodramatisch, maar wel schilderachtig in beeld gebracht. Niet het beste van Spielberg , maar het was zeker geen draak van een film.

2,5*

avatar van Tula
4,5
geplaatst op 2 februari 2014, 22:37 uur, permalink
Vanavond ingevallen op HBO hij was net bezig waar "Joey" gekocht werd door Alberts papa. Ik heb hem zonder enige moeite uitgekeken. Niet langdradig of iets.... Prachtige disney wegkijker. Zelfs mijn vriend bleef zitten die absoluut niet van de girly drama's is.

avatar van panax
3,5
geplaatst op 8 maart 2014, 18:58 uur, permalink
mooie film
prachtige beelden van good old engeland
slagveld zoals het moet lijken
enig kritiek laat het duits laat het frans en geef het geen engels met accent
verder mooi verfilmd !!!

5,0
geplaatst op 8 april 2014, 10:56 uur, permalink
Deze film vindt ik persoonlijk de beste film ooit gemaakt is.
Dit laat zien hoe de oorlog voor paarden er uit zag.
Helemaal niet sentimenteel.
Een zeer mooie ontroerende film.
Elke keer als ik hem kijk,
Ben ik weer geschokt over de oorlog en alle beelden,
Het blijft me steeds ontroeren.

avatar van Fryce
2,5
geplaatst op 13 april 2014, 8:46 uur, permalink
Wat een slechte film. Beelden zijn prima, maar het verhaal en de afwerking hiervan is niet aan mij besteed. De sentimentele muziekjes maken het tot een compleet fiasco in mijn optiek.

avatar van Film Pegasus
1,5
geplaatst op 25 april 2014, 16:53 uur, permalink
Spielberg maakt met War Horse een sentimentele Disneyfilm. Ok, het is geen Disney, maar zou wel perfect van hen kunnen komen. Het originele boek van Michael Morpurgo is dan ook een kinderboek en ik ben misschien gewoon het juiste doelpubliek niet. Je zou denken dat het paard centraal zou staan, maar Spielberg slaagt er niet in om dat ook zo over te brengen. En omdat hij toch het paard wat centraal wil zetten en de andere personages minder uitspeelt, mist de film eigenlijk een deftige hoofdrolspeler.

De film mist ook alle sfeer. Het is een vrij voorspelbare film geworden en zowel de emotionele momenten als de dramatische wendingen komen nooit goed over. Voor Spielberg lijken alle oorlogen wel net op elkaar. En op het einde lijkt hij met z'n kleuren te verwijzen naar Gone with the wind, maar verder dan dat gaat het ook niet. De film teert enkel op het 'oooohhh'-gevoel van mensen die graag paarden zien. Best mooie beesten, maar enkel een dier laten opdraven is voor mij niet voldoende om meer dan 2 uur film te laten boeien.

Laat deze liggen en kijk Black Beauty voor een echte paardenfilm of andere oorlogsfilms voor WOI.

3,5
geplaatst op 3 mei 2014, 21:45 uur, permalink
Deze was op tv en eens meegepikt. De film begint erg relaxed en redelijk vrolijk, maar na zo'n uurtje veranderd de sfeer. De film duurde wel redelijk lang, met toch wel enkele mindere stukken.
De cast deed het prima al was natuurlijk de grootste ster het paard zelf.
Verder zag het er prima uit.
Een prima film om eens gezien te hebben, maar een tweede keer hoeft voor mij niet meer.

avatar van Boneka
3,5
geplaatst op 14 mei 2014, 12:02 uur, permalink
Moet zeggen helemaal geen slechte film. Okay als je niet van paarden houdt en wat sentimenten, de fantasie soms wat al te ver doordrijft dan heb je gewoon een prima film al was twee uur prima geweest.

De film begint rustig en wordt lekker opgebouwd met prachtige beelden. Ook met het geluid is in deze film niks mis mee. De obsessie voor het paard is natuurlijk overdreven en zeker om te denken dat het paard nog terug komt. Tijdens de film kreeg ik een soort Lassie moment. Het paard ging namelijk zwervend van "eigenaar" tot eigenaar om vervolgens weer netjes terug te komen bij de oorspronkelijk eigenaar. De Eerste Wereld Oorlog speelt niet echt een rol in deze film. Grappig vond ik het moment van staakt het vuren toen het paard Joey verschrikt raakte in het prikkeldraad. Een All Quiet on the Western Front moment zal ik maar zeggen. En ja hier draaft Spielberg iets te ver door. En o ja we missen nog wat prikkeldraadtangen, Jongens gooi ze maar over de reling.

Er zaten trouwens wel wat kleine missers in deze film. Of momenten waarvan ik dacht, had ze eruit geknipt. Het hele gebeuren van die grootvader met kleindochter die natuurlijk verzot was op het paard had er wat mij betreft helemaal uit gemogen. Ook de taal was een misser. Duits Frans. Je moest maar raden waar ze vandaan kwamen. Dat had je wel door, maar toch vandaag de dag zet je daar toch Duitse en Fransen acteurs neer. MISSER!! Dan merkte ik ook nog een foutje in de film of ik moet iets hebben gemist. Het beroemde lint werd duidelijk in de zak gestoken door de Duitse soldaat. Later hing ie weer keurig aan het paard bij het Franse meisje.

Het eind vond ik an sich goed alleen die grootvader had er voor mij echt niet meer bij gehoeven. Viel nog mee dat er niet bijstond dat de nazaten een pracht veulen bracht voor dit meisje. Tear...

Kortom de film heeft nogal wat fantasie die her en der letterlijk op hol is geslagen. Toch heb ik me wel degelijk vermaakt met deze film die we niet al te serieus moeten nemen maar wel gewoon lekker weg kijkt.

avatar van Noodless
4,0
geplaatst op 29 mei 2014, 22:49 uur, permalinkbevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Steven Spielberg zorgt weer voor een mooie familiefilm, al wist ik dit pas bij de aftiteling.

Ik kende de film wel en had hem al heel lang op de plank liggen, maar de duur en het concept zorgde telkens voor uitstel. Het is in de eerste plaats een film waar dramatiek en hoop centraal staan. Dat het een film wordt vol sentiment lijkt me dus logisch. En niet alles verloopt positief voor iedereen. Dus zo zoet is deze film zeker niet. Wel MAGISCH....en daar schuilt de kracht van deze film. De gebeurtenissen die het paard allemaal moet doorstaan leunt vaak bij het ongelooflijke, maar met wat hulp, geluk en vooral moed kun je ook ver komen. Is dat geen fantastisch gegeven? Ook de beelden van de loopgravenoorlog wordt prima weergegeven. De scène waarin het paard heen en weer vlucht bij de loopgraven is indrukwekkend. Een mooie familiefilm die niet zo zoet is als sommigen hier beweren. 8,5/10

avatar van AC1
1,0
geplaatst op 8 juli 2014, 16:07 uur, permalink
Zelf voor een kinderfilm is deze film te kinderachtig.

avatar van Black Math
1,0
geplaatst op 22 september 2014, 0:28 uur, permalink
Gebaseerd op herinneringen van films die ik in mijn jeugd heb gezien, is Spielberg nou niet bepaald een regisseur die ik graag opzoek. Maar soms ben je bij familie die een film op tv willen zien, en kom je er niet onderuit. Familie vond het overigens een erg mooie film.

Bij mij is in ieder geval weer duidelijk waarom ik niet zoveel met Spielberg heb. Wat mij betreft is dit degelijk gemaakte sentimentele rotzooi met dito muziek. Ik zie waarom dit bij velen aanslaat, vandaar de adjectieven "degelijk gemaakte", maar mij doet het vrij weinig.

Dieren kunnen leuk zijn, en ik kan me er ook aan hechten, maar overdrijven is ook wel een kunst. De Eerste Wereldoorlog was natuurlijk een verschrikking, en dat wordt ook wel getoond, maar door op zo'n sentimentele manier een paard de hoofdrol te geven, slaat het maar matig aan. Caligula werd voor gek verklaard omdat hij zijn paard tot consul wilde benoemen. De wijze waarop de hoofdpersoon gehecht is aan zìjn paard komt wat mij betreft daarbij in de buurt. Verder natuurlijk een hoop scènes waar het paard precies lijkt te begrijpen wat hij moet doen om alles tot een goed einde te brengen, wat je van te voren al lang en breed ziet aankomen.

Verder is het natuurlijk typisch dat iedereen in deze film Engels spreekt. Natuurlijk, bij een film als Amadeus is het ook jammer dat de taal niet Duits is, maar dat stoort minder omdat je niet geconfronteerd wordt met verschillende volkeren. Hier een hoop Duitsers en Fransen die met gekke accenten Engels praten. Ik heb 'Allo 'Allo! al voorbij zien komen in enkele comments hier, het heeft er inderdaad wel wat van weg.

Beelden zijn degelijk, maar saai. Het kleurgebruik valt in negatieve zin op, ik graag haast het gevoel alsof er gebruik van technicolor gemaakt is, wat me slecht bevalt. Visueel een paar aardige momenten: als het meisje gereflecteerd wordt in het oog van het paard, enkele scènes met tegenlicht (met name die als het paard in niemandsland is) en als het paard de loopgraven uit probeert te vluchten. Op tweeëneenhalf uur een beetje mager. Soundtrack is typisch melodramatisch, al moet ik zeggen dat ik Williams wel eens bombastischer heb gehoord. Niettemin past de man precies bij de regisseur wat gevoel voor melodrama.

Ik kan er weinig mee, en het doet me nauwelijks iets en dat is toch knap als de setting één van de grootste verschrikkingen uit de 20e eeuw is. 1*.

0,5
geplaatst op 27 september 2014, 19:09 uur, permalink
Ik zag het begin van deze film en ik dacht een leuke boeiende film te gaan zien. maar echt meer dan 0,5 ster is het mij niet waard.