The Passion of the Christ (2004)

2003 stemmen | gemiddelde 3,02

Drama127 minuten
geregisseerd door
Mel Gibsonmet
James Caviezel,
Maia Morgenstern en
Monica BellucciThe Passion of The Christ is een film over de laatste twaalf uren van het leven van Jezus van Nazareth. De film opent in de Olijventuin (Getsemane) waar Jezus naartoe gaat om te bidden na het Laatste Avondmaal. Jezus verzet zich tegen de verlokkingen van Satan. Verraden door Judas Iscariot, wordt Jezus gearresteerd en meegenomen binnen de stadsmuren van Jeruzalem waar de leiders van de Farizeeërs hem confronteren met beschuldigingen van heiligschennis en hem ter dood veroordelen.
5,0
[permalink] geplaatst op 24 januari 2012, 1:44 uurDie beleving komt vast ergens vandaan, ik betwijfel of die puur de film te verwijten valt. Nou heb ik niet met de stopwatch zitten kijken hoor, ik heb de timer bijgehouden. Dat is natuurlijk helemaal niet nodig, het is gewoon ingegeven door de onredelijke stellingen hier. Maar geef jij dan eens een verklaring voor het feit dat sommige praten over twee uur lang martelingen en splatterfest, terwijl het geweld in ongeveer 25 minuten voorkomt en binnen die 25 minuten niet eens voortdurend getoond wordt. Ja het is een harde film, soms extreem geweldadig. Wellicht staat het mensen tegen vanwege het zeer onmenselijke karakter van dat geweld. Maar stellen dat het 2 uur geweld is, is feitelijk onjuist. Ik kan alleen maar concluderen dat er nog andere zaken spelen. ( Hoge bomen vangen veel wind ? ) Het feit dat deze film ook nog vaak zeer denigrerend benoemd wordt ( gory prutswerkje !? ) sterkt dat vermoeden bij mij alleen maar.
Samhain
4,0
[permalink] geplaatst op 10 maart 2012, 14:39 uurMel Gibson's The Passion Of The Christ verteld de laatste 12 uur van Jezus Van Nazareth. Ik herinner me dat ik deze toen ik erg jong was met toestemming en begeleiding van mijn ouders heb bekeken. Destijds was ik erg verontrust door wat ik had gezien, maar ik leefde er ook in mee. De film is extreem gewelddadig maar dat maakt de film juist sterker. Ik heb de film laatst maar weer eens opgezet voor een tweede kijkbeurt. Ik blijf volledig staan bij mijn mening. De film is extreem verontrustend, maar ook heel erg triest. Een ondergewaardeerd meesterwerk van Mel Gibson die voor de verkeerde redens negativiteit ontvangt. Ik moest in ieder geval hard mijn best doen om even geen traantje te wekken tijdens het kijken van de film.
2,5
[permalink] geplaatst op 23 maart 2012, 18:52 uurHet is weer lijdenstijd, zitten middenin de lijdensweken dus het leek me een prima moment om eindelijk deze veelbesproken film over Jezus te zien. Als christen ken ik het hele lijdensverhaal van Jezus tot in de details en na vele discussies kon ik er gewoon niet onderuit om deze film eens te gaan beoordelen.
De film begint in Gethsemané, een hof waar Jezus tot Zijn Vader spreekt om hetgeen wat aanstaande is aan Hem voorbij te laten gaan, maar alleen als God het zelf wil. Zijn gebed wordt niet verhoord omdat Hij móet lijden om de zonden van de mens te dragen. Hij wordt uitgeleverd aan de Joden, uitgerekend verraden door Zijn discipel Judas Iskariot.
Wat me al ergerde aan deze scene was de aanwezigheid van de duivel himself. Uiteraard was hij daar aanwezig om te zien hoe Jezus aan Zijn einde zou komen, maar het gebruik van de slang schoot me al in het verkeerde keelgat. Dat de duivel eenmaal Eva heeft verleidt in de gedaante van een slang klopt, maar de slang heeft verder niks met de duivel te maken.
Wat Mel Gibson de kijker voorschotelt is behoorlijk Bijbelgetrouw. Kon hem op weinig tot geen fouten betrappen. Toch vond ik het verloochenen van Petrus maar matig weergegeven. Zijn enorme berouw toen hij Jezus had verloochent komt niet goed over en klopt niet met wat er in de Bijbel staat. Hij trok zich alleen terug in een donker hoekje om z'n zonde te bewenen.
Ook vond ik het gedeelte bij Pilatus wat slecht overgebracht. De menigte is door de Farizeën en andere religieuze leiders behoorlijk opgehitst om Jezus te laten kruisigen. Dat komt in de film niet echt naar voren, daar is het vooral één leider die wel erg graag wil zien dat Jezus dood gaat. De Romeinen worden helemaal als belachelijk vertoont, kan me niet voorstellen dat ze zich zo kinderlijk hebben gedragen.
Expliciet geweld schuwt Gibson niet. De geselscène vond ik wel wat te ver gaan, vooral omdat het lichamelijke lijden van Jezus wel erg centraal staat in de film terwijl Jezus geestelijk veel meer pijn heeft moeten lijden. Hij is op het kruis voor de enige keer in Zijn leven verlaten door God, Zijn Vader waardoor hij alle zonden van alle mensen op de wereld heeft moeten dragen. Niet voor te stellen hoe dat geweest is.
Vind dat Gibson daar enorm de plank heeft misgeslagen en het lichamelijke aspect alleen maar heeft laten zien.
Toch wel een pluim voor James Caviezel hoor. Hij zet z'n rol zeer overtuigend neer en het leek me zeker geen pretje om zo'n rol op je te nemen.
Wat ik ook zeer positief vond was het gebruik van de Hebreeuwse taal. Dat voorkomt dat de film een erg lage waardering krijgt, want echt overtuigen kon deze film me niet.
Een hoop bloed, geweld en geschreeuw, maar waar het werkelijk om gaat is totaal over het hoofd gezien.
5,0
[permalink] geplaatst op 10 april 2012, 14:02 uurwat een goede indrukwekkende, hartverscheurende film.
1 van de weinige films die mij echt raken tot op het bot.
en wat een bloederigheid, zelfs ik als op en top gorelover werd er naar van,
en dat wil wat zeggen.
dikke 5 *
5,0
[permalink] geplaatst op 20 mei 2012, 0:34 uurHeel bijzondere film.
Ik heb in mijn jeugd jaarlijks op Goede Vrijdag het passieverhaal horen vertellen, maar het nu zo in beeld te zien is toch nog even wat anders...
Een harde en bloederige film is het geworden.
Erg getrouw aan hoe ik het verhaal kende, maar misschien is er door te kiezen voor de laatste 12u van Jezus leven iets teveel geopteerd voor de sensatie kant i.p.v. de boodschap.
Jim Caviezel speelt de rol van Christus perfect, echt zoals ik me hem voorstelde.
Een goede cast in het geheel trouwens.
The Passion of the Christ is een waardevolle geschiedkundige film geworden en hopelijk een film klassieker waar men het over vele jaren nog heeft.
[permalink] geplaatst op 20 mei 2012, 3:46 uurik vond het erg aangrijpend en er staat mij iets van bij dat ik het niet heb
afgekeken,weet niet meer waar ik afgehaakt ben.
ik kon het niet langer aanzien zo heftig en ontroerend.
misschien dat ik deze film nog eens zal herzien.
voor nu even geen stem uitgebracht ik vind dat dat alleen kan als je een film
helemaal hebt gezien.
1,0
[permalink] geplaatst op 23 mei 2012, 20:03 uurWat iedereen nou in The Passion Of The Christ ziet is voor mij een raadsel. Mel Gibson overdrijft met deze film en met zijn reacties over de film.
5,0
[permalink] geplaatst op 23 mei 2012, 23:52 uurEen paar pagina's hier lezen, of de meningen en het wordt vanzelf duidelijk wat men hier in ziet. Gibson 'overdrijft' misschien enigszins, maar dat is toch niet ongebruikelijk in de filmwereld.