132.191 gebruikers | 82.809 films | 30.189 regisseurs | 3.421.280 berichten | 4.774.771 stemmen

locatie: Films » De Witte (1980) » Info

Drama
106 minuten

geregisseerd door Robbe De Hert
met Eric Clerckx, Blanka Heirman en Willy Vandermeulen

1901. Hij heet Louie maar ze noemen hem Wittekop, naar zijn haren. Als hij weer eens straf heeft wordt hij op school in een rommelkamer opgesloten, waar hij het werk van Henry Conscience ziet staan. De Leeuw van Vlaanderen heeft veel invloed op hem. Intussen groeit het socialisme, een stroming waar hij het onbewust mee eens is. Gebaseerd op het boek De Witte van Ernest Claes.

gebruiker
bericht

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 januari 2010, 19:46 uur
Redelijke film met mooie plaatjes.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 augustus 2011, 20:47 uur
Zeer geslaagde remake!

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Maanprinses en het geheim van het witte paard (€ 5,89)
exclusief € 1,75 verzendkosten

Maanprinses en het geheim van het witte paard (€ 5,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Maanprinses en het geheim van het witte paard (€ 6,49)
exclusief € 0,99 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 september 2011, 15:28 uur
Deze film, gebaseerd op het semi-autobiografische boek van Ernest Claes, laat niet alleen de kwajongensstreken van de Witte laat zien, maar geeft ook een authentiek tijdsbeeld van het plattelandsleven in het begin van de 20e eeuw met het harde boerenleven, de opkomst van het socialisme en het verzet daartegen door de katholieke kerk (al wordt dat beter gedaan in "Daens").
Aan de hand van Robbe De Hert zet Eric Clerckx een overtuigende dwarskop neer. Goed gedaan.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 december 2011, 14:07 uur
Sfeervolle (innemende en prachtige decors), maar te gedateerde en clichématige verfilming van een boek van Ernest Claes. Ook al vinden de handelingen plaats in het begin van de 20e eeuw, het is allemaal te traag en het verhaal ontbeert een duidelijk en boeiend plot. Daarnaast zijn de gevechtsscènes lachwekkend slecht/onecht in beeld gebracht.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2012, 20:15 uur
Deze een tijdje geleden gewonnen en omdat 'k hem nog nooit volledig had gezien, gisteren eens in de dvd-speler gestopt. Hij viel eigenlijk beter mee dan gedacht. Je leeft wel mee met de Witte en door al z'n kattenkwaad is het wel een ontspannend filmpje geworden, al is het verhaal vrij dramatisch. Ook de speelduur was perfect, niet te lang en niet te kort.
Qua cast konden we ook niet klagen en passeerde heel wat bekend volk de revue: Luc Philips, Jaak Van Assche, Chris Lomme, Chris Cauwenbergs, Gaston & Leo om er maar enkele op te noemen.
Wel was er iets vreemd en spijtig dat ze het niet hebben herschoten, want wanneer de kinderen de Guldensporenslag aan het herspelen waren, vloog er precies een groot vliegtuig over en maakte een hels lawaai en naar mijn weten vlogen er nog niet te veel vliegtuigen in 1901.
Het einde vond 'k wel wat minder, maar het zal zo in het boek ook wel zijn. Voor de rest bevat de film enkele legendarische scènes, zoals het zout op de aardappelen en die Guldensporenslag.
Toch wel aangenaam verrast om deze eens volledig te zien.