Kak Ya Provyol Etim Letom (2010)
Alternatieve titel: How I Ended This Summer

45 stemmen | gemiddelde 3,15

Rusland
Drama130 minuten
geregisseerd door
Aleksei Popogrebskymet
Grigoriy Dobrygin,
Sergei Puskepalis en de stem van
Igor CsernyevicsEen arctisch station op een verlaten eiland in de Noordelijke IJszee. Sergei, een geroutineerde meteoroloog, en de recent afgestuurde Pavel verblijven maandenlang in complete isolatie op de eens zo strategische onderzoeksbasis. Pavel ontvangt een belangrijk radiobericht en probeert het goede moment af te wachten om het Sergei te vertellen, wanneer angst, leugens en verdenkingen opeens in het spel komen...
3,5
[permalink] geplaatst op 18 september 2010, 21:37 uurTe zien in de Iron herring competitie op het Leids film festival 26 t/m 31okt
[permalink] geplaatst op 19 oktober 2010, 15:43 uurWinnaar Chicago festival.
3,5
[permalink] geplaatst op 28 oktober 2010, 17:48 uurzojuist gezien op LFF...
Mooie film met prachtige shot's maar had wat mij betreft toch wel ietsje korter gemogen. De film bouwt in een rustig tempo het spanningsveld op alleen als je dan denkt tot de climax te komen krijgt de film een andere film dan ik had verwacht/ gehoopt.
Ik denk dat het voornamelijk te maken heeft met het feit dat de film niet zo zeer naar een climax wil werken, maar de toeschouwer meer wil laten zien wat isolatie en eenzaamheid met je kan doen. Op dat gebied is de regisseur naar mijn inzien wel geslaagd, maar had het stiekem toch anders gezien. Desondanks een prima film waar je wel de tijd voor moet nemen.
[permalink] geplaatst op 18 december 2010, 12:50 uurHow I Ended This Summer begint veelbelovend. De regisseur introduceert twee tegenovergestelde mannen op een verlaten eiland. Het werkpaard en de luie student. Ze hebben elkaar niet veel te vertellen en als ze al iets zeggen dan is het veelal gemopper tegen elkaar. Zo is ook de beeldtaal. Rustig, introvert, statisch maar op momenten ook springlevend in de vorm van een aantal point-of-view-shots met ondersteuning van wat rockmuziek. En zo kabbelt de film rustig door. Maar de regisseur vond het vervolgens nodig om enkele narratieve uitweidingen in de film te plaatsen. Opeens is alle rust verdwenen en krijgen we te maken met een thriller zonder spanningsboog.
De uiteindelijke hereniging van de twee is er eentje die een dubbelgevoel opwekt. Er was bij mij zeker sprake van ontroering maar in het achterhoofd weet je dat deze film onnodig vreemde uitweidingen gemaakt heeft die ervoor gezorgd hebben dat de film toewerkt naar een dergelijk onvermijdelijk einde. Oftewel te uitgekiend of probeert de regisseur iets te zeggen over een generatiekloof en wat isolatie en eenzaamheid niet allemaal met een mens kan doen op een eiland?
[permalink] geplaatst op 5 januari 2011, 15:41 uurVerhoeven schreef:
Dat is ook mijn probleem bij deze film. Twee mannen die een eentonig bestaan leiden, op een eentonig somber eilandje in het poolgebied. Als er dan eindelijk na 80 minuten een ommekeer in het verhaal komt, leent dat zich weliswaar tot prachtige visuele shots maar uiteindelijk had ik een gevoel van... moeilijk doen voor een emotionele climax.
Lastig te beoordelen... 3* dan voorlopig.
4,0
[permalink] geplaatst op 23 januari 2011, 22:14 uurwerkelijk waar een zeer mooie film.
Bijzonder verhaal, mooie beelden, lekker traag.
Precies zoals ik het graag heb.
3,0
[permalink] geplaatst op 29 januari 2011, 16:58 uurGisteren deze film in de bios gezien.
Ben er niet echt over uit wat ik nu werkelijk van deze film vind.
De acteerprestaties en het camerawerk zijn van goede kwaliteit. De film duurt wat te lang, verloopt traag en zeker in het begin is het wat saai, maar misschien houden mensen van deze manier van filmen.
Geen slechte film in elk geval maar dat hij nou heel goed is kan ik ook niet zeggen. Wel een bijzondere film.
Vooralsnog 3 sterren.
3,0
[permalink] geplaatst op 25 februari 2011, 10:35 uurFascinerende en adembenemende beelden van de nog onberoerde natuur, de eenzaamheid waarin beide mannen hun werk moeten doen is voelbaar en de acteurs spelen geweldig, maar uiteindelijk begint dit verhaal over collegialiteit, eenzaamheid, moed en schuld te vervelen: het duurt allemaal te lang.
2,5
[permalink] geplaatst op 15 maart 2011, 19:30 uurTrage film met mooie beelden de na een uur wel gaat vervelen en uiteindelijk nergens naar toe leidt. De prachtige beelden en het camerawerk kunnen deze film ook niet redden.
4,0
[permalink] geplaatst op 15 april 2011, 9:55 uurPrima thema...twee mannen afgesloten van de rest van de wereld en hun onderlinge relatie is ook niet al te best.
Een belangrijk radiogram wordt niet helemaal goed doorgegeven en dan veranderd de film in een soort van thriller.
Doet behoorlijk denken aan Zero Kelvin van een aantal jaren geleden.
Typisch een film waarin de schitterende beelden belangrijker zijn dan het verhaal zelf.
Ik hou er wel van - zo'n langzaam filmtempo - plot zelf zou zich prima lenen voor een Hollywood-film (en het zou me niks verbazen als we hier straks een US-versie van gaan krijgen) maar ja dan zal het tempo gaan overheersen en dat zou de sfeer van isolatie en eenzaamheid verpesten.
1,0
[permalink] geplaatst op 29 december 2011, 23:36 uurOrigineel gegeven, maar helaas is het verhaal zeer onwaarschijnlijk. Geen moment wordt duidelijk waarom de student het radiotelegram niet doorgeeft.
De film verloopt bovendien zeer traag waardoor de spanning niet wordt opgebouwd. Eigenlijk interesseert het je na een half uur al niet meer hoe het af loopt.
4,0
[permalink] geplaatst op 17 april 2012, 8:15 uurGoede film. Hierboven schrijft iemand dat het niet duidelijk is waarom de student de telegram niet doorgeeft. Daar draait het juist de hele tijd om in de deze film. De machtvershoudingen tussen de beide mannen. De oudere man is snel agressief en heeft zelfs losse handjes naar zijn student. De student is bang voor zijn reactie als hij het slechte nieuws moet gaan vertellen tegen zijn collega. Daarom geeft de student het telegram niet door. Ik vond de film soms wat traag, maar daarintegen krijg je hele mooie beelden te zien en de acteurs spelen echt heel goed. Zeker de moeite waard om te kijken.