Seconds (1966)

geregisseerd door
John Frankenheimermet
Rock Hudson,
Salome Jens en
John RandolphEen geheime organisatie biedt rijke mensen een tweede leven aan, waarin ze zelf kunnen uitmaken wie ze willen zijn. Het bedrijf zet de dood van de klant in scene en geeft de klant een nieuw leven. Maar dan gaat er bij een klant iets gruwelijk mis...
[permalink] geplaatst op 1 februari 2003, 23:46 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenIk vind dit een erg fascinerende film. Het roept interessante ethische vraagstukken op, en Frankenheimer laat zien dat hij een top-regisseur is... Tenminste, met het eerste half uur/drie kwartier dan, dat overigens doet denken aan het ijzersterke The Manchurian Candidate.
Dan komt er een hele aparte scène, een soort kruising tussen een orgie en een wijnfeest ofzo, en dit haalt de vaart en spanning weg.
Daarna heeft de film moeite zich te herpakken, en is het opeens een redelijk saaie film geworden, die echter wel fascinerend blijft. Twee scènes springen er dan nog uit, waaronder de echt geweldige slotscène. Dit is echt een film dat een meesterwerk had kunnen zijn, maar het nét niet geworden is. Ondanks dat ben ik van mening dat deze film onterecht in de vergetelheid is geraakt.
3,0
[permalink] geplaatst op 2 januari 2004, 21:15 uurRemake in 2004 door Jonathan Mostow (Terminator III).
FisherKing
[permalink] geplaatst op 2 juni 2004, 12:51 uurOok weer zo'n film die ik graag zou herzien.
FisherKing
[permalink] geplaatst op 2 juni 2004, 13:43 uur
Een foute zender zeker ?
3,0
[permalink] geplaatst op 2 juni 2004, 13:46 uurBBC rond half twee s'nachts .
[permalink] geplaatst op 3 juni 2004, 10:10 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenIk ben het grotendeels eens met JayLunar. Het eerste gedeelte van de film is heel sterk, mede door een geweldige rol van John Randolph, die ik eigenlijk alleen kende van zijn eveneens sublieme rol in Prizzi' s Honor.
Na de wedergeboorte loopt het een beetje spaak. Niet alleen vond ik Rock Hudson weinig overtuigend, maar die feestscenes die een soort van psychische wedergeboorte moeten voorstellen zijn saai en behoorlijk vaag .
Het einde is dan wel weer interessant.
4,5
[permalink] geplaatst op 10 juni 2006, 8:45 uurIk vond deze film echt een verrassing. Had er van tevoren nog nooit van gehoord en zag in de tv-gids staan dat ie de moeite waard zou zijn en dat was ie. Gelukkig heb ik m opgenomen, want op dvd heb ik m in Nederland nog niet gezien en op sbs komt ie ook niet echt langs

5,0
[permalink] geplaatst op 16 november 2008, 19:34 uurHele fascinerende film dit. Kom op met die DVD-release!
4,0
[permalink] geplaatst op 4 februari 2009, 1:16 uurDe eerste helft is geniaal, dan zakt ie wat in om zich weer te herpakken aan het einde.
Aanrader. Hudson nooit zo goed gezien.
4,0
[permalink] geplaatst op 29 januari 2010, 21:30 uurSterke indie thriller inderdaad, die toch wel een grotere reputatie verdient. Rock Hudson's beste werk.
3,5
[permalink] geplaatst op 30 januari 2010, 12:09 uurDe eerste helft zet je zeker aan het denken. Je gaat je afvragen wat je eigenlijk echt belangrijk vind en of je het kan missen of niet.... En natuurlijk later de kwestie van zelf keuzes maken of het zogenaamde van de wieg tot het graf-theorie.
Hoe vrij wordt je eigenlijk gelaten in je keuzes...? Je wordt toch altijd een bepaalde richting opgeduwd. Je mag uitzoeken welke studie je wilt gaan doen, maar je moet naar school, daarna studeren, daarna werken, verzekeringen betalen, pensioen opbouwen. Echt vrij zijn we niet.
En de sfeer is lekker duister/mysterieus. Inderdaad een rare wending, die wijnorgie, en ik snapte het doel daarvan ook niet helemaal.
[permalink] geplaatst op 7 maart 2010, 1:35 uurWeet iemand of deze film ergens te kopen/bestellen is op dvd (wel graag zonder creditcard want ik heb er geen)? Bol, Proxis, Fame, CDwow, Occident, Boudisque, Plato, Free Record Shop, Van Leest en Mediamarkt hebben het niet.
5,0
[permalink] geplaatst op 20 oktober 2010, 20:11 uurHerziening na jaar of twintig.
Ooit op het grote doek mogen aanschouwen bij een Science Fiction-week in het Filmhuis Arnhem.
Fascinerende SF-thriller met Rock Hudson (!?!) in de hoofdrol.
Psychedelische elementen spelen een rol in deze film, zowel in de vreemde wijn-orgie-scene, als in het camera-werk door de hele film.
Subliem einde.
Meesterwerk!
[permalink] geplaatst op 20 oktober 2010, 22:30 uurBanshee schreef:
Volgens mij is deze film alleen in de VS op dvd verschenen, niet in Europa. Dus dat wordt lastig.
4,0
[permalink] geplaatst op 24 februari 2011, 12:34 uurDit weekend op het witte doek te zien in Brussel (deze zondag in Cinema Nova)!
3,0
[permalink] geplaatst op 14 augustus 2011, 3:51 uurEen slecht middenstuk (bijna 'een gebrek aan middenstuk') staat oa een potentieel meesterwerk in de weg. Verder helpt het gebrek aan karakteruitdieping (beweegredenen hoofpersoon) en de rare werkwijze van de organisatie de plot om zeep. Jammer.
3,0
[permalink] geplaatst op 26 januari 2012, 17:47 uurVanavond 22:00 te zien in LUX Nijmegen in het kader van
LUXploitation.
4,5
[permalink] geplaatst op 26 januari 2012, 22:29 uurIs daar nog een print van dan? Of komt ie van blu ray ofzo?
[permalink] geplaatst op 27 januari 2012, 0:47 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenGeimporteerde DVD vanuit de VS. Regio 1, en Eng. ondertiteld gescreend.
Film draagt nadrukkelijk jaren '60 tijdsgeest met zich mee als kritiek op de consumptiemaatschappij. En de toch wel zeer gedateerde hippie-achtige Happening. De beste scenes (eens met Kos) waren voor mij het begin en het eind en dan vooral de scene waarin zijn vrouw hem vertelde over haar huwelijk waarin de man al jaren voor zijn dood al gestorven leek. Nog maar een nachtje over slapen, te beginnen...nu.
3 * vooralsnog