Quartier Lointain (2010)

geregisseerd door
Sam Garbarskimet
Pascal Greggory,
Jonathan Zaccaï en
Alexandra Maria LaraThomas is vijftig jaar, getrouwd en huisvader. Wanneer hij na een zakenreis naar huis keert, vergist hij zich van trein en belandt hij in het dorpje waar hij z’n jeugd heeft doorgebracht. Voor het eerst in lange tijd komt hij er terug. Hij profiteert ervan om langs het graf van z’n moeder te lopen. Hij denkt aan haar, en aan z’n vader die veertig jaar geleden spoorloos is verdwenen. Overmand door emotie verliest Thomas op het graf het bewustzijn. Wanneer hij echter wakker wordt staat de naam van z’n moeder niet langer op het graf. Is dit een droom of is hij in de tijd teruggereisd? Aangezien hij ook z’n jeugdige verschijning terugheeft, kan hij niet anders dan terugkeren naar z’n ouderlijke huis, waar hij z’n ouders, z’n zusje en z’n hond terugvindt. Maar één ding is anders: zijn vader is er nog steeds, hij heeft hen nog niet achtergelaten. Misschien kan hij nu z’n verdwijning tegenhouden. Maar kan je het verleden wijzigen door het te herbeleven?
[permalink] geplaatst op 27 augustus 2010, 8:18 uurKlinkt veelbelovend! Een erg Van Dormael-achtige plot. Alleen weet ik zo al dat dit nooit de Vlaamse bioscopen zal halen.
3,5
[permalink] geplaatst op 7 oktober 2010, 8:58 uurHet is een verfilming van de meesterlijke manga van Jirô Taniguchi.
[permalink] geplaatst op 22 november 2010, 17:23 uurJ. Clouseau schreef:
Nu woensdag in de betere Vlaamse bioscoop!
2,0
[permalink] geplaatst op 20 december 2010, 17:59 uurFilm komt maar niet op gang en je kijkt hier ook niet echt met plezier na het klonk inderdaad veelbelovend maar was het helaas niet.
[permalink] geplaatst op 11 maart 2011, 23:19 uurMooie poster!
4,0
[permalink] geplaatst op 16 juni 2011, 9:28 uur
3,0
[permalink] geplaatst op 5 oktober 2011, 22:04 uurRaamvertelling. Verhaal binnen het raam, grootste gedeelte van de film, vond ik sterker dan begin en eind. Terwijl begin en eind van een film best heel belangrijk zijn volgens mij. Geen slechte film, maar film maakte weinig emotie in mij los.
3,5
[permalink] geplaatst op 8 november 2011, 20:49 uurMooi film, leuk om te zien wat de hoofdpersoon gevormd heeft, en hoe hij dat in zijn "tweede jeugd" ter sprake brengt. Voor mij toch een verrassend einde en niet helemaal af. Ik had graag gezien wat moeders met de adviezen heeft gedaan...
4,5
[permalink] geplaatst op 11 november 2011, 13:11 uurPrachtig mooie film die door mijn enthousiasme waarschijnlijk nog een halve * moet zakken. Dit ligt nou echt precies in mijn straatje.
2,5
[permalink] geplaatst op 30 november 2011, 20:17 uurHet gegeven is interessant, en de film werkt het ook heel zorgvuldig uit. Maar de belofte komt er niet echt uit, het wordt te weinig spannend, en het trage tempo maakt dat de film nogal saai aanvoelt. Wel mooi gefilmd, met veel aandacht voor detail, kosten noch moeite zijn gespaard om de jaren-50 mooi in beeld te brengen. En prima gespeeld, vooral door de jaren-50 acteurs.
3,0
[permalink] geplaatst op 4 december 2011, 20:46 uurBest redelijke film met een sterk begin maar daarna wat op de automatische piloot gaat.
Inderdaad, een mooi verhaal dat je wellicht tot nadenken zet over wat je zelf zou doen. Damen met de dromerige muziek en mooie beelden dragen die bij tot een sfeer die de toon zet voor misschien iets magisch. Jammer genoeg wordt vervolgens snel duidelijk dat het verhaal nogal voorspelbaar en zonder echt sentiment is uitgewerkt. Waar sommige films een overschot aan hebben heeft deze te weinig, en dat terwijl er meer dan genoeg scènes zijn waar iets moois meegedaan had kunnen worden. Daarnaast wordt de mooie dromerige muziek wat te vaak gebruikt waardoor het in herhaling valt. De cast doet het goed met o.a. een overtuigende Léo Legrand als de jonge Thomas. Best een aardige film uit eindelijk maar niet zo krachtig als ik in het begin gehoopt had.
5,0
[permalink] geplaatst op 8 december 2011, 20:30 uurEen heerlijke melancholische film.
Fenomeen is wel bekend: volwassene komt terug in zijn eigen lichaam als 14-jarige vlak voor een belangrijk keerpunt in zijn leven.
Hier gebeurt het echter allemaal zonder de geijkte humoristische Freaky Friday/Big-achtige toestanden.
Schitterende herweergave van een Frans dorp in 1967, allemaal heel overtuigend gespeeld en Thomas die achter de reden moet komen waarom zijn vader hun gezin verliet zonder ooit weer terug te keren.
En ook niet onbelangrijk de schitterende begeleidende soundtrack van Air en dat maakt het tevens een beetje vergelijkbaar met dat andere meesterwerkje: The Virgin Suicides.
Heerlijk gevoelig meesterwerk.
[permalink] geplaatst op 24 december 2011, 20:38 uurPrachtige film! 4,5
[permalink] geplaatst op 28 april 2012, 21:10 uurJ. Clouseau schreef:
Een erg Van Dormael-achtige plot.
Moest ik ook meteen aan denken.

3,5
[permalink] geplaatst op 17 mei 2012, 16:53 uurEen goede Fantasyfilm...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Jonge acteur Jonathan Zaccaï speelt goed...
Mooi landschap...
Prachtig mooi HD kwaliteit...
Prima achtergrond geluid/muziek (Dolby Digital)...
Geen topper film, maar het is wel aanrader...
4,0
[permalink] geplaatst op 18 mei 2012, 4:38 uurPrachtige film waarin een vijftiger terug belandt in zijn jeugd. Een vrij subtiele gedaanteverwisselings-film met een fijne nostalgische sfeer. Ook de hele aankleding van de film ziet er mooi uit, zowel het Franse dorpje als de tijdsperiode. Een mooi en soms ontroerend verhaal waarbij het hoofdpersonage de unieke kans krijgt om een aantal gebeurtenissen uit zijn jeugd beter te begrijpen en wellicht te veranderen.