The Right Stuff (1983)
Alternatieve titel: De Pure Klasse

283 stemmen | gemiddelde 3,56
Avontuur /
Drama193 minuten / 184 minuten (dvd-uitgave)
geregisseerd door
Philip Kaufmanmet
Sam Shepard,
Scott Glenn en
Ed HarrisChuck Yeager was testpiloot met een missie door de geluidsbarrière te gaan. Na veel pogingen en een aantal doden lukt het hem. Toch haalt het de kranten niet, het moet geheim blijven omdat het de voorbereidingen zijn voor het Amerikaanse ruimteprogramma. Daarna worden de voorbereidingen begonnen om uit te zoeken wie de ruimte in mogen, het moeten de beste mannen van Amerika worden. Veel tests zullen moeten worden gedaan.
5,0
[permalink] geplaatst op 4 juni 2007, 16:21 uurJJ_D schreef:
Ze bestaan dus toch nog:
Toch nog? alle 80 movies zijn inmiddels gemaakt.
3,0
[permalink] geplaatst op 4 juni 2007, 21:05 uurLees de aanvulling aub.
4,5
[permalink] geplaatst op 10 oktober 2007, 23:05 uurMijn beste film van 1983 die ik dat jaar in de bioscoop zag. Knap camera werk, prachtig acteur werk, zeer goed geluid, ik heb thuis home cinema en heb deze op DVD, gewoon klasse. een lange film die geen seconde verveeld, een dike 4.5.
4,5
[permalink] geplaatst op 21 oktober 2007, 14:31 uurWat een geweldige film inderdaad. Mooi gedraaid, mooi gemonteerd goede verhaal lijn een topper een dikke 4,5
3,0
[permalink] geplaatst op 13 december 2007, 23:20 uurFilm met net zo veel min- als pluspunten. Overduidelijk de voorloper van tientallen kaskrakers die erna zouden komen; bijv. Top Gun, Appolo 13, Armageddon en zelfs Pearl Hearbor. Een legertje aankomend talent is te te zien. De film is bij vlagen adembenemend mooi gefilmd. De film is kritisch over het hele ruimtevaartprogramma (Vice-president Johnson wordt haast neergezet als een karikatuur, de mediageile astronauten en komische momenten (Goldblum in een van zijn eerste rollen is geestig).
Tegelijk is de film te lang, is er niet echt een spanningsboog en is de film vrij patriottisch (hoewel wel duidelijk gemaakt wordt dat de Amerikanen eigenlijk alleen de ruimte in gingen omdat de Russen dat ook deden).
Aardige klassieker die misschien beter had gewerkt als ik hem 10-15 jaar geleden had gezien. 3 sterren.
[permalink] geplaatst op 24 maart 2008, 22:23 uurBaklap schreef:
ik vondt dit altijd al een cult uitstraling hebben; klopt dit ook?
5,0
[permalink] geplaatst op 12 mei 2009, 20:55 uurGoeie film die helaas veel te weinig mensen kennen. Denk dat het komt omdat ie bijna nooit op tv komt (is geweest?).
[permalink] geplaatst op 25 juli 2009, 14:39 uurhij komt regelmatig op televisie, maar wel op een achterlijke tijd. Rond een uur of 12 ofzo en hij duurt ook nog eens drie uur
[permalink] geplaatst op 18 december 2009, 10:00 uur'Patriottisch' lees ik hier. Is de ironie jullie ontgaan?
Deze film is een satyrische kijk op de grote luchtbel die de space-race was. Visueel geweldig, goed geacteerd en erg vermakelijk. Bijna niet te geloven dat dit uit '83 komt.
JJ_D schreef:
In mijn ogen stelt Philip Kaufman (of Thom Wolfe?) de kijker (/ lezer) voortdurend de vraag wie de echte held is, en het antwoord pleit juist tégen Amerika
Precies. De piloten die elke dag weer hun leven wagen en écht wat moeten kunnen, worden genegeerd, zo kwam Yeager niet eens op tv toen hij door de geluidsbarrière ging. De astronauten, die helemaal niets moeten doen, behalve in een capsule zitten als een aap, worden uitgeroepen tot nationale helden. De film klaagt dit aan .
4 sterren, ruim.
4,0
[permalink] geplaatst op 18 oktober 2010, 23:30 uurEen geromantiseerd beeld van het begin van de ruimtevaart. Dat is waar het in deze film over gaat. Het berust grof weg op waarheid (Original Seven) waar een mooi verhaal omheen gebakken is. Het sfeertje wordt goed overgebracht, die van (niet verstoken van haantjes gedrag) licht gestoorde testpiloten. Special effects zijn niet om over naar huis te schrijven. Al met al een erg leuke film met enige geschiedkundige waarde.
Zeker de moeite waard als je iets met de ruimtevaart hebt.
4,0
[permalink] geplaatst op 31 oktober 2010, 2:34 uurGeweldige film over de begintijd van de ruimtevaart. Het begint bij de luchtmachtpiloten die na WO II snelheidsrecords (proberen te) breken in allerlei gammele straaljagers waarna het overgaat (dankzij de Russen die grote stappen maken in hun ruimtevaartontwikkeling) in de beginfase van het Mercury project. Goed acteerwerk, prima effecten (ondanks of juist dankzij het onbreken van CGI) en heel goed in de geest van het boek van Wolfe. Zijn prachtige boek had ik eerder gelezen maar deze film doet er niet voor onder.
De film geeft een mooi beeld van de mentaliteit van de piloten/astronauten en (soms) het amateurisme waarmee men probeerde mensen in de ruimte te krijgen (try or die). Er zit tussen alle scenes door genoeg humor in deze film om het geheel een bijzonder aangename kijkervaring te maken. Ik heb de dvd een tijd in huis en al een paar keer herzien. De film blijft staan als een huis. Bij de FRS spotte ik 'm laatst voor 2,50 euri. Gewoon kopen!
3,5
[permalink] geplaatst op 25 november 2011, 23:10 uurLeuke film met een hoop bekende gezichten.
Daar zag het in het begin nog niet naar uit moet ik zeggen. De film bestrijkt drie uur, maar het eerste uur is duidelijk het minst. Het oogt soms nogal rommelig en het is verder ook nog niet zo interessant.
Dat verandert op het moment dat het ruimteprogramma begint. Vannaf dat moment wordt de film samenhangender, komt er humor in de film en wordt het automatisch ook boeiender. De acteurs doen het prima, waarbij Ed Harris en Dennis Quaid er in mijn ogen uitspringen. Daarnaast valt op hoe mooi de beelden van de ruimte er tijdens de vluchten soms uitzien. Knap filmwerk.
De film is soms wat patriotistisch, maar gezien het onderwerp is dat best te begrijpen. Toch is Kaufman ook wel kritisch richting het ruimtevaartprogramma en krijgt de opdringerige media bijvoorbeeld wel een veeg uit de pan van hem.
Lang niet slecht dus en dankzij de prima laatste twee uur zeker niet langdradig.
4,0
[permalink] geplaatst op 10 januari 2012, 23:26 uurNog steeds een uitstekende film, amper gedateerd. Meesterlijke cast, fantastisch camerawerk, knappe montage, mooie score. De film is wellicht aan de (te) lange kant, maar het afwisselende en voortdurend boeiende script zorgt ervoor dat de boel altijd onderhoudend blijft. Min of meer geflopt toen de film uitkwam in 1983, maar inmiddels kunnen we rustig stellen dat dit een klassieker is die de tand destijds ruimschoots heeft (en nog zal gaan) doorstaan.
3,5
[permalink] geplaatst op 19 januari 2012, 18:38 uurVerheerlijking van het Amerikaans vliegwezen en ruimtevaart. Geen wonder dat de film met 4 Oscars werd bedacht.
Het mag natuurlijk, als, zoals hier, er een filmisch mooie prent wordt van gemaakt.
Spijtig wat langdradig, zeker in de beginne, en niet zonder de nodige sentimentaliteit wat ook in het Amerikaans patroon thuis hoort.
Goed acteerwerk.
4,0
[permalink] geplaatst op 21 januari 2012, 1:45 uurNa een hele tijd weer eens herbekeken. Prachtige film over de beginjaren van de bemande ruimtevaart, goed verhaal en goed gespeeld ook. Geen kritiekloos heldenepos, dat kun je aan Thomas Wolfe die het boek schreef ook wel overlaten. Film doet hier en daar wel wat verouderd aan, de muziek speelt hier ook een grote rol. Maar de film blijft de moeite waard.