Una Giornata Particolare (1977)
Alternatieve titel: A Special Day

479 stemmen | gemiddelde 3,87

Italië / Canada
Drama110 minuten
geregisseerd door
Ettore Scolamet
Sophia Loren,
Marcello Mastroianni en
John Vernon8 Mei 1939, heel Rome loopt uit voor de historische ontmoeting tussen Hitler en Mussolini. Voor wie er niet bij kan zijn, wordt het verslag door de hele stad uitgezonden. Antonietta blijft alleen thuis, haar man en kinderen gaan allemaal kijken. In haar gebouw komt ze een man tegen die als één van de enigen ook niet is gaan kijken. Er ontstaat een bijzondere relatie tussen de twee.Deze film staat op nummer 120 in de top 250
» volledige top 250
[permalink] geplaatst op 14 augustus 2011, 16:39 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenstudio dewolf schreef:
Wie zijn die 2 mannen bij Grabiele op einde? Vrienden ofzo?
Nou dat lijkt me niet helemaal juist. Stuk waarschijnlijker
dat dit mannen zijn van de staatspolitie die Gabriele afvoeren omdat de beste man homoseksueel is.
1,5
[permalink] geplaatst op 16 september 2011, 17:26 uurNiet echt mijn ding, deze film...
Eigenlijk kon ik uit de korte inhoud al afleiden dat het totaal niet op mijn lijf geschreven zou zijn: ik wist gewoon op voorhand dat dit niet de meest boeiende film ging worden. Mijn vermoedens werden ook bevestigd: de relatie tussen Antonietta en Grabiele kon me gewoon voor geen meter boeien; en vermits de hele film daar rond draait, is eigenlijk alles gezegd.
5,0
[permalink] geplaatst op 29 september 2011, 23:13 uurNou Krikke, ik ben het hier absoluut niet met je eens. De film draait niet alleen om die relatie. Je voelt als het ware dat de hele wereld om hen heen rommelt, het fascisme wordt zo goed uitgebeeld. En verder de vrouw als underdog, de homoseksueel als outcast, beide niet passend in het eenzijdige geschreeuw van de gelaarsde fascisten. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de vele nuances. Nee, deze film is een meesterwerk, geen simpel relatie werkje.
[permalink] geplaatst op 5 oktober 2011, 20:36 uurWeet iemand of er nog een vervolg op deze film bestaat? Vooral het einde is nogal open?
Verder wel echt genoten van deze italiaanse topper!

3,0
[permalink] geplaatst op 21 februari 2012, 18:53 uurRomantische film die aardig weg kijkt. De dialogen worden al wel snel wat standaard, en daardoor begint de film soms net wat te vervelen. Er gebeurt verder immers ook vrij weinig.
De relatie tussen Antonietta en haar buurman is wel intens, en wordt prachtig in beeld gebracht.
Film deed me trouwens wat denken aan Rear Window.
4,0
[permalink] geplaatst op 11 mei 2012, 0:40 uurBen geen grote kenner en liefhebber van de Italiaanse cinema, maar deze dag had ik toch voor geen goud willen missen. De grote fout is om dit compacte drama te beschouwen als louter een relatie tussen twee hoofdfiguren. Alle nuances, intrigerende opmerkingen en passages die een fenomenaal beeld weergeven van de destijds actuele situatie maken het juist van begin tot eind krachtig. De uiterst rustgevende vormgeving biedt daarnaast de gelegenheid om geheel in de troosteloze maar doeltreffende atmosfeer op te gaan. Classic.
[permalink] geplaatst op 11 mei 2012, 12:34 uursystemofadown.be schreef:
Zie mijn bericht vlak boven je waarom het hoogstwaarschijnlijk alles behalve een open einde is.
[permalink] geplaatst op 20 mei 2012, 15:45 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenNagenoeg perfecte klassieker over het lot van een outcast tegen wil en dank onder het Italiaanse fascisme, die een kortstondige ontmoeting heeft met een huisvrouw, wier leven als moeder van zes en echtgenote van een fascistische officier al in de eerste scènes schitterend wordt neergezet.
In die ontmoeting wordt beider isolement even opgeheven, ondanks de constant dreigende en zeurende alomtegenwoordigheid (hier in de vorm van een doorlopend tetterende radio en een afgrijselijke concierge) van het totalitaire regime.
Huiveringwekkend is het beeld van de flatbewoners, die massaal en opgewekt het wooncomplex uitstromen om hun adhesie te betuigen aan het fascistische regime: het is feest vandaag! Hun knullige alledaagsheid wordt paradoxaal genoeg geaccentueerd door hun merkwaardige uniformen. Het lijkt wel alsof hier een Invasion of the Bodysnatchers heeft plaatsgevonden.
Scola weet trouwens deze hele film door op overtuigende en beklemmende wijze de aard van het totalitarisme te schetsen, als doordringend tot in alle vezels van de maatschappij en in het leven van alledag, waaruit geen ontsnapping mogelijk is. Het flatgebouw, met zijn horizontale en verticale doorkijkjes, ademt een sfeer van transparantie (niets kan hier verborgen blijven) en tegelijkertijd claustrofobie.
Goed ook dat hier benadrukt wordt dat de protagonisten bepaald geen geharnaste, politiek bewuste tegenstanders zijn van het fascisme: de vrouw is idolaat van Mussolini, en de man heeft tot de ultieme zelfverloochening aan toe geprobeerd zijn plaatsje in de maatschappij te behouden. Zij zijn 'slechts' slachtoffers van deze 'omstandigheden', en met de keuze voor deze invalshoek wordt het in alle opzichten onontkoombare van hun situatie, en de kwaadaardigheid van deze ideologie met zijn debiele machismo met onthutsende helderheid tentoongesteld.
Voor de vrouw is er uiteindelijk bewustwording, maar eigenlijk geen hoop op ontsnapping uit haar grauwe leventje, en voor de man is er helemaal geen toekomst meer. Want vrouwen hebben nog wel een - weliswaar ondergeschikte en nederige - rol in de wereld van het fascisme, en zullen daarom niet louter om hun vrouwzijn vervolgd worden; maar voor mannen die 'geen echtgenoot, geen vader en geen soldaat' zijn, is er geen plaats.
Zeer overtuigend spel van Loren (toch geen voor de hand liggende keuze voor deze rol) en vooral Mastroianni, die ik nergens zo indrukwekkend zag als hier.
Topfilm. Eén van de beste van de afgelopen veertig jaar.
5,0
[permalink] geplaatst op 25 mei 2012, 4:45 uurMisschien wel de beste Italiaanse film, met Alessandra Mussolini in de rol van dochter! (In het echt is zij een nicht van Sophia Loren.)