134.898 gebruikers | 85.709 films | 31.046 regisseurs | 3.508.349 berichten | 4.930.396 stemmen

locatie: Films » Bloody Sunday (2002) » Info

Drama
107 minuten

geregisseerd door Paul Greengrass
met James Nesbitt, Tim Pigott-Smith en Gerard Crossan

Zondag 30 januari 1972, Derry, Noord-Ierland. Ivan Cooper is organisator van een geweldloze mars voor gelijke rechten tussen katholieken en protestanten. Hij is vast van plan alle geweld tussen de verschillende partijen uit te sluiten. Maar ondanks zijn overleg met de Unionistische autoriteiten en zijn pogingen om te onderhandelen met de Britse ordestrijdkrachten loopt de betoging uit de hand : dertien mensen worden door het leger doodgeschoten. Sinds die dag staat 30 januari bekend als "Bloody Sunday". Een datum die tegelijk ook het startschot betekende voor de burgeroorlog in Noord-Ierland.

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 maart 2011, 22:23 uur
Bloody Sunday

De film begint gelijk zeer boeiend en intens,helaas blijkt het algauw dat het midden in het verhaal te zijn waardoor de film zich de tijd niet gunt om wat beter de personages te leren kennen of tewel wat diepgang in de personages te krijgen. Ondanks die beperking is er genoeg kwalietijd aanwezig, onder aanvoer van Greengrass ( Die zeer sterk is ).Om een sterke middenmoter af te leveren.( Ruikt aan de subtop) De keuze van Greengrass om een handycam te gebruiken pakt uitstekend uit en brengt alles uiterst intens over. Wat hun voelen voel jij ook !.De handycam die Greengrass begeleid zorgt er ook voor dat alles heel naturel oogt van de personages tot setting. Alles oogt sober en realisties,wat soms intens mooie emoties aan de dag brengt. Of de chaos waar je je als kijker inbevind is niets anders als intens, als je honderden mensen door die smalle sobere straatjes ziet lopen is indrukkewekkend,maar voorkomt niet dat het af en toe wat rommelig word. Maargoed het positieve overheert tochwel.

Zeer jammer dat Paul het als geheele af liet weten bij de kant van de soldaten. Want aan de kant van de soldaten word het behoorlijk zwart-wit gebracht en kom je informatief helemaal niks te weten en komen ze als meedogenloze moordenaars of iets anders slechts.( dat gevoel overheerst toch) Wat waarschijnlijk niet het geval is geweest ze moeten toch ook zo hun redenen hebben. Hier ontbreekt zowel informatief het een en andere en komt het technies ook karig over.

Het is zeker een zeer sfeervolle en emotioneele film,maar je krijgt het in mijn ogen niet geheel objectief te zien

Paul Greengrass !

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 juni 2011, 10:00 uur
Bij vlagen indrukwekkende film, hoewel de aanloop naar het incident me wat te lang duurde. De docu-achtige stijl werkt hier als een trein, hoewel het bij United 93 nog beter is. Het camerawerk is heel knap en effectief. Twijfel tussen 3,5 en 4 sterren.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Bloody Sunday (€ 5,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Bloody Sunday (€ 7,49)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Bloody Sunday (€ 7,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 juli 2011, 1:56 uur
trouwens, de laatste zin van deze mm beschrijving klopt ook niet

".......Sinds die dag staat 30 januari bekend als "Bloody Sunday". Een datum die tegelijk ook het startschot betekende voor de burgeroorlog in Noord-Ierland" :?

Er waren al meer dan 200 politie agenten en Britse soldaten vermoord door de IRA voor zondag 30 januari 1972, dus hoe kan dit de startschot zijn geweest?

En een beetje trivia maar in het echt was dit incident eigenlijk niet de eerste bloody sunday in ierland, want ze hadden 2 of 3 verschillende bloody sundays in de jaren 20. Kennelijk doet de Ierse bevolking graag aan protest op een zondag ;)

Bloody Sunday (1920) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Bloody Sunday (1921) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Bloody Sunday (1887) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 augustus 2011, 21:06 uur
Vakkundig gemaakt docudrama over een diepzwarte pagina in de Britse geschiedenis.
Vooral de uitgebreide scene in het ziekenhuis is zeer aangrijpend. Door de intensiteit van het verhaal is het mij ontgaan of er nou goed of slecht geacteerd werd. Het eerste denk ik, want ik heb van de eerste tot de laatste minuut geboeid zitten kijken. Prima gedaan dus.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 november 2011, 8:36 uur
Wat een gelul van mensen die zeggen dat er maar 1 zijde belicht is! "De soldaten zullen toch wel een reden gehad hebben", en meer van dit soort teksten. Zou het niet zo kunnen zijn, dat het zo gegaan is, zoals deze film?? Natuurlijk niet in de ogen van de schijnheiligen. Lees op Wikepedia:

[/quote]Rapport van magistraat Mark Saville: excuus van de regering

De Britse premier David Cameron heeft op dinsdag 15 juni 2010 namens de regering in het Britse Lagerhuis zijn excuses aangeboden voor de dood van veertien ongewapende betogers tijdens Bloody Sunday in 1972. De premier deed dit tijdens een presentatie van een langverwacht rapport van de magistraat Mark Saville. Het lijvige rapport verscheen na 12 jaar en de conclusies waren volgens Cameron "schokkend". Volgens Lord Saville was de dood van de veertien betogers "onrechtvaardig en onverdedigbaar". Het onderzoek is het duurste en langste in de Britse justitiële geschiedenis. De ex-militairen wacht mogelijk vervolging door de Britse justitie.

[quote]

Let vooral op laatste zin! Ik was er niet bij, maar ook nu merk ik nog, ook in Nederland , dat hier de ME of politie soms zo optreedt. En dan er altijd mensen die zeggen dat ze in hun recht staan.

Over de film, meer dan goed. Je leeft gewoon mee, alsof het jezelf aangaat. Je wilt zo zelf de wapens op het laatst oppakken.....