The Ipcress File (1965)

geregisseerd door
Sidney J. Furiemet
Michael Caine,
Nigel Green en
Guy DolemanDe voormalige dief Harry Palmer is nu (onvrijwillig) spion geworden. Hij krijgt de opdracht de vermiste doctor Radcliffe op te sporen, die evenals twee collega's voor hem, verdwenen is. De doctor heeft een dossier dat extreem gevaarlijk kan zijn voor de Westerse wereld. Het blijkt dat de vijand de doctor wil hersenspoelen, terwijl Harry's baas in het geheim met hen onderhandelt.
[permalink] geplaatst op 18 november 2002, 21:49 uurHorendol geregisseerd.
[permalink] geplaatst op 18 november 2002, 22:30 uurDe film is scope gedraaid en als je het in dat formaat ziet word je gillend gek omdat de regisseur besloten heeft zo gek mogelijke standpunten te vinden ipv zijn verhaal te vertellen. Erg irritant.
FisherKing
[permalink] geplaatst op 18 november 2002, 22:48 uurVertel effen wat scope betekent?
3,5
[permalink] geplaatst op 18 november 2002, 22:56 uurcinemascope betekent dat.
1,5
[permalink] geplaatst op 21 november 2002, 12:27 uurStom achterhaald verhaal met die hersenspoeling.
3,0
[permalink] geplaatst op 19 juni 2004, 21:02 uurAardige film. Soms een gebrek aan spanning (eigenlijk is het hele eerste uur vrij saai) maar vooral rond het einde is de film nog behoorlijk spannend. Caine zet weer een mooie rol neer (wat heeft hij toch een fijn accent). 3 sterren.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 april 2005, 19:09 uurWat een film. Sfeer, prachtige cinematografie, goede soundtrack en natuurlijk de fantastische Caine. 3,75* Ondergewaardeerd hier.
4,0
[permalink] geplaatst op 4 augustus 2005, 0:31 uurTja volgens mij zijn veel films achterhaald uit de jaren 60.
De film kon mijn aandacht in ieder geval wel vasthouden, en op het einde werd het nog redelijk spannend ook.

Goeie film!
3,5
[permalink] geplaatst op 23 april 2006, 22:18 uurFijne espionage film uit de jaren 60. De eerste met Caine als het karakter Harry Palmer. Een jaar later volgde alweer de tweede uit de serie. Caine is heerlijk als een soort van anti-held met bril! Wat heeft die toch een hoop coole karakters gespeeld; Jack Carter, Robert Elliot, Ray Say en deze. Vond de vele alternatieve standpunten in de film wel leuk werken. Vrij sfeervol ook, met dank aan de pracht score van John Barry. Dit was de tweede uit 5-tal films waarbij vrienden Caine en Barry samen aan mee werkte. 3.5 sterren
2,5
[permalink] geplaatst op 18 juni 2006, 21:58 uurWel een beetje jaren 60 scifi soms. Erg middelmatig met een saaie score, houterige dialogen en traag bovendien.
[permalink] geplaatst op 24 mei 2007, 20:46 uurNa het lezen van de recencies hier op Moviemeter werd ik zeer nieuwsgeirig naar deze film. Ik las dat er liefhebbers, maar ook haters van cinemascope zijn en ik wilde graag eens zien wat dit betekende. Gelukkig bleek de film (die ik nergens in een gewone winkel kon vinden) bij BOL.COM op DVD besteld te kunnen worden. Ik heb de DVD inmiddels bekeken en ik kan niet tot een ander oordeel komen dan 5 sterren. Prachtige rol van een nog zeer jonge Michael Caine. Huiveringwekkende scene met een geluidsgolven-hersenspoeling. Voor de autoliefhebbers is het een genoegen om vroegere succesmodellen van de Britse auto-industrie in hun eigen tijdsbeeld en in close-up voorbij te zien rijden. Ik vond dit een film met een geweldige, pakkende sfeer en film boeide mij dermate dat de kijktijd al voorbij was voordat ik er erg in had. Ik wil tevens de recencenten Jos2, Linda, Quentin, Floris22 en Neo bedanken voor hun beoordelingen, die bij mij nieuwsgierigheid opwekten om deze film te zien.
4,0
[permalink] geplaatst op 25 mei 2007, 0:51 uurLigt gewoon voor 2,99 bij elke Blokker, ik raad je overigens de twee vervolgfilms aan!
3,0
[permalink] geplaatst op 20 juli 2007, 11:01 uurWat is Michael Caine toch een held!

Hij maakt deze film voor mij het kijken waard. Het verhaal is een beetje stoffig en in het begin vond ik het soms lastig te volgen (al die codes enzo). Maar na ongeveer een uur neemt de spanning toe en werd ik meer in het verhaal gezogen. Caine blijft echter van begin tot einde de 'King of Cool' en daardoor kun je je aandacht er ook in de minder spannende stukken bijhouden. 3*
Deze film wordt overigens binnenkort uitgebracht in de Essential Cinema reeks.
4,0
[permalink] geplaatst op 11 augustus 2007, 17:49 uurIjzersterke thriller met een uitstekende rol van Caine als Palmer. Het begin is wellicht wat traag, maar de krachtige rol van caine maakt dit goed. Tegen het einde wordt het spannend en de climax is spectaculair.
Sommigen zullen enkele scenes misschien gedateerd vinden, maar het komt realistischer over dan veel moderne thrillers.
Van die regisseur is trouwens niet veel meer terecht van gekomen.
[permalink] geplaatst op 17 oktober 2007, 13:12 uurQuentin schreef:
Welke zijn dat?
[permalink] geplaatst op 17 oktober 2007, 13:18 uur
[permalink] geplaatst op 17 oktober 2007, 14:08 uurDankje.
3,5
[permalink] geplaatst op 21 januari 2008, 16:58 uurGoede thriller met een sterke vertolking van Caine. Niet zo hard en rauw als bijvoorbeeld het latere Get Carter maar wel met een prima tempo (verwacht overigens geen snelle montage).
Over de manier van filmen valt te twisten.
Destijds wellicht een gewaagde/vernieuwende manier van filmen die soms afleidt terwijl het een andere keer juist een shot sterker maakt.
Zelf had ik iets vaker mn statief onder de camera gezet.
Het shot door de lamp vond ik dan wel weer leuk gevonden.
Al met al prima film!
3,5
[permalink] geplaatst op 28 juli 2008, 10:42 uurIn de duistere krochten van mijn dvd-verzameling onder een dike lag stof lag deze film, ooit voor maarliefst 1 Euro aangeschaft. Onterecht zo lang laten liggen!!!!
Heerlijk Brits en een zalig jaren-zestig-sfeertje. Gave muziek ook van John Barry!
Over de manier van filmen valt te twisten.
Zelf had ik iets vaker mn statief onder de camera gezet.
Het shot door de lamp vond ik dan wel weer leuk gevonden
Ja, viel mij ook op! Ach, aardige pogingen en soms nog wel geslaagd ook.
3,0
[permalink] geplaatst op 20 juli 2010, 23:14 uurMichael Caine, ik zag hem nog nooit zo jong, is geknipt voor de rol van Harry Palmer (hij speelde 'm hier voor het eerst). Omdat het zo'n vroege rol is, komt het redelijk fris over. Caine deed natuurlijk erg veel vergelijkbaars en op een gegeven moment wordt het een kopie, dan een parodie en tot slot nogal vermoeiend. Hier is-ie nog fris-cynisch en evenzo ondeugend en ondernemend.
De film is redelijk te volgen, maar heeft een nogal nodeloos ingewikkelde verhaallijn over verdwenen wetenschappers, dubbelspionnen etc. Het meest opmerkelijk is een martel scène in het tweede helft van een film. Knullig, maar redelijk inventief. De vechtscènes in het begin zijn ooknogal houterig. De andere Harry Palmer die ik zag (Ken Russell's Billion Dollar Brain) was wat lichtvoetiger. Dat paste wat mij betreft beter dan de serieuze toon die hier overall doorklinkt. Want echt historisch zou ik deze film niet willen noemen, ook al duikt-ie best regelmatig op in allerhande lijstjes (maar dat lijkt me nu Brits chauvnisme, ipv bewezen kwaliteit). Die cameratrucs die Furie toepast (veel neusgaten-shots) werkt nogal vermoeiend ook.
O ja, Baggerman noemt de John Barry muziek. Die is inderdaad goed en geeft de film ook wel een beetje een Bond-sfeertje mee.
3,5
[permalink] geplaatst op 29 december 2011, 18:30 uurSpannende film met een goed verhaal en sterk geacteerd door Mr Caine.
3,5 ster
3,0
[permalink] geplaatst op 29 april 2012, 9:40 uurTypische jaren '60 paranoia-thriller; traag, droogkomisch en aan de bizarre kant. De maffe experimentele cameravoering, vol lage hoeken en met shots door allerlei objecten heen, draagt bij aan de vervreemdende sfeer. Een nog vrij jonge Michael Caine is heerlijk obstinaat en arrogant in de hoofdrol, maar het script is niet intrigerend genoeg en de toon van de film is te statisch en afstandelijk, waardoor de boel maar niet spannend wil worden. De score van John Barry doet soms denken aan de Bond-films, nog voordat de eerste Bond-film uberhaupt gemaakt was!