The Naked Kiss (1964)

geregisseerd door
Samuel Fullermet
Constance Towers,
Anthony Eisley en
Michael DanteAls op een dag de prostituee Kelly in de de rustige stad Grantville verschijnt, probeert de lokale sheriff haar zo snel mogelijk de stad uit te jagen. Zij besluit echter haar voormalige levensstijl op te geven en begint gehandicapte kinderen te helpen. Ook krijgt ze een verhouding met de voorname J.L. Grant, tevens een vriend van de sheriff. Krijgt Kelly de kans opnieuw te beginnen?
5,0
[permalink] geplaatst op 27 juni 2003, 22:51 uurNa het overrompelende begin duurt het eventjes voor de film goed loopt, maar als ie rolt, rolt ie goed. Naked Kiss handelt over zaken die in '64 niet makkelijk bespreekbaar zijn. Een studie in perversiteit die - door de tijd waarin hij gemaakt werd - niet overal even duidelijk kon zijn. But story comes across; de schoonheidsfoutjes vergeef ik graag.
Ook interessant om te zien voor fans van American Beauty. Zie waar het idee van de vallende rozenblaadjes vandaan kwam.
4,0
[permalink] geplaatst op 13 augustus 2004, 19:20 uurDestijds nogal omstreden vanwege zijn provocerende onderwerpen; nu vooral erg mooi om te zien. Geweldig gefilmd en een beeldschone Towers. Ben zeker benieuwd naar meer werk van Fuller, die aanbeden wordt door menig regisseur in de VS.
4,5
[permalink] geplaatst op 2 februari 2006, 20:34 uurThe Naked Kiss is een meesterwerk met mankementen. En nu ben ik echt om: Samuel Fuller is een held. Montage is niet altijd even sterk (er werd geknipt in Fuller's film), acteerwerk is niet altijd perfect en subtiliteit staat niet in Fuller's woordenboek, maar The Naked Kiss is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Zoals hierboven al gezegd wordt: een studie in perversiteit, overgoten met het cartooneske sausje dat Fuller eigen is (Shock Corridor, Forty Guns). Een haast sprookjesachtige/surreeele sfeer in de ene scene, de daaropvolgende scene hakt Fuller 't sprookje weer meteen kapot. Fuller deelt klappen uit. Ook qua genre, want het film-noir genre zet ie op zijn kop. Zo is de gewoonlijke femme fatale hier de heldin (en bovendien prostituee) en bestaat de burgerlijke 'upperclass' uit viezerikken, hypocrieten en egoisten. Alle viezigheid komt bovendrijven. Fantastische film. Meteen ook Shock Corridor herzien. The Naked Kiss is net wat scherper en beter. 4,5*
[permalink] geplaatst op 17 augustus 2008, 6:19 uurDe film kan
HIER worden bekeken.
3,5
[permalink] geplaatst op 17 mei 2009, 15:15 uurNogal tegenvallende film van Fuller. Alles wijst erop dat dit een sleazy pulpfilmpje zal worden, maar dat is het dus niet.
Het is eerder een drie-stuiver romannetje, waarin een vrouw met een verleden een nieuw leven probeert te starten.
Er wordt goed geacteerd, maar het verhaal weet me niet te pakken. Fuller kan veel beter met een heftig onderwerp (zoals hij bewees met Shock Corridor), maar hier werkt het niet helemaal.
Een kleine 3,5*
5,0
[permalink] geplaatst op 28 april 2011, 20:10 uurNa het teleurstellende Pickup on South Street werd ik ongelofelijk verrast door deze The Naked Kiss, één van de meest emotioneel geladen films die ik ooit gezien heb.
De openingsscène zet meteen de toon: volledig in-medias-res zien we hoe een jonge vrouw met haar handtas een man aanvalt, ondersteund door uptempo jazz muziek. Aangezien het vooral gefilmd is uit het standpunt van het slachtoffer, kunnen we van een letterlijk 'in your face' begin spreken.
Hierna lijdt de film even aan narratieve onduidelijkheid, maar het is absoluut een prent die je als geheel moet beschouwen. Pas na verloop van tijd wordt namelijk duidelijk wat voor ongelofelijke ambiguïteit Fuller weet te schetsen: de toon van de film kan het best omschreven worden als melodrama van Sirk gemixt met het groteske absurdisme van Meyer en Fassbinder. Of als een soort sprookjesachtig pulp verhaal. Hoe je het ook wil omschrijven, de film is in ieder geval weinig reëel: de dialogen klinken erg theatraal en ook de acteerprestaties zijn uitbundig. Het bruuske camerawerk past perfect bij die sfeer en ik zou eigenlijk hetzelfde over de editing kunnen zeggen. Maar eerlijkheidshalve is het montagewerk gewoon nogal pover, vooral de abrupte jump cuts zien er amateuristisch uit.
Het meest compromisloze aan de film ligt niet eens bij de controversiële thema's die worden aangereikt, maar aan hoever Fuller durft te gaan om een emotioneel contrast op te roepen. Dat wordt het best geïllustreerd tijdens het zangnummer van de gehandicapte kindjes, één van de meest bizarre, onvergetelijke scènes ooit. Zowel ontroerend als hallucinant. Het raarste eraan is dat Fuller die scène 5 minuten laat aanslepen. Redelijk gewaagd in een film van anderhalf uur, maar op die manier weet hij wel de kijker perfect in trance te krijgen.
Ook actrice Constance Towers is een enorm pluspunt van de film: niet alleen vanwege haar prachtig uiterlijk, uniek charisma, maar ook door haar fijngevoelige, enigmatische acteerprestatie en natuurlijk door haar zangtalent.
The Naked Kiss is m.a.w. geen perfecte film, maar het zijn juist de kleine imperfecties en schoonheidsfoutjes die het een uniek product maken.
[permalink] geplaatst op 28 april 2011, 20:24 uuryeyo schreef:
Na het teleurstellende Pickup on South Street werd ik ongelofelijk verrast door deze The Naked City, één van de meest emotioneel geladen films die ik ooit gezien heb.
The Naked Kiss.

5,0
[permalink] geplaatst op 28 april 2011, 22:32 uurAangepast.

ik haal die twee titels altijd door elkaar.
4,0
[permalink] geplaatst op 1 mei 2011, 18:37 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenSterke film met een fantastische Towers. Helaas was het eind wat slapjes, maar ik zal de film er niet te hard voor straffen.