134.900 gebruikers | 85.714 films | 31.047 regisseurs | 3.508.486 berichten | 4.930.683 stemmen

locatie: Films » Biutiful (2010) » Info

Biutiful (2010)

Biutiful (2010)
685 stemmen | gemiddelde 3,64
mijn stem:
12 jaar geweld angst drugs- en alcoholmisbruik discriminatie grof taalgebruikMexico / Spanje
Drama
148 minuten

geregisseerd door Alejandro González Iñárritu
met Javier Bardem, Maricel Álvarez en Hanaa Bouchaib

'Biutiful' vertelt het verhaal van de criminele tussenbaas Uxbal (Javier Bardem), die in een vettig glimmend Barcelona de schakel is tussen een Chinees naaiatelier en illegale Afrikanen die nepspullen verkopen in combinatie met drugs. Uxbal leeft met zijn twee kleine kinderen in een smerig appartementje in een deel van de stad waar toeristen nooit komen. Zijn vrouw, die aan borderline lijdt, is de voogdij kwijtgeraakt. Het is een schimmig en grauw bestaan, waar geen van de betrokkenen veel plezier in heeft. Dat wordt er niet beter op als het doodvonnis over Uxbal uitgesproken wordt na een medisch onderzoek. Hij heeft nog maar een paar maanden te leven. Wat kan Uxbal nog rechtbreien aan de verziekte situatie waarin hij zich bevindt?

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 maart 2012, 11:11 uur
Waar ik Amores Perros, Babel en 21 Grams met de hoogste notering onderscheidde, doe ik dat met Biutiful niet. Natuurlijk is het een ijzersterke film, maar dat wow-gevoel ontbrak een beetje.

En dat komt met name door de manier waarop het verteld wordt. Nergens een climax of laat staan spanningsboog. Ik snap dat het een drama-film is, maar we volgen gewoon zijn leven (en dat van een aantal andere personen) van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat.
En dat is 1 x leuk, en de 2e x ook nog wel, maar bij de 3e keer weer hetzelfde dag-scenario en ik kende het wel en begon het me een beetje tegen te staan. Ook een kleine plottwist of iets andere wending zat er niet in (zoals wel met de andere 3 films van onze vrind).

Neemt niet weg dat Bardem keurig acteert. Af en toe wat zoutloos maar laten we maar aannemen dat dat bij z'n rol hoort. Muziek prachtig en goed getimed. Maar het is allemaal wel erg veel ellende, misschien iets teveel van het slechte....

Een prima film voor de rest.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 maart 2012, 19:59 uur
Film wordt wat mij betreft erg omlaag gehaald als ik zie in welke winkels hij nog net niet gratis weggeven wordt. Heb hem zelf ook ergens op de kop kunnen tikken een tijdje terug in een 3 voor een tientje bak.
Acteerwerk van Javier Bardem is gewoon geniaal. Prachtig in beeld gebracht soms het trieste leven van een Spanjaard. De droevige situaties thuis van Uxbal zijn ook erg goed.
Erg mooi gefilmd in de wat grauwere straten van Barca.

Degene hierboven zegt dat het erg veel ellende is, en misschien wel iets teveel. Aan de ene kant wel een beetje waar, maar aan de andere kant is dit nou gewoon de situatie zoals het is voor vele Spanjaarden.

Een 5* van mij, maar dat is persoonlijk...

» Laagste prijs voor deze film op Blu-Ray

Biutiful (€ 11,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Biutiful (€ 14,49)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Biutiful (€ 14,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 april 2012, 20:54 uur
Ik had een beetje hetzelfde als met 21 grams dat het zo'n opeenstapeling van ellende wordt dat de film mij (helaas!) niet meer wist te raken. Javier Bardem is namelijk weergaloos als de man die weet dat hij ten dode opgeschreven is en waarschijnlijk niks dan chaos achter zal laten. Die intense pijn speelt Bardem dan ook met zoveel passie dat het ook overkomt op het publiek. En daarbij wordt Bardem ook ondersteund met de zowel dromerige als rauwe filmsstijl van Iñárritu.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 april 2012, 12:36 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Biutiful staat toch wel met stip op nummer 1 of 2 op de lijst meest zwaarmoedige films die ik ooit gezien heb. En dat komt vooral omdat er - op Ige na - geen sprankje hoop te bespeuren valt. Barcelona heeft een donkere, vuile lucht, het regent zelfs, de mensen zijn afstandelijk en lelijk, zelfs Sagrada Familia straalt niet op zijn mooist, omdat hij is omgeven met steigers. En dan de vrachten ellende. Mocht Uxbal geen dodelijke ziekte gehad hebben, dan zou hij sterven aan alle kwelling, hoewel hij een doorzetter is.

Het camerawerk en de fotografie zijn schitterend. De disco scène is in zijn geheel groots. Heel af en toe kon ik me, mede door het camerawerk, mee laten slepen door omgeving, situatie en personages, maar dat gebeurde maar mondjesmatig en dus veel te weinig. Bardem laat opnieuw zien één van de beste acteurs van zijn generatie te zijn.

Niet opzetten als je je down voelt, want dan ga je je down-down voelen.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 april 2012, 14:15 uur
Prachtig camera werk, een heerlijk grauw Barcelona, een bijna perfecte Bardem. Een erg depressieve film, dat wel, maar opnieuw prachtig in beeld gebracht en verteld door de regisseur en zijn team. Misschien wel Iñárritu's beste maar dat zou een herziening moeten uitwijzen.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 april 2012, 15:06 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Javier Bardem probeert met criminaliteit het hoofd boven water te houden, maar feitelijk heeft hij een goed karakter, als bij hem terminale kanker wordt geconstateerd probeert hij het één en ander recht te zetten voordat hij sterft, maar niet alles pakt goed uit.
Prima thema, maar het duurt wel even een uur of wat voor je echt in de film zit, in het eerste uur zien we een hoop ellende maar lijkt de totale samenhang nog een beetje teveel als los zand te zijn.
Toch ga je langzamerhand wel mee-leven en -voelen met Javier's personage en de mensen om hem heen...en dan krijgen we nog dat vreselijke ongeluk waaraan hij zelf mede schuld is en lijkt enige redemptie haast niet meer mogelijk te zijn.
Goede film, beetje zwaar op de hand en zonder verlossende kopstoot.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 april 2012, 23:54 uur
Wat een geweldenaar is die Bardem. Hij is de flm voor mij.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 april 2012, 13:12 uur
Naast het prima acteerwerk van de charismatische Badrem, heb ik vooral genoten van de prachtige muziek.
Dat is iets wat mij bij veel recente Spaanse, Franse en Italiaanse films opvalt (met name bij Almodavar's films). Ik dacht even hier ook weer met een Alberto Iglesias score te maken te hebben, maar dat bleek niet zo te zijn.

Na Alejondro's Amores perros, 21 grams en Babel was Biutiful een film die ik moest zien.
Ook deze is weer geslaagd, maar in tegenstelling tot die 3 eerdere titels denk ik dat ik Biutiful niet snel opnieuw zal bekijken.

Het sfeertje, en de achtergrond van Barca's voorstad Badalona is grauw en deprimerend, en deed mij gek genoeg (ondanks dat ik tientalle keren in Barcelona ben geweest) meer Latijns Amerikaans aan dan Europees (waar niks mis mee is).
Visueel vond ik het dik in orde, maar niet zo genietbaar als bovenstaande commentaren doen vermoeden.
Drama is vol op aanwezig, maar ik miste wel een bepaalde spanning in de film.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 mei 2012, 20:18 uur
Zeer goede drama film al moet ik zeggen dat ik de 1e keer in slaap ben gevallen maar dat kwam omdat ik lazerus was, volgende dag verder gekeken en zeker niet tegen gevallen.

Je moet wel echt van drama films houden anders ga je dit denk ik niet zo goed vinden.