134.900 gebruikers | 85.714 films | 31.047 regisseurs | 3.508.448 berichten | 4.930.603 stemmen

locatie: Films » Kûki Ningyô (2009) » Info

Kûki Ningyô (2009)

Alternatieve titel: Air Doll

Kûki Ningyô (2009)
152 stemmen | gemiddelde 3,48
mijn stem:
12 jaar seks grof taalgebruikJapan
Drama
125 minuten / 116 minuten (ingekorte versie)

geregisseerd door Hirokazu Koreeda
met Du-na Bae, Arata en Itsuji Itao

Het verhaal van een opblaaspop die menselijke gevoelens ontwikkelt. Wanneer ze de wereld om haar heen ontdekt, wordt ze al snel verliefd op Junichi, een medewerker in een videotheek. Net wanneer alles perfect lijkt te gaan, zorgt een onverwachte wending ervoor dat haar fragiele bestaan op zijn kop wordt gezet.

gebruiker
bericht

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 mei 2011, 22:58 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Ze zeggen dat mensen met koude handen een warm hart hebben.

Wat een prachtige poëtische film zeg... Ben er nog stil van.
Onderwerpen als eenzaamheid, de dood, naïviteit en verlies worden hemels met elkaar verbonden. Nozomi mag dan van binnen bestaan uit lucht, ze is voor mij één van de best bedachte filmpersonages die ik ooit gezien heb. Ontzettend goed gespeeld door Bae Doona.

Maar niet alles draait om Bae. Op een hele subtiele manier verwerkt de regisseur andere tragische verhalen in de film. Meestal is het gissen aangezien de betreffende personen maar weinig screen-time hebben. Ik doel hier op het kleine meisje dat uiteindelijk haar pop bij Nozomi neerlegt. Maar ook de oude man die zich net zo leeg voelt van binnen als Nozomi. Of het meisje dat opgesloten in huis zichzelf volvreet. Allemaal verhalen over eenzaamheid die prachtig aansluiten op Nozomi's verhaal.

En dan die muziek... Ik ben al heel wat jaartjes verkocht aan de muziek van World's End Girlfriend, en ik kan zeggen dat hij weet hoe een film muzikale ondersteuning hoort te krijgen. Werkelijk fenomenaal! De muziek kwam telkens perfect invallen, zonder al te dramatisch te worden.

De vrijscene met het opblazen was voor mij het allermooiste in de film. Ook erg aandoenlijk dat ze daarna hetzelfde bij de ander (Junichi) wilt doen maar hem open snijdt waarna hij dood bloed. Vervolgens zet ze hem ingepakt en wel bij het grofvuil, ze weet tenslotte niet beter. Als je zoiets moois kan verzinnen met een opblaaspop ben je als regisseur echt een genie.

Mijn favoriete sprookjesverhaal.

*5,0

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 mei 2011, 15:27 uur
Goede review, glimlicht! Ik ben zelf wel geïnteresseerd in Koreeda's films en na het nogal tegenvallende Aruitemo Aruitemo zou ik deze wel graag willen zien.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Air Doll (€ 7,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Air Doll (€ 8,00)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Air Doll (€ 8,99)
gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 mei 2011, 19:41 uur
LimeLou schreef:

Dankje Limelou,,

Dit is de eerste film die ik van hem zie, ben nu wel erg benieuwd naar de rest :) Nobody Knows word de volgende denk ik... En tja ik kan je deze film alleen maar aanraden natuurlijk!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 mei 2011, 19:42 uur
Nobody Knows is mijn eerste en beste van hem. Stond een tijdje in mijn top 10 :)

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 november 2011, 17:19 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Prachtige film Ben erg blij dat ik hem gezien heb, Op het eind was het jammer genoeg wel sad ;3, ik hou meestal van happy endings maar ja erg mooi raad hem echt aan ;D.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 december 2011, 8:02 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Paar daagjes ziek op de bank en dan is het altijd prettig wat filmpjes op de laptop te kunnen bekijken. Een van de nieuwe films was deze relaxete weergave van het leven van een opblaaspop.
Als je alle 'net niet mogelijk' zaken even buiten beschouwing kunt laten (wat ik normaliter vrij moelijk vind maar wat me bij deze film buitengewoon gemakkelijk afging doordat ik echt werd meegevoerd door de heerlijke sfeer van de film die me zeer toegeeflijk maakte) is dit een prachtige weergave van de 'rise and fall' van een sexpop. Die 'rise' is de tot leven koming, de ontdekkingstocht en zelfs de liefde. de 'fall' is de teloorgang en uiteindelijk de dood.
Prachtig uitgewerkt is hoe ze langzaam tot leven komt, de wereld en de liefde ontdekt en zelfs jaloers wordt. Mooi ook hoe het lege en trieste leven van sommige andere personen in beeld wordt gebracht. Bijvoorbeeld haar eigenaar die geen echte relatie meer kan aanknopen. De oude man, het meisje met haar eetstoornis enz.

Soms ook uitermate grappig. Allereerst natuurlijk de ontwapenende naieviteit van de hoofdpersoon. Vooral waarin ze een zalfje aanbiedt 'voor de lijntjes'.

Het einde, hoe treurig ook, past perfect in het verloop van het verhaal.

Sfeer, kleuren, camera werk. Het klopt allemaal met elkaar. Wat ik ook erg sterk vind, is dat ik het gevoel had dat er een sterke symboliek in de film te bespeuren is: de film speelt zich in een rustig deel van de stad en ik heb het beeld van japanse steden als massaal en druk (hier geillustreerd door de wolkenkrabbers die aan de horizon te zien zijn in meerdere shots). De hoodpersoon bevindt zich echter nooit in dat drukke, groot-steedse deel. Dat staat volgens mij symbool voor het feit dat ze nooit echt aan het werkelijke leven deelneemt.

Absoluut mooie meeslepende en met veel gevoel gemaakte film.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 december 2011, 11:06 uur
Viel een beetje tegen. Met name het verhaal weet volgens mij niet helemaal welke kant het op moet.
Eigenlijk is de film met name goed in de terloopse scenes waarin de eenzaamheid van diverse personages naar voren komt. Maar dat zijn nogal spaarzame indrukwekkende scenes.
Verder is de cameravoering, muziek en sfeer prima, maar is het vooral de rode draad waar het aan schort.

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 februari 2012, 14:36 uur
Spijtig, maar deze film wist me totaal niet te raken. Had niks met de personages en vond het verhaal totaal niet boeiend. Film kwam op mij als zeer langdradig over.
Heb hem in drie keren moeten bekijken om mezelf er door heen te worstelen.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 februari 2012, 23:18 uur
Drama pakte me totaal niet. Veel te gekunsteld naar mijn mening. Minste Koreeda die ik tot nu toe zag.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 februari 2012, 16:45 uur
DVD ligt voor 1 euro bij de MediaMarkt in Amsterdam (ArenA)

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 februari 2012, 13:18 uur
das' niet echt reclame voor een film...............Nog andere films van dezelfde regisseur voor die prijs??? :P

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 maart 2012, 14:21 uur
Eerste film die ik gezien heb van Koreeda en ik heb er van genoten. Du-na Bae speelt erg goed en overtuigend, geweldig verhaal waar verschillende onderwerpen aan bod komen. De film had wat mijn betreft wel een stukje korter gemogen dan de 2 uur die we voorgeschoteld kregen.

Ik kijk erg uit naar de andere films van Koreeda. :)

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 maart 2012, 16:01 uur
Mochizuki Rokuro schreef:
DVD ligt voor 1 euro bij de MediaMarkt in Amsterdam (ArenA)

1 euro :? Is nog te veel voor deze flutfilm. Voor niks wil ik hem nog niet hebben.

Voor nadere toelichting; zie mijn recensie van 26 maart 2010.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 maart 2012, 16:03 uur
:N

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 april 2012, 17:27 uur
Leuk en symbolisch filmpje van Koreeda. Ben liefhebber van zijn werk, en deze film mag zich gerust bij de rest toevoegen. :) De soundtrack van World's End Girlfriend voegt ook wat toe.