Ramon K schreef:
Heel moeilijk te beoordelen voor mij....
Dit is de eerste opera voor mij en dan ook nog in de vorm van een film ipv in real life.
Eigenlijk zou je het niet moeten vergelijken, deze verfilming en een opera 'in real life'. Maar ik kan je verzekeren dat het laatste toch echt boeiender en indrukwekkender dan een verfilming ervan. Maar goed, toch was dit zeer de moeite waard, al is het enigszins een curiosum wat mij betreft.
De band was helaas wel vrij slecht, af en toe miste er een paar seconden, wisselende hoeveelheid ruis, geluid ook maar matig (ook door de ouderdom natuurlijk).
Dan nu de film zelf: de beelden uit het publiek tijdens de ouverture waren erg mooi, deden me aan Olympia van Riefenstahl denken, als vond ik Olympia mooier, beter qua spanningsopbouw. Hier duurde het wat lang, maar ja, zo lang duurt die ouverture nou eenmaal (en die is niet te lang hoor, Mozart wist wel wat-ie deed).
Daarna zie je de opera op toneel uitgevoerd. Dit is over het algemeen mooi gefilmd, veel close-ups, zodat de expressie van de zangers (die vaak prachtig is), heel goed uitkomt. Ik heb me hier eigenlijk voor het eerst bij een film echt gestoord aan de ondertiteling die het beeld wat verpestte.
Maar ruim twee uur is toch wel erg lang als het allemaal niet live is. Het mist de spanning van het toneel, het spontane, de tastbaarheid van de zangers en het orkest, het contact tussen toneel en publiek, en natuurlijk de klank van de muziek zelf. Live klinkt gewoon oneindig veel mooier dan via luidsprekers.
Wat de uitvoering van de muziek betreft: die viel me alles mee. Ik houd wel van de hedendaagse authentieke uitvoeringen, op oude instrumenten enzo. Dat is dit niet, maar ik heb me ook nergens gestoord aan smakeloze romantiek. Het was gewoon mooi, al zal het niet mijn favoriete uitvoering worden.
Ramon K schreef:En waarom werden er soms kaarten met tekst omhooggehouden? Hugohei misschien 't antwoord?
Dat snapte ik ook niet echt nee. Het werkte op de lachspieren, hoewel dat ook wel weer een prettige afwisseling was.
Poe, en dan nog een waardering... moeilijk. Is het nou film of opera of beide? Was Bergman hier vooral operaregisseur of filmregisseur? Nou goed, 3,5* omdat het wel mooi gefilmd is maar toch niet echt meer dan 2 uur kon boeien.