X (1963)

geregisseerd door
Roger Cormanmet
Ray Milland,
Diana Van der Vlis en
Harold StoneDr. James Xavier is een wereld beroemd wetenschapper in het experimenteren met het menselijke zicht. Hij werkt aan een middel, dat gedruppeld in de ogen, het mogelijk maakt om de gebruiker hiervan kan zien buiten het normale beriek van het ons zicht, bijvoorbeeld uv-licht, het geeft de gebruiker ook de kracht om door objecten heen te kijken. Xavier probeert het middel op zichzelf als hij geen geld meer krijgt. Nadat hij doorgaat met testen van het middel op zichzelf, begint hij te doorzien, niet alleen door muren en kleren, maar ook door de realiteit.
3,0
[permalink] geplaatst op 26 mei 2006, 13:12 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenHet is raar om een figuur als Ray Milland te zien in een omgeving waarin 'jonge' mensen staan te twisten.
Yep, Ray, je bevindt je in de '60s.
Bovendien bezit je x-ray vision in een Corman-film, erkend B-filmmaker. Het ligt dan voor de hand om onder de kleding van de jongedames te kijken.
Gelukkig gaat de film niet op zo'n manier om met Dr. Xavier's [Milland] probleem om. Zijn 'X-ray vision' bereikt een punt waarbij hij voorbij het 'omhulsel' van objecten kan zien.
Als hij de establishment en politie achter zich aan krijgt, zoekt hij toevlucht bij een kermis.
Hier wordt de gruwelijke waarheid verteld en illustreert zijn conflict met zijn ontstane gave:
"Met zulke 'krachten' kun je veel geld verdienen."
Terwijl de arme dokter enkel een nieuwe manier zocht om de zieken te helpen, heeft hij de beschikking over iets groters.
En toch is het de omgeving die door onwetendheid en angst [artsen, die vasthouden aan procedures en ethiek, zwendelaar aan zijn handeltje, casino en hun systeem] die hiervoor een stokje steekt.
Zelfs het eind kan als zodanig worden geïnterpreteerd, als het geloof ontkent dat hij werkelijk 'de hemel' kan 'zien'. Het is duivels en er rest alleen een gruwelijk eind, die als een verrassing komt, maar werkt!
2,5
[permalink] geplaatst op 11 maart 2010, 21:43 uurRay Milland in een film van Roger Corman (de koning van de pulp). Ook deze film is geen hoogvlieger maar inmiddels cult. Milland heeft in veel betere films gespeeld en veel betere rollen gespeeld. Toch draagt hij deze film.
Het verhaal is flinterdun en kent in feite maar 1 verhaallijn en dat is de teloorgang van een te vooruitstrevende chirurg, verstoten door zijn collega's en daarna door de maatschappij. De film is bij vlagen saai maar kent een indrukwekkend einde.
3,0
[permalink] geplaatst op 12 maart 2010, 0:31 uurNormanBates schreef:
Milland heeft in veel betere films gespeeld en veel betere rollen gespeeld.
Ray Milland's hoogtijdagen waren tegen die tijd voorbij.
Getuige zijn
bedenkelijke keuze van films.
4,0
[permalink] geplaatst op 1 februari 2012, 21:23 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEén van de allerleukste Roger Corman-films!!
Film ziet er prachtig uit niet in de laatste plaats door de Spectarama-effecten waarmee wij als kijker ook kunnen zien wat Ray Milland allemaal ziet!!
Vlot filmpje, coole 1963-sfeer met Les Baxter-soundtrack, origineel SF-gegeven en eindscene die de film subiet de cult-reputatie in drijft.