Food, Inc. (2008)

geregisseerd door
Robert Kennermet
Eric Schlosser,
Michael Pollan en
Gary HirshbergHoeveel weten de Amerikanen nu werkelijk van het eten dat ze kopen in de supermarkt? Een kijkje in de Amerikaanse voedselindustrie, die gereguleerd wordt door een handjevol grote bedrijven die winst prevaleren boven de gezondheid van de consument, de boeren, de werknemers in de voedselindustrie en het milieu. Experts komen aan het woord, zoals Eric Schlosser en Michael Pollan.
3,5
[permalink] geplaatst op 19 mei 2011, 10:05 uurYou will never look at dinner the same way.
Ik had inderdaad er een beetje moeite mee vanochtend, gister avond eigenlijk al. Een zieke massaproductie, leven de moderne industrialisatie! Alles snel en effectief. Wat al veel hier vermeld is, is de film qua film niet erg bijzonder, er zitten soms tenenkrommende animatie stukjes tussen door en het camera werk is rommelig en alles behalve creatief. Er worden ook spelletjes gespeeld, zoals op The Killer Floor, dat de camera weg draait. Als kijker wil ik dit gewoon zien, al is het te erg voor woorden. Zelfs met een geheime camera, was het resultaat naar mijn idee best wel te kunnen filmen. Maar ach, dat zijn een van de kleine dingetjes waar ik me aan stoorden.
Het is niet zo zeer dat de docu heel veel nieuws op tafel legt, iedereen denkt wel iets te weten over hoe die slachthuizen in zijn werk gaan, hoe plastic onze pizzakaas is en dat tomaten niet het hele jaar door groeien. Toch zit je met open mond te kijken en weet je niet zo goed hoe je moet reageren. Ik schaamde me een beetje, dat je je zo erg toegeeft aan de maatschappij. Er zijn recent zo veel valkuilen dat je op een gegeven moment maar een muur optrekt en je je niet laat beïnvloeden door de coming outs van bepaalde takken. Zo heb ik dat met eten, ik eet het maar gewoon. Je weet dat het slecht is, maar het is zo lekker, goedkoop en daarbij is het overal te verkrijgen. Typering van onze maatschappij dus. Wat ik vooral erg vond was natuurlijk de vetweiderij en het schijnheilige gedrag tegenover de illegalen en de biologische boeren, die er wel iets mee willen doen. Eigenlijk is het allemaal wel interessant en daar doet de film ook zijn voordeel mee.
Toch had ik liever ook de burgers in beeld willen zien. Ik had zelf meer dan een paar losse zinnen op het eind nodig om me echt te overtuigen van een nieuwe manier van leven. Ik ga zeker bewuster eten, maar dat terzijde. Er wordt vooral bij de productie en de slachtoffer kant benadert, maar helaas word er niet aangeklopt bij een burger zoals ik, die het eet, het lekker vind. En op de hak op tak geconfronteerd word met de feiten. Dat leek mij juist een interessant gegeven, omdat de biologische boeren zoveel nadruk leggen op de consumenten, die het verschil kunnen maken.
Zeker iets wat veel mensen nog zullen kijken, raar dat het zo weinig stemmen heeft met toch wel zo'n belangrijk en actueel onderwerp. De boodschap (lol) is in ieder geval duidelijk en werkt ook in een positieve activerende manier. Uitwerking matig, maar toch een ruim voldoende. 3,5 ster
3,5
[permalink] geplaatst op 17 november 2011, 18:40 uurnog een keer een bevestiging van hoe verkankerd de economie in de VS is
4,0
[permalink] geplaatst op 17 november 2011, 18:43 uurNou niet alleen in de VS hoor.
4,0
[permalink] geplaatst op 17 november 2011, 21:16 uurkos schreef:
Nou niet alleen in de VS hoor.

Klopt!!!

... helaas.
[permalink] geplaatst op 4 april 2012, 0:38 uurJessen0wnt schreef:
Ik kan je garanderen dat dat in de VS niet het geval is. Alleen die latino die zegt dat ze nooit had geweten dat fastfood slecht is zegt me eigenlijk al genoeg. Amerikanen denken dat aardappelen aan de bomen groeien.