Man without a Star (1955)

13 stemmen | gemiddelde 3,00
Western89 minuten
geregisseerd door
King Vidormet
Kirk Douglas,
Jeanne Crain en
Claire TrevorKirk Douglas speelt Dempsey Rae, een zwervende cowboy. Hij krijgt een baantje op de ranch van Miss Reed Bowman. Na een promotie tot voorman, krijgt hij de taak een groot hek te leggen om het gebied bij de ranch, zodat anderen hun vee daar niet kunnen laten grazen. Miss Bowman blijkt echter toch niet vol goede bedoelingen te zitten en Dempsey besluit de anderen te steunen om het land voor iedereen beschikbaar te houden.
2,0
[permalink] geplaatst op 17 juni 2006, 6:31 uurZeer matige western over een man met een prikkeldraadfobie.
Jaene Crain, overigens voortreffelijk 10 jaar eerder in LEAVE HER TO HEAVEN als "the gal with the hoe", probeert hier de femme-fatale uit te hangen, echter niet overtuigend. Dat eeuwige grijnzen van Kirk Douglas gaat snel irriteren. Deze western neigt eigenlijk richting comedy. Kortom, ver beneden verwachting.
3,0
[permalink] geplaatst op 6 maart 2011, 21:30 uurOnder enig voorbehoud begon ik aan het bekijken van deze western.
Dat was echter niet nodig geweest bleek al gauw, want hij viel mij enorm mee.
Mooi verhaal over een ervaren cowboy die een jong groentje onder zijn hoede neemt, en hem de kneepjes van het vak leert.
Allerlei western-wijsheden passeren gaandeweg de revue, en Douglas demonstreert terloops nog even zijn vaardigheid als revolver jongleur, en die is niet mis.
Prikkeldraad, speelt een belangrijke rol in deze western.
Iedere rechtgeaarde cowboy heeft daar een gruwelijke hekel aan, dat mag bekend geacht worden.
Dus dat zorgt voor problemen.
Vandaar de liedjes met teksten als 'Don't fence me in' etc.
Wel jammer dat er teveel geforceerde humor in de film zit.
Dat Douglas een komisch talent heeft was bekend, maar hier ligt het er af en toe toch te dik op.
Zonder dat was het waarschijnlijk een sterkere film geweest.
De rolbezetting mag er wezen.
Naast Douglas slaat de jonge Campbell geen slecht figuur.
Mooie rollen zijn er ook van Jay C. Flippen en Richard Boone.
Die laatste maakt weer indruk als booswicht.
Voormalig western ster uit de jaren dertig Eddy Waller speelt rancher Tom Cassidy.
Sheb Wooley, de latere ster uit de TV western topper 'Rawhide', heeft een leuke kleine bijrol.
En dan de actrices nog.
Ik vond Jeanne Crain best goed als dubieuze ranch eigenaresse.
Beter nog speelde Claire Trevor als saloonhoudster.
De prachtige Mara Corday kwam helaas nauwelijks aan bod, erg jammer.
Jack Elam mocht weer eens niet ontbreken, al was zijn rol gauw uitgespeeld.
En ongelooflijk maar waar, de eeuwige schurk uit talloze westerns Roy Barcroft, mocht deze keer de sherrif-ster dragen.
Goede actiescènes, met op hol geslagen kudde koeien en shoot-out aan 't eind van de film.
Geen bijzondere western, maar meer dan vermakelijk genoeg.
De titelsong werd gezongen door Frankie Laine, en dat kan nooit mis gaan natuurlijk.
3,5
[permalink] geplaatst op 16 oktober 2011, 16:37 uurDouglas gaat af en toe de cartooneske kant op à la zijn rol in
Villain, The (1979) .
In die film overheerste de humor en dat valt bij deze film nog allemaal mee. Goed acteerwerk van de hoofdrolspelers en een onderhoudend verhaal. Jeanne Crain is overtuigend in haar rol als keiharde zakenvrouw. Ook William Campbell als rookie is goed.
Zoals Brix als zegt: vermakelijk, maar niet speciaal in zijn soort. Ik geef het geheel wel een halve ster extra.
Fijne film voor de westernliefhebber.
4,0
[permalink] geplaatst op 1 maart 2012, 13:23 uurZDF (Man Without a Star, zaterdag 3 maart, 0:20 uur)