3 Women (1977)

geregisseerd door
Robert Altmanmet
Shelley Duvall,
Sissy Spacek en
Janice RuleMillie Lammoreaux (Shelley Duvall) en Pinky Rose (Sissy Spacek) werken als hulp in een verzorgingshuis voor bejaarden. Pinky adoreert Millie en gaat daar zelfs zo ver in dat ze haar identiteit probeert aan te nemen.
[permalink] geplaatst op 8 december 2005, 12:54 uurLiefhebbers van Persona (van Bergie) en David Lynch zullen deze film geweldig vinden. Very, very weird en ik geeft toe dat ik 3 Women niet snap. Lees dit, dan weet je wat ik bedoel (tagline van imdb):
“1 woman became 2
2 women became 3
3 women became 1”
Overigens vind ik 3 Women mooi, veel intenser en sfeervoller dan de bovengenoemde films. Tja het is een echte Altman film. Die Altman blijft me verbazen. Er zijn zo veel films van hem die “herontdekt” moeten worden.
Een van de beste films van Altman. The Long Goodbye en McCabe and Mrs. Miller vind ik beter. Maar ik vind deze film bijvoorbeeld beter dan Thieves Like Us, Nashville, Images etc...
Ps. Ja ja, ik ben een echte Robert Altman freak/fan. California Split heb ik hier liggen, maar nog niet gezien (geen tijd). En ik vind zelfs Popeye geweldig!
***** / *****
3,5
[permalink] geplaatst op 17 december 2005, 17:33 uurIk was heel benieuwd naar deze film en was verheugd dat hij onlangs hier in NL op DVD is verschenen.
Ik vind het een nogal vreemde film met een dromerig sfeertje en daar hou ik op zich wel van. De laatste scene kan ik maar moeilijk plaatsen.
Anyway: voorlopig 3,5 / 5.
3,0
[permalink] geplaatst op 6 juni 2007, 16:59 uurTypische eind jaren 70 film die naadloos aansluit bij een obscure klassieker als Wise Blood van John Huston.
Kenmerkend is de grote emotionele afstand tot de personages die onbegrijpelijke keuzes maken (Sissy Spacek is goed gek hier

) en de hallucinante muziek en decors.
De laatste scene had best wel langer mogen duren.
Prachtig om te zien wat daar gebeurt.
3,5
[permalink] geplaatst op 10 juli 2007, 20:10 uurHet deed mij ook een beetje aan Lynch denken, maar dan wel wat minder donker allemaal (en kwalitatief helaas ook iets minder, en ook de muziek was wat minder). Aan het begin lijkt alles nog zo klaar als een klontje, maar op den duur was ik de draad toch wel kwijt. Maar dat vond ik niet erg - ook al zou ik het fijn vinden als iemand even zou uitleggen hoe het allemaal zit - omdat de film toch bleef boeien. Erg intrigerende subtiele, fijne, sfeervolle film met goede acteerprestaties. 4*
[permalink] geplaatst op 6 september 2007, 8:09 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenMoeilijk uit te leggen hoe het allemaal in elkaar zit als de film zoveel ruimte laat voor interpretatie. Mijns insziens heeft Pinky nood aan een moederfiguur (zie ook de scene waarin haar ouders op bezoek komen), vervult Millie de rol van die moederfiguur (ze neemt haar in huis en "voedt" haar als het ware op) en de mysterieuze Willie verpersoonlijkt volgens mij de oma. Althans die interpretatie hou ik erop na als ik het slot zag.
Ongetwijfeld zit deze film vol met symboliek en filmische aspecten om het een en ander te benadrukken. Heb de Lumiere editie bekeken, dus heb het zonder de commentaartrack moeten stellen van Altman. Om de film echt meer te waarderen, zou dat misschien een toegevoegde waarde zijn om de Criterion met de commentaartrack aan te schaffen. Voorlopig 3.5*.
[permalink] geplaatst op 20 juli 2009, 17:31 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenGegint traag, maar wordt boeiender en boeiender. Interessant eind ook, hoewel ik er weinig van snapte. Altman is een erg interessante regisseur. 4 sterren, zei het nipt.
[permalink] geplaatst op 7 juli 2010, 23:28 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenExtreem intrigerende film. Zwaar surrealistisch en symbolisch, over veranderende interpersoonlijke relaties, (mis)communicatie, de positie van de vrouw en vooral identiteiten en identiteitscrisis.
Doet inderdaad denken aan Bergman, vooral aan Tystnaden en Persona.
Het geheel begrijpen doe ik ook (nog) niet echt, maar een deel van de symboliek zie ik wel.
Freud zegt dat een mens uit 3 personen bestaat: de ego (roze) [in het begin Pinky, later Millie], de Über-ego (geel) [in het begin Millie, later Pinky] en de Id (het onderbewuste / blauw / water) [Willie].
De 3 vrouwen zouden dus allemaal aspecten zijn van 1 persoonlijkheid (denk ook aan de vele spiegels en de tweeling)...
Één zelfde vrouw in 3 verschillende levensstadia.
Ook veel over de onderdrukking van de vrouw door de man. Denk aan de onderwaterschilderijen: eerst is het telkens dat gespierde, dominante mannetjesfiguur die de vrouwen onderdrukt; later wordt het een gespierde vrouw!
Op het laatste zegt de sherrif: "erg van het ongeluk met Edgar... Hij was zo goed met wapens." Hieruit zou je kunnen afleiden dat de vrouw Edgar (de man) vermoord heeft, en geëmancipeerd is?
Zoiets misschien? Maar er zit beslist nog veeeel meer in.
[permalink] geplaatst op 10 juli 2010, 17:58 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenNog veel over deze film nagedacht.
Voordat Pinkie zelfmoord pleegt, knoeit ze rood spul over haar jurk. Dat is wellicht symbool voor de menstruatie, de puberteit. Ze vermoordt het kind in zich.
5,0
[permalink] geplaatst op 16 januari 2011, 0:25 uurZit een beetje vast bij het personage willie, wat moest die voorstellen?
4,0
[permalink] geplaatst op 10 april 2012, 22:24 uurWat is Robert Altman toch een heerlijke regisseur.Ik heb 'm steeds hoger zitten. Misschien zie ik vooralsnog alleen zijn sterke films, maar ook deze was weer heerlijk en komt in de buurt van mijn twee Altman-favorieten tot nu toe (McCabe & Mrs Miller en Nashville).
Het is een beetje thrillerachtig en een ietsje surrealistisch, maar vooral een mysterieuze film over identiteit. Veel symboliek maar nergens uitleggerig daarover en daardoor fijn open. Schitterend einde.
[permalink] geplaatst op 10 april 2012, 23:36 uurstarbright boy schreef:
Welke heb je al gezien?
4,0
[permalink] geplaatst op 10 april 2012, 23:53 uurMASH (aan herziening toe), Mccabe & Mrs Miller, Nashville, 3 Women, A Wedding, The Player, Short Cuts en Gosford Park. De volgende zijn waarschijnlijk The Long Goodbye en Thieves Like Us.
[permalink] geplaatst op 11 april 2012, 0:10 uurDie films behoren inderdaad wel allemaal tot zijn beste werk, maar voor zover ik weet, draagt vrijwel alles wat Altman gemaakt heeft zijn stempel... en is vrijwel al zijn werk bijgevolg wel de moeite waard.
The Long Goodbye is een grote favoriet van me, ben benieuwd wat je daarvan zal vinden. Thieves Like Us vond ik ook goed. Verder kan ik je Brewster McCloud, A Prairie Home Companion en California Split ook nog van harte aanraden.
Je herinnert me eraan dat ik zelf ook nog maar eens wat Altmans moet gaan kijken