Schlafkrankheit (2011)

geregisseerd door
Ulrich Köhlermet
Pierre Bokma,
Jean-Christophe Folly en
Maria Elise MillerDe film draait om ontwikkelingswerker Ebbo Velten (Pierre Bokma) die in Kameroen een centrum voor Afrikaanse slaapziekte leidt. Zijn vrouw (Jenny Schilly) wil terug naar Duitsland, naar hun 17-jarige dochter die daar op een internaat zit. Ebbo moet kiezen tussen zijn leven vol vrijheid in Afrika en zijn geliefden in Duitsland.
[permalink] geplaatst op 17 januari 2011, 18:13 uurDe Duitse film Schlafkrankheit waarin de Nederlandse acteur Pierre Bokma de hoofdrol speelt, is geselecteerd voor het filmfestival in Berlijn. Dat maakte coproducent IDTV Film maandag bekend.
De film dingt mee naar een prijs in de hoofdcompetitie van het festival. Schlafkrankheit is voor het eerst te zien op zaterdag 12 februari in de Duitse hoofdstad.
Het internationale filmfestival in Berlijn heeft plaats van 10 tot en met 20 februari.
Schlafkrankheit komt deze zomer in Nederland uit. (ANP)
[permalink] geplaatst op 1 juli 2011, 12:11 uur
[permalink] geplaatst op 16 juli 2011, 21:26 uurCool we hebben hier een toekomst voorspeller!
3,5
[permalink] geplaatst op 18 juli 2011, 23:43 uurPierre Bokma in Kameroen, klinkt als erg chill.
3,5
[permalink] geplaatst op 25 juli 2011, 13:32 uurSchlafkrankheit heeft op de Berlinale overigens de Zilveren Beer voor Beste regisseur gewonnen.
Daar valt veel voor te zeggen, gister bij de voorpremiere aanwezig waar Köhler zelf ook aanwezig was. Uit de film valt al veel te halen, maar Köhler had na afloop zelf ook veel toe te voegen, wat een film altijd sterker maakt. Na afloop nog wat korte minuten met hem zelf gesproken, over zijn eigen ervaringen in Congo en Kameroen waar ik over mee kon praten gezien ik zelf gedeeltelijk in Kameroen opgroeide.
[permalink] geplaatst op 22 augustus 2011, 23:24 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDeze film die ik vanavond gezien heb moest het van mij helemaal hebben van het eerste deel. Dat was zonder meer sterk met bovendien ook uitstekend acteerwerk van Pierre Bokma. In het tweede deel ging de film voor mij volledig de mist in, ik kon er op een gegeven moment geen touw meer aan vast knopen. Ook het abrupte einde plaatste mij voor vraagtekens. Waar ging het eigenlijk over? Dat er iets aan het project van Ebbo Velten
niet deugde leek me duidelijk. Maar aan het einde
kregen we ineens dat nijlpaard te zien en toen was het ineens afgelopen. Of was die doktor die spoorloos verdwenen was soms door een medicijnman in een
nijlpaard veranderd

Je zou het haast wel zeggen.
3,0* dankzij het sterke 1e deel..
[permalink] geplaatst op 20 december 2011, 12:51 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenwibro schreef:Maar aan het einde
nijlpaard veranderd

Je zou het haast wel zeggen.
Ergens aan het begin van de film vertelt dokter Velten een verhaal over een dokter die vermoord werd door een nijlpaard, een beest dat nochtans een zeldzaamheid is in de streek. Volgens sommigen zou de lokale apotheker zichzelf veranderd hebben in een nijlpaard, om wraak te nemen op de dokter die met de vrouw van de apotheker had geslapen.
Met dat verhaal in het achterhoofd heb je al wat meer aan het einde, al blijft het natuurlijk mysterieus. Diverse denkpistes zijn mogelijk (
de dokter pleegde zelfmoord of iemand - bv. de baas van het ziekenhuis, waarmee dokter Velten in de clinch ging over subsidies - vermoordde hem. Deze optie wordt gesuggereerd door de verschijning van het nijlpaard op het einde van de film; de moordenaar die zich als nijlpaard vermomt. Extra element gelinkt aan het oorspronkelijke verhaal is dat Velten zijn vrouw bedriegt met een zwarte vrouw, met wie hij een dochter krijgt.).
"Schlafkrankheit" vond ik een fijne film. "Fijn" is een ongelukkige woordkeuze, want de film voelt bijzonder grauw en verontrustend aan. Wel was het als filmkijker zeer genietbaar, want de film baadt in een broeierige, verontrustende en vaak hypnotiserende/mysterieuze sfeer. De vele nachtscènes dragen hier sterk aan toe, en de jachtscènes in de jungle deden me denken aan de koortsige finale van "Tropical Malady", die ik toevallig enkele weken geleden voor het eerst zag.
Pierre Bokma en de andere hoofdacteur zetten een sterk staaltje acteerwerk neer, vooral Bokma is tegen het einde van de film een heerlijk warrige, semi-maniakale eenzaat.
De film laat ruimte voor interpretatie en stelt voorts vragen bij de diverse aspecten van ontwikkelingshulp. "Schlafkrankheit" heeft een mooie vorm en bevat een inhoud die schippert tussen leeg (op een positieve manier) en betekenisvol. Een ruime 3,5*
3,0
[permalink] geplaatst op 2 februari 2012, 0:54 uurSibillijnse sfeer.
Een klein maar bijzonder drama is Schlafkrankheit wel geworden. Ondersteund door een goede internationale cast, met Neerlands hoop Bokma voorop, en omlijst door prachtige natuurbeelden van Afrika. De kracht zit hem in het realistische verhaaltje over een rechtlijnige man die het land eigenlijk de rug wil keren, dat vertroebelt naar een fladderend figuur dat toch geen afscheid kan nemen.
Dat laatste doet hij alsnog en wel heel erg resoluut. Althans, dat zou men kunnen denken want hapklare brokken blijven uit. En niet alleen het einde kent een mysterieuze ondertoon. Sowieso voelt de tweede helft aan als een zoektocht naar antwoorden, waarbij via de fenomenale Folly de betovering telkens op het punt staat te worden verbroken. Gelukkig gebeurt dat slechts ten dele, want juist in dat sibillijnse sfeertje zit hem de kracht.
Met dank aan Wild Bunch voor het recensie-exemplaar.
Goed.
3,0
[permalink] geplaatst op 13 februari 2012, 15:40 uurOnduidelijke warrige toestanden in dit product,de hoofdlijnen zijn nog te volgen,maar waar kies hij nu voor doctor of toerisme ,laten we er maar ophouden dat hij niet weg wilde uit het land en zolang niemand hem stoorde was het hem best. Wel vermakelijk en goed gefilmd dit mysterie met vraagtekens.