The Grey (2011)

geregisseerd door
Joe Carnahanmet
Liam Neeson,
Dermot Mulroney en
Joe AndersonNadat hun vliegtuig crasht, strandt een groepje medewerkers van een olieplatform in het ijskoude Alaska. Ze bevinden zich in het territorium van een groep wolven die hen als indringers zien. Ze zullen nu moeten vechten om te overleven om niet ten prooi te vallen aan de hongerige wolven.
[permalink] geplaatst op 15 januari 2013, 21:46 uurAlive meets Deliverance
Uitstekende film over een groep stoere mannen die met hun vliegtuig neerstorten in Alaska. Een redelijk brute overlevingsfilm van man vs natuur die de gebruikelijke clichés goed weet te omzeilen. Realistisch en spannend in beeld gebracht. Ook zijn de personages goed uitgewerkt en is Liam Neeson perfect gecast in de hoofdrol.
4,0
[permalink] geplaatst op 26 januari 2013, 0:45 uurPrima film, die me volledig wist te boeien, prachtig landschap erbij, goed gefilmd, ja aanrader !!
3,0
[permalink] geplaatst op 26 januari 2013, 10:27 uurredelijke film...maar ik had er toch iets meer van verwacht
[permalink] geplaatst op 6 februari 2013, 15:04 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenLiam Neeson is echt een laatbloeier. Pas in de laatste jaren lijkt hij zich echt te verdiepen in de filmwereld of echt gezien te worden. Zo breekt hij door als actieheld in de 2 films van Taken, The A-Team en Unknown, en gaat hij hier in de The Grey een erg ijzersterke rol zetten als een zwaar depressieve suicidale olieboorder in het ijskoude Alaska. Dat hij nog steeds ziek is om het feit dat zijn vrouw is overleden is al goed te merken in de film. In deze film speelt hij John Ottway, die dus hetzelfte situatie heeft meegemaakt, alleen zie je in het begin als kijker nog niet wat er met zijn vrouw is gebeurd, maar ik kan je verzekeren dat het antwoord iets is wat je niet zo snel zou vergeten. (de personage van John Ottway
en Liam Neeson zelf hebben dus een hoop gemeen.
Ipv zelfmoord te plegen besluit Ottway er toch maar het beste van te maken en met zijn ruige vrienden in het vliegtuig weer terug naar huis te vliegen, maar onderweg krijgen we grote problemen. Door een sneeuwstorm is het toestel niet meer onder controle en stort neer. Ottway en een paar collega's overleven het maar zijn verloren in het eindeloze sneeuw landschap, waar ze moeten zien te overleven.... en ze blijken niet alleen te zijn.
Ze realiseren zich dat ze midden in een leefgebied zijn geland van bloeddorstige wolven, wat dus een zenuwslopende survival word voor de mannen en der worden er steeds meer veroberd. Ottway kan het het niet zoveel schelen, maar uiteindelijk besluit hij niet te kiezen voor zichzelf maar voor zijn team.
En zo is The Grey een magistrale donkere en ijskoude film, waar de sneeuwlocaties meer dan toepasselijk zijn en je de kou ook zelf kan voelen. Ook psychologisch zit deze film helemaal goed in elkaar, helemaal omdat er ook aandacht word besteed aan wat er in Ottways hoofd omgaat. Ook vele dingen kon je zelf ook aanvoelen. Dat moment waarbij
die ene overlevende wil oversteken met die touw, en die touw breekt word echt op een buitengewone manier neergezet alsof je die val-schrik (weet even niet hoe ik het anders moet noemen) zelf ook aanvoelt. Ook het einde was niks mis mee en ook totaal niet Hollywood's, Ottway
gaf toch al weinig om het leven en gaat daarom voor zijn vrienden in conclaaf met die wolf, ook dat stukje na de aftiteling laat het resultaat zien. We krijgen dus geen Hollywoodiaanse battle tussen een man en een wolf.
Ja dit was echt een ijzersterke film. Neeson is erg cool en overtuigt je als nooit te voren. Ook weer een prima script van Joe Carnahan, die weer sinds Narc een erg rauwe film aflevert die je als kijker zelf ook mee kan voelen. Wel jammer dat zijn volgende project een TV-film word.
4,5
[permalink] geplaatst op 6 februari 2013, 15:45 uurWaanzin dat deze film nog rond de 3,00 schommelt...
2,0
[permalink] geplaatst op 9 februari 2013, 15:18 uurJammer voor een prima acteur als Liam Neeson, maar wat een film zonder ruggegraat. Tè bizarre onwaarschijnlijkheden, zinloze dialogen, boordevol clichés. Doe mij dan maar enkele afleveringen van Ultimate Survival met Bear Grylls op Discovery Channel, die lijken me heel wat spannender. 2*.
3,0
[permalink] geplaatst op 22 februari 2013, 16:26 uurDe prachtige beelden van het desolate landschap winnen het van het wat vlakke scenario.Blijft over een wat standaard actie/avonturen film die zich nergens echt weet te onderscheiden.Gemiddeld met een halfje extra voor het camerawerk.
[permalink] geplaatst op 28 februari 2013, 14:53 uurMan versus nature
Een bijzonder aangename verassing! The Grey is bij mij behoorlijk onder de radar door geglipt doordat de film in mijn ogen niet bepaald opviel en het verhaal mij ook niet wist aan te spreken. De omschrijving van de plot had ook makkelijk een wandelend cliché kunnen worden, en een vervelende lange zit op kunnen leveren, maar levert de kijker het tegenovergestelde. Dit is namelijk een goed uitgebalanceerd verhaal met interessante personages en een gezonde dosis spanning. Het had allemaal al snel over de top kunnen gaan, en uitmonden in uitzinnige onrealistische gevechten met de wolven, maar weet dit echter perfect in balans te houden. In plaats daarvan kruipt The Grey namelijk onder je huid en is de hel die de personages doormaken bijna voelbaar..
Neeson is geknipt voor de rol van de depressieve Ottway en levert hier net zo'n indrukwekkend personage af als in de eerste Taken. De twee personages verschillen als dag en nacht van elkaar, maar dit laat alleen maar de veelzijdigheid van deze acteur zien. Producties als deze worden vandaag de dag niet meer gemaakt en ik had ook het gevoel naar een film uit vervolgen tijden te zitten kijken in plaats van naar een recente uitgave. Dit is zo'n typische titel zoals ze vandaag de dag niet veel meer gemaakt worden, en dit is absoluut in positieve zin! Het is een tijdloze titel, die ook over bijvoorbeeld twintig jaar nog steeds een diepe indruk op mij achter zou kunnen laten.
Uiteindelijk gaat er toch geen vijf sterren beoordeling vanaf wat eigenlijk te maken heeft met het feit dat het verhaal aan het einde toe een beetje in begon te kakken en iets te veel aan vaart verloor. Ook vond ik het jammer dat ik op enkele momenten net iets te goed zag dat de wolven uit de computer kwamen en had er wat mij betreft wat meer met echte wolven gewerkt mogen worden. Dit is echter maar met momenten, en de wolven zelf zijn juist ook weer het speerpunt hier omdat ze de realistische angst weten te creëren wat je in slechts weinig films vandaag de dag nog terug ziet. Vooral het gejank van de beesten in het holst van de nacht, is daadwerkelijk huiveringwekkend en laat zien hoe gevaarlijk moeder natuur en al haar flora en fauna voor de mens kunnen zijn.
4,0
[permalink] geplaatst op 24 maart 2013, 4:21 uurIk kan niet geloven dat deze film zo een lage waardering hier krijgt! Er zijn films die gemiddeld een hogere score hebben dan deze film die half niet zo goed zijn! Maar wat is dit een geweldige goede film! De spanning is om te snijden en er gebeuren dingen die je niet ziet aankomen, en tja, als de hoofdrol wordt vertolkt dan niemand minder dan Liam Neeson, dan kan het haast niet misgaan. Voordat ik deze film ging bekijken, had ik er minder zin in omdat ik door de lage score voor deze film er weinig van verwacht had. Dus voor de mensen die hem nog niet gezien hebben, ga het zien! De verdiende gemiddelde score voor deze film moet rond de 3.50 zitten, dat lijkt me rechtvaardig en eerlijk. Al met al, een geweldige spannende film die je zeker gezien moet hebben!
mijn score is een welverdiende 4.0
4,5
[permalink] geplaatst op 6 april 2013, 3:11 uurHerzien. Nu bijna het volle pond. Wie weet komt-ie er nog. Wat een geweldige film.
0,5
[permalink] geplaatst op 17 april 2013, 21:11 uurWat een tegenvaller. Ik vond hem sterk beginnen maar al vrij snel kwam ik er achter dat realiteit in deze film ver te zoeken was. Daarnaast is er geen enkele spanningsopbouw maar zijn er een paar goedkope schrik momenten, zijn de wolven totaal onrealistisch en zijn de dialogen zinloos.
0,5 voor de intro
1,5
[permalink] geplaatst op 20 mei 2013, 19:06 uurEigenlijk viel mij die film ook helemaal tegen op het begin veel belovend maar daarna ,totaal geen spanning en steeds maar altijd hetzelfde gewoonweg niet veel soeps allemaal .Wel een aanrader voor eens tezien en daarmee is dan alles gezegd .ik geef 3 op 10