Invictus (2009)

geregisseerd door
Clint Eastwoodmet
Matt Damon,
Morgan Freeman en
Tony KgorogeHet verhaal van 'Invictus' speelt zich af na de val van het Apartheidregime, tijdens de periode dat Zuid-Afrika het wereldkampioenschap rugby organiseerde in 1995. Nelson Mandela (Morgan Freeman) is net bezig aan zijn eerste termijn als president en gebruikt het evenement om decennia van wantrouwen en haat tussen de blanken en zwarten in Zuid-Afrika te beëindigen. Hierbij krijgt Mandela hulp van Francois Pienaar (Matt Damon), de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse rugby team.
5,0
[permalink] geplaatst op 10 december 2011, 9:22 uurqwertzu schreef:
Zou graag eens een film over het leven van Mandela zien, maar dan wel weer met Freeman in de hoofdrol!
Goodbye Bafana (Bille August, 2007) gaat over de periode van zijn gevangenschap.
3,0
[permalink] geplaatst op 16 december 2011, 17:34 uurDit is een goed drama, niet een topper wat ik er van verwacht had.. maar zeker niet slecht..
zeker op het laatst, de finale wordt uitsekend in beeld gebracht..
3.**
4,0
[permalink] geplaatst op 2 januari 2012, 20:30 uurWeer een knappe film van Clint Eastwood waarin hij opnieuw weer bewijst dat hij het vanuit zijn regiseurstoel ook net zo goed kan doen als dat hij zelf partij van de cast is. En voor de iewat niet zo'n baanbrekende Hereafter is Matt Damon hierin ook van de partij als een prachtige bijrol van de blanke rugbyspeler Francis Pienaar. Die met zijn gezin de laatste dagen van de appartheid meemaakt en de periode dat Nelson Mandela werd verkozen tot president en eens goed ging kuizen in het verscheurde land. Mandela word ook echt schitterend neergezet door de koning der acteuren Morgan Freeman en ze verschilde ook zowat geen enkele haar van elkaar. Echt schitterend om Freeman ervoor te kiezen. Invictus is verder ook een soort van geschiedenisfilm alias sportfilm want het gaat ook grotendeels over rugby en om met die evenement zwart en blank samen te laten werken. Wat ook gewoon erg mooi en ontroerend uitpakt en een beetje de "Freedom Writers" kant opgaat. Al is dit dan waargebeurd.
Bij die robbeneiland-scenes moest ik ook weer even terugdenken aan Goodbye Bafana.
Maar verder gewoon weer een briljante film van Eastwood met een topcast. Een sportfilm die niet gemist mag worden, aangezien dit ook weer de leerzame kant op gaat.
2,5
[permalink] geplaatst op 4 januari 2012, 18:02 uurVoor mij toch een kleine tegenvaller. Je weet wat je krijgt zodra je de film opzet, ik weet dat het een waargebeurd verhaal is maar er hangt een soort hosanna sfeer terwijl er behalve het rugby weinig te juichen viel in die tijd.Het acteerwerk was redelijk van zowel freeman als Damon, maar ik ben het eens met de meningen dat er te weinig diepgang in zit. Camera werk bij vlagen erg mooi, voor die moeite nog 2,5 ster.
4,0
[permalink] geplaatst op 5 januari 2012, 23:37 uurI am the master of my fate.
Als Clint Eastwood voortaan elke rugby-wedstrijd regisseerde, was ik de grootste rugby-fan ter wereld. Wat een staaltje niveau wordt hier afgeleverd zeg, zeker de laatste wedstrijd waar Clint mooi zijn tijd neemt bracht het hele stadium-gevoel bij me naar boven en liet me zelfs schreeuwen en klappen, misschien last van het home-alone-virus, maar de spanning spatte van het beeldscherm af, en had me flink te pakken.
Hoewel ik nooit echt warm loop van Eastwood's regiespel, weet het me elke keer wel te interesseren en verkoopt het ook goed. De stijl voelt wat onpersoonlijk en heeft zo'n onnatuurlijk lichte sfeer dat ik soms afgeleid word, en wat minder kan genieten van de film opzich. Ditmaal een wat lichter onderwerp dan zijn vorige films, in die zin dat het wat positiever is, en eigenlijk gewoon een grote, welgemeende, feelgood-film is. Schrik ik daar genoeg mensen al mee af? Gelukkig.
Ik ben zowel van Morgan als van Mat niet helemaal weg, maar in deze film deden ze het meer dan aardig. Juist door het afstandelijke gedrag van Clint komen de personages in zoverre realistisch over dat ik ze niet geregisseerd over vond komen (behalve dan die wijze lessen van Mandela, kan ook niet anders gespeeld worden).
Een wat luchtigere maar niettemin sterke film van Eastwood die het van mij vooral door de drijfende sfeer moet hebben en het laatste halfuurtje waar een prachtige wedstrijd word verfilmd die zelf een a-sport-fan op het puntje van de stoel laat zitten. Een groter compliment komt er niet uit.
4,0
[permalink] geplaatst op 8 januari 2012, 11:19 uurMooie film over Mandela , Rugby en Afrika , dat laatste had toch wel wat meer uit de verf gemogen.
De vertolking van Freeman als Mandela is echt top een goede cast van Clint Eastwood,maar de enige minpunt is dat er twee lijfwachten van Mandela echt serieus zijn , terwijl de andere twee een beetje nerd achtig en dollend tegen over elkaar overkomen en dat je echt op het puntje van je stoel zit en zit te wachten op die aanslag [voorral wanneer die Vliegtuig over de stadion heen vliegt],maar je wordt echt jammerig teleurgesteld ,want je spannig is tevergeefs geweest , maar ach wat geeft het de thema van de film is White and black together en daar gaat het om , we are all one.
Off topic
Weet iemand mischien of er een film is over zwarte beroemdheden als tupac , Malcom x ,etc
[permalink] geplaatst op 8 januari 2012, 12:38 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenHet is een waargebeurd verhaal, als Eastwood bv. inderdaad dat vliegtuig liet neerstorten, zou hij zichzelf alleen maar voor de gek houden, echter de spanning er naar toe is veel belangrijker (en werkt ook) dan het uiteindelijke plot, Clint houdt nu zijn kijkers voor de gek. Die agenten laten gewoon goed zien hoe vijandig ''ze'' eerst waren, en door met elkaar samen te werken je elkaar kan begrijpen. Dat bepaalde zelfs wat vriendelijk worden is mooi meegenomen, maar je kan niet met iedereen vrienden worden. Het serieuze lijkt me duidelijk een deel van hun baan.
4,0
[permalink] geplaatst op 18 januari 2012, 13:47 uurLange tijd was Christopher Nolan mijn favoriete regisseur, maar ik denk dan Clint m voor mij is voorbijgestreefd. Million Dollar Baby en Changeling grepen me enorm aan, Gran Torino en deze Invictus iets minder maar nog steeds prachtige films. En ik moet nog zoveel films van hem zien, ik kan dan ook niet wachten!
Over deze film, Morgan Freeman speelt geweldig en de beelden in het stadion waren schitterend. Mooi contrast ook tussen de aanloop naar het WK en het WK zelf. Persoonlijk vond ik dat eerste gedeelte interessanter, maar het gaat uiteindelijk om het WK.
Mooie film, ben benieuwd naar flags of our fathers en letters from iwo jima!
5,0
[permalink] geplaatst op 26 januari 2012, 16:54 uureen topper , mooi en onuitgesproken hoop voor zuid-afrika prachtig in beeld gebracht.
3,5
[permalink] geplaatst op 19 februari 2012, 22:30 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDit is een van de laatste films van regisseur Eastwood van de laatste 10 jaar die ik nog niet zag, dus deze moest er ook aan geloven. Overigens is het puur toeval dat ik de film niet eerder zag, want het thema spreekt me zeker wel aan. Sowieso is de persoon Nelson Mandela een legende. Hij wordt geweldig vertolkt door Morgan Freeman, echt een geweldige acteerprestatie zonder dat hij echt uit hoeft te blinken. Maar het komt wel erg overtuigend over wat hij doet. Ook Matt Damon doet het uitstekend. Je zou bijna denken dat hij echt aan rugby doet.
Verder krijg je een typische Eastwood film te zien. Gericht op emotie en sentiment. Erg? Ik vind van niet. Het plot gaat niet zo heel diep en je weet hoe het gaat eindigen, maar ze brengen het wel boeiend. Het moment met het laag overvliegende vliegtuig vond ik wel mooi, net als het shot van het winnende punt in de finale. Simpel, maar mooi. De film is toch een soort feel good movie. Dat merk je ook bij verschillende momenten in de film. Neem het zwarte jochie dat weggejaagd wordt door de taxichauffeur, maar later met hem wel de eindoverwinning viert. Misschien wat goedkoop, maar toch is het best aardig om te zien. Al had Eastwood wel wat meer van de problemen tussen zwart en blank mogen laten zien. Af en toe hoorde je wel een opmerking over iemands verleden, maar er wordt weinig mee gedaan. Het belangrijkste punt van de film is toch het WK Rugby. En dat wordt interessant genoeg gebracht zodat ik de film een ruime voldoende waard vind.
3,5
[permalink] geplaatst op 6 april 2012, 1:06 uurPrima film. Mooi hoe Clint Eastwood laat zien hoe sport mensen kan binden. De boodschap is mooi vormgegeven. Goed acteerwerk. Wel hier en daar te traag. Verder mooi geschoten film. Vrees alleen dat de realiteit niet zo mierzoet is geweest.... Maar goed, de film zet aan tot denken en dat is het goede eraan.
4,0
[permalink] geplaatst op 1 mei 2012, 19:55 uurHad echt nog niet van deze film gehoord..Heb het op HBO HD gezien.
Erg leuke film wat makkelijk weg kijkt.
Wordt ook erg goed geacteerd.
MatDamon en Freeman leverren top werk!
1,5
[permalink] geplaatst op 1 mei 2012, 21:53 uurHy kan een verkiesing wen, maar kan hy 'n land regeer? Aldus Die Kroniek. Leuk, dat taaltje. Helaas valt hetzelfde niet te zeggen over de film. Zo soms krijg je zelfs het idee dat Eastwood vergeet om er eentje te maken. Zeker de eerste helft bestaat eigenlijk louter uit het ophoesten van tegenstellingen tegenover Mandela's wijsheden. Zelfs z'n dochter ontkomt er niet aan. Niets dan lof over de man, maar als film werkt een dergelijke invalshoek hooguit mondjesmaat.
Er zit nauwelijks beweging in, personages blijven vooral vlak en gedienstig en voor zover er sprake is van enige voortgang, zit 'm dat met name in het verstrijken van tijd. Als eenmaal het toernooi op het punt van beginnen staat en Mandela meer in de richting van toeschouwer wordt geduwd, begint die flinterdunne set-up zich uiteraard te wreken. Het magere lijntje rondom de lijfwachten gaat nog net, maar gek genoeg is er geen Springbok die op dat moment iets voorstelt.
Van Chester wordt niet veel meer bekend dan dat hij zwart is en Matt Damon is volledig de klos als aanvoerder. Oersaaie rol en net als de anderen, volledig in dienst van. Het wordt allemaal veel te klef en kleverig met een liedje dat Colorblind heet, iemand die een kaartje voor de wedstrijd krijgt en visioenen in de gevangenis. Met overdadige slow motions en zo'n afgezaagde opmerking van Pienaar wordt de finale ook nog eens zo goed als onuitstaanbaar. Jammer.