Hier een review van een pot die de ketel verwijt dat hij een idee fixe heeft.
Hier een wat interessantere review.
Het thema van de film is cinematografisch en narratief gerepresenteerd door symbolisch beladen juxtaposities. De film begint in een hoopvol licht, maar via een schemerzone glijdt de protagonist steeds dieper de letterlijke en figuurlijke nacht in (waarna een nieuwe dag als dag en nacht verschilt van de dag ervoor).
Symbolisch is dat een groot gedeelte van de film zich afspeelt tijdens een autoreis, van de stad naar het platteland. Het lijkt een vleesgeworden metafoor voor de transitiezone waarin Peping zich bevindt. Deze aanpak zie je bijvoorbeeld ook in Ceylan meest recente film
Once upon a time in Anatolia.
De film maakt invoelbaar hoe hoop soms gemakkelijk verglijdt in opportunistisch immoreel handelen. Daarom vind ik de vergelijking met Kafka in de hierboven gelinkte review ook zo treffend gevonden. De personages van Kafka ondergaan hun lot altijd gelaten, het is nooit duidelijk of het inderdaad een onafwendbaar lot betreft, of dat de personages een moreel kompas missen op basis waarvan ze ethisch kunnen (en willen) handelen.
In Kinatay wordt de kijker uitdrukkelijk in de voyeurspositie van de protagonist geduwd, doordat de camera vooral focust op Peping. Er zijn veel close-ups van zijn gezicht dat
de gruweldaden waarmee hij geconfronteerd wordt aanschouwt. Ook auditief gebeurt dat door middel van electronische soundscapes die vooral de innerlijke gemoedstoestand evoceren.
De centrale vraag is echter of deze voyeurspositie mogelijk is, voor zowel de protagonist als de kijker: niet handelen/kiezen is immers ook een keuze. Haneke's
Funny Games (US) speelt met dezelfde vraag. De hoofpersoon komt een aantal keer in de positie om uit het systeem te stappen,
maar kiest heel pragmatisch voor een goede toekomst met het oog op zijn gezin. Net als de zelfmoordenaar die in de film voorkomt, springt hij liever niet een gewisse dood tegemoet.
Aan het eind van de film wordt er gezamenlijk gegeten. De functie hiervan lijkt me
vergelijkbaar met het ritueel van koffie en cake na een begrafenis. Het is het herbevestigen van het leven van degene die de begrafenis hebben bijgewoond.