De Hel van '63 (2009)

geregisseerd door
Steven de Jongmet
Cas Jansen,
Chris Zegers en
Chava Voor in 't HoltJanuari 1963. Ondanks het barre weer besluit het bestuur van het Friese Elfstedencomité, onder druk van de media, met de kleinst mogelijke meerderheid van stemmen, dat de Elfstedentocht doorgaat. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk Buma (Cas Janssen), boerenzoon Sjoerd Lelkama (Lourens van den Akker), arbeider Kees Ferwerda (Chris Zegers) en verpleegkundige Annemiek (Chava voor in 't Holt). Alle vier hebben zo hun reden om deze tocht der tochten te rijden. Door de dramatische en heroïsche gebeurtenissen zal deze Elfstedentocht, ook voor Henk, Sjoerd, Kees en Annemiek, als een van de meest legendarische de geschiedenis ingaan.
2,0
[permalink] geplaatst op 3 februari 2012, 22:41 uurKoud buiten en wit van de sneeuw, me maar eens aan deze film gewaagd. Geweldig gegeven om er iets fraais van te maken, maar dat schijnt niet te kunnen in Nederland. Hoog snuf en snuitje gehalte dus, met een paar enkele mooie opnames. Als je doorzetten niet in beeld kunt brengen, zeg je het gewoon 20 keer. Zo moet de maker gedacht hebben. Aan het verloop van een wedstrijd of tocht, van begin naar het einde kan zelfs Steven de Jong niets verprutsen en dat weerhield me er dan nog van de film uit te zetten.
3,0
[permalink] geplaatst op 3 februari 2012, 23:56 uurDe klachten van toenmalige medewerkers aan de film zitten me nog steeds dwars en halen nog steeds voor mij de lol van de film voor een deel weg.
Buiten dat: niet onaardig. Aan de veel beklaagde special effects en het acteerwerk van Chris Zegers heb ik me niet geërgerd. Irritanter vond ik het simplistische verhaal en overbodige rollen van de Commissaris van de Koningin en de overdreven grote rol van Willeke van Ammelrooy. Chave voor in 't Holt is een verademing.
1,5
[permalink] geplaatst op 4 februari 2012, 17:19 uurWas wel benieuwd naar deze film, deze viel mij echter erg tegen. Het geheel is veel meer geschikt voor een documentaire, minder voor een film. Een mager verhaaltje, matige acteerprestaties.
Vaak het beeld dat er slechts vier deelnemers aan de tocht deelnamen.
3,5
[permalink] geplaatst op 4 februari 2012, 19:43 uurGewoon een leuke nederlandse film,Waar ik met veel plezer heb naar zitten kijken.
2,5
[permalink] geplaatst op 5 februari 2012, 1:22 uurVergeet ik bijna mijn sterren te geven... Nou vooruit dan. Eén ster, omdat ik het een slechte film vond. Niet omdat het mijn smaak niet is (het onderwerp spreekt me zelfs enorm aan) maar vanwege de slordige tijd-styling en andere enorme fouten (relatief luchtige kleding bij zulk koud weer).
Ik erger me niet snel aan een film. Ik noem een film niet snel slecht (hoogstens "het is niet mijn ding"). Maar dit was een slechte film, vind ik.
Verder nog een halve ster omdat ondanks alles toch van de film afstraalt dat iedereen het goed heeft bedoeld. Ik weet beroepsmatig e.e.a. van weer/klimaat en het effect daarvan op de mens; die voorkennis werkt me waarschijnlijk tegen bij het onbevangen kijken naar zo'n film ("Twister" vond ik ook al zo lachwekkend slecht, terwijl er hele volksstammen van hebben genoten en onder de indruk waren). Er is veel werk in die film gestoken, daar ben ik van overtuigd. Jammer van het resultaat, maar voor de moeite een half puntje erbij.
En nog een hele punt voor het einde met de "echte mensen" anno 2009, waaronder Jeen van de Berg, en ook Paping zelf, aan het eind. En voor het gebruik van oude beelden (zag ik daar een kettingrokende Koos Postema? Ja, dat kon toen nog, roken en de boel blauw zetten tijdens een uitzending!

Maakt totaal **1/2
3,0
[permalink] geplaatst op 5 februari 2012, 14:04 uurVermakelijker dan ik op voorhand had gedacht.
Ik vind dat regisseur de Jong toch het maximale eruit heeft weten te halen, want dit is eerder een onderwerp voor een documentaire dan voor een film.
Het camerawerk zag er goed uit, het verhaal kent een aangenaam tempo waardoor die 100 minuten toch rap voorbij vliegen en er was soms zelfs sprake van leuke humor.
De zijplotjes vond ik ook niet vervelend om te zien.
Wel maakten sommige acteurs zich soms ietwat schuldig aan overacting en dan vooral Chris Zegers. Die kwam op mij over als een karikatuur van een clown. De rest doet het over het algemeen wel prima.
Ook had ik de indruk dat het de schaatsers toch nog iets te makkelijk af ging gezien de omstandigheden. Het was een zware tocht, maar ik had zeker niet de indruk dat ze door een hel gingen.
In plaats daarvan kreeg ik soms een soort Kameleon-gevoel. Oude jongens krentenbrood die op basis van een goed glas melk en een stapel bruine boterhammen met kaas de mouwen wel even opstropen. Het afzien van de schaatsers had wat dat betreft wel overtuigender in beeld gemogen.
Kleine voldoende. 3,0*
3,5
[permalink] geplaatst op 5 februari 2012, 15:27 uurEen goede Nederlandse drama/sport film...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Goed gemaakt over effecten...
(Want we hebben gezien hoe is gemaakt over
de elfstedentocht (The making of De Hel van '63)...
Het is wel de moeite waard...
2,5
[permalink] geplaatst op 5 februari 2012, 19:16 uur2,5 ster van mij. Als ik mijn mening over deze film in één woord zou moeten samenvatten, dan is het "jammer"
Het verhaal is goed, er zitten sterke acteurs tussen, de sfeer is goed, een boeiende plot, kortom alle ingredienten voor een geweldige film zijn aanwezig. En dan stopt men er een paar overbekende oer-hollandse acteurs tussen die totaal niet in die setup passen.
Om het gevoelsmatig uit te drukken: Ik zit helemaal in het Friesland van '63, ik ervaar de kou zelf bijna, en dan komt daar plompverloren Chris Zeegers de film binnenrijden. Dat heeft ongeveer hetzelfde effect op me alsof ik naar een film over Columbus zit te kijken en ineens stapt kapitein Jean-Luc Picard van USS Enterprise de film binnen, een beetje dat effect.
Ik heb absoluut niks tegen Chris Zeegers of Chantal Janssen en in andere producties doen ze het wellicht fantastich, maar zonder hen had ik deze film minstens 4 sterren gegeven. Het maakte dat ik me continue bewust was van het feit dat ik "maar" naar een film zat te kijken.
Jammer.
3,5
[permalink] geplaatst op 8 februari 2012, 21:46 uurNet om 8 uur op het nieuws gehoord, dat de tocht (voorlopig) niet doorgaat. Om mijn teleurstelling te verwerken deze dvd nog maar eens opgezet.
Steven de Jong en zijn crew zijn er in geslaagd om dit moeilijk te verfilmen evenement op alleszins aanvaardbare wijze in beeld te brengen en er een degelijke speelfilm over te maken. De verhalen in de zijlijn doen er niet echt toe, maar waren ook niet storend.
Al met al heb ik mij opnieuw best vermaakt.