Brat (1997)

geregisseerd door
Aleksey Balabanovmet
Sergei Bodrov jr,
Viktor Sukhorukov en
Svetlana PismichenkoDanilla verhuist naar zijn oudere broer in St. Petersburg om een nieuw leven te beginnen. Zijn broer is een gangster/moordenaar. Zijn broer trekt hem het milieu in door hem te vragen iemand om te leggen.
Hij heeft er aanleg voor en zo start zijn nieuwe leven als gangster.
[permalink] geplaatst op 23 september 2002, 23:11 uurDit is dus een van de films waarin wijlen Sergei Bodrov Jr. als acteur meedoet.
En hij is van de regisseur van 'of Freaks and Men'.
[permalink] geplaatst op 23 september 2002, 23:25 uurGoed lezen wat er staat...
[permalink] geplaatst op 24 september 2002, 0:39 uurIkke niet begrijpen?
Aha oke

2,5
[permalink] geplaatst op 17 november 2002, 2:00 uurZojuist gekeken. Ik had er veel van verwacht, de film kreeg goede kritieken in de media. Maar holy shit, wat was dit een waardeloze teringfilm. Filmtechnisch gezien echt volledig klote: een verhaallijn om je kapot te lachen, acteerwerk wat serieus vermoeiend is om naar te kijken, dialogen waar je broek van afzakt, muziek van de schijnbaar immens populaire band Nautilus Pompilus die echt niet om aan te horen is. 'Brat' scoort hoog op de ranglijst van Meest Waardeloze Film Ooit en krijgt van mij ook echt niet meer dan een halve ster. Ik meen het serieus: niets is goed aan deze film. Ergens in de film komen wat lui terecht op een gaaf housefeest, waar "Max don't have sex with your ex" wordt gedraaid. De dialoog: "Wat zingen ze?" -"Maakt toch niet uit, ze zingen ontzettend goed!". Onbegrijpelijk dat deze prutsfilm niet is afgeslacht in de media.
[permalink] geplaatst op 17 november 2002, 21:00 uurZo slecht Yak? Hmm jammer, schijnt wel oke te zijn.
4,0
[permalink] geplaatst op 17 november 2002, 21:16 uur Onbegrijpelijk dat deze prutsfilm niet is afgeslacht in de media.
Dat komt omdat de film niet slecht is

2,5
[permalink] geplaatst op 18 november 2002, 0:08 uurZo slecht Yak? Hmm jammer, schijnt wel oke te zijn.
Zo slecht, Narf. Maar ik wil je er niet van weerhouden hem te kijken en je mening te geven, ben ik zelfs wel benieuwd naar.
Dat komt omdat de film niet slecht is
Oké, mijn argumenten ken je. Kom maar op met de jouwe!

4,0
[permalink] geplaatst op 18 november 2002, 14:37 uurWat is er mis met het verhaal ? niets toch !
Muziek vond ik goed bij de film pasen.
Het acteerwerk is goed, en met de dialogen is ook niets mis mee.
En de hoofdrol speler vind ik erg leuk.
[permalink] geplaatst op 18 november 2002, 18:23 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenWat is er mis met het verhaal ? niets toch !
Een uitgekauwd gangsterverhaaltje, inclusief affaire die je van tien kilometer kunt zien aankomen. Echt volledig inspiratieloos.
Muziek vond ik goed bij de film pasen.
Precies: klotemuziek voor bij een klotefilm

(sorry, deze moest ik even inkoppen

Het acteerwerk is goed
Please! Die Bodrov die als Quasimodo door de film heen sjokt, met zijn onderlip op zijn schoenen? Die vage Cat, die alleen maar stoned uit haar ogen loopt te kijken en geen twee zinnen overtuigend achter elkaar kan opzeggen? Of toch maar Danila's gangsterbroertje, compleet met kale kop, die fantastische dingen mag zeggen als "maar pas op, je moet me niet belazeren!"?
met de dialogen is ook niets mis mee
Nou, bij
de obligate broeder-scène, waarin Danila's broer met al zijn gave gangsterheid ligt te janken en Danila begint met "Weet je nog dat, vroeger.. ", slaakte ik echt zo'n diepe zucht dat mijn huisgenoten er wakker van moeten zijn geworden. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden.
En de hoofdrol speler vind ik erg leuk.
Ach, mag je vinden

3,5
[permalink] geplaatst op 18 januari 2005, 17:50 uurgoeie film, al was het alleen maar om het treffend weergeven van st. Petersburg...
't verhaal is kut, maar boeie.
't acteren is matig, maar ik vond de hoofdrolspeler nog wel redelijk overtuigend overkomen.
Tevens vond ik die scene met die foute muziek in de disco 1 van de betere in de film.
En Russen rulen. Dus dat halve sterretje vind ik een beetje overdreven.
3,5
[permalink] geplaatst op 6 januari 2007, 18:14 uurVan de week deel 2 gezien die me erg goed was bevallen. Ook dit is weer een fijn filmpje. Lekker rauw en zonder opschmuk. Leuke gangsterfilm met een goede hoofdrolspeler. De grauwe setting bevalt me wel. Heeft een stuk meer tempo dan de meest andere Russische films al zegt dat niet heel erg veel. Aanrader.
Dikke 3,5* Da;s een halfje minder dan het vervolg.
2,5
[permalink] geplaatst op 18 december 2008, 22:11 uurZwakke film over een op het eerste gezicht sullige jongeman, wiens beste maatje zijn draagbare CD-speler is. Hij maakt contact met diverse personen en draalt voor de rest wat rond in St. Petersburg, wat zo af en toe nog wat mooie plaatjes oplevert, al snap ik niet waarom zo'n rood-bruin-achtig filter overal overheen gegooid moest worden. Gebruik dan zo'n grauw grijzig filter.
Wat me daarnaast nogal tegenviel was dat de relatie tussen beide broers (iets waar de titel naar verwijst) nauwelijks uitgediept wordt. Zonder problemen doet Sergei Bodrov de criminele klusjes die zijn broer hem opdraagt te doen. Erg apart allemaal.
4,5
[permalink] geplaatst op 18 juli 2010, 0:33 uurLekker Russisch sfeertje, mooi gegeven zo'n sympathieke sociale jongen die erg slim is in het harde onderwereldje. Het heeft ook wat grappigs. Het verhaal is niet zo belangrijk, het kabbelt vrolijk door, ik heb me er uitstekend bij vermaakt en heb nog een deel 2 ook, ben benieuwd.
4,5
[permalink] geplaatst op 19 juli 2010, 12:59 uurInmiddels tweede deel gezien en dat is puur genieten. Misschien wat minder humor voor de fijnproever als in deel 1, het ligt er hier allemaal wat duidelijker op. Maar dat kan helemaal geen kwaad, het is allemaal zo ijzersterk. Het verhaal speelt zich nu gedeeltelijk af in Amerika, aandoenlijke vriendschappen, naïef racisme, het speelt allemaal dwars door elkaar. De misdaad , eergevoel, de verschillen tussen oost en west, een vreemde mix die nergens de plank misslaat. Prachtige moderne Russische films, echt een aanrader.
3,0
[permalink] geplaatst op 12 december 2010, 16:22 uurDe film wordt gepromoot als "De Russische Taxi Driver", maar dat vind ik toch wel wat eer te veel. Brat is mistroostig en toont erg sterk het verpauperde Rusland dat in die tijd zowat bankroet was met alle miserie die erbij hoort. Dat is wat mij betreft het beste punt aan de film, want voorts is het verhaal te leeg en is de film niet intens genoeg om te kunnen beroeren.
Bovendien zijn de acteerprestaties zeker niet fantastisch te noemen, is de muziek niet denderend en overtuigt de film ook visueel niet. Twijfelend tussen 2,5* en 3*, hou ik het wel op een magere 3*.
Ik hoorde zeggen dat de tweede film beter zou zijn?
4,0
[permalink] geplaatst op 8 maart 2012, 14:59 uurWeer een sterke film van Balabanov, waarvan ik al gelijk fan was met de film Cargo 200. Hier schetst hij een beetje met hetzelfte stijl de subtiele misdaadfilm Brother. Om te beginnen vind ik het kleurgebruik en de opbouw erg indrukwekkend. Alles ziet er nogal vergeeld en ouderwets uit en het is ook niet bepaald op de bruisende plekjes van Sint Petersburg geschoten. We volgen Danilla die zijn broer weer opzoekt en uiteindelijk langzaamaan mag deelnemen van de onderwereld, want zijn broer is namelijk huurmoordenaar. En zo zien we dus dat Danilla de ene klus na de andere klaart en vervolgens in een web terecht komt. Waar ie uiteindelijk moet uitvechten.
Memorabel vond ik die tram. Waarmee Danilla altijd op zijn rendez-vous punt mee werd opgehaald.
Maar verder weer een uitstekende film van Balabanov. Mooi geschoten en lekker subtiel. Ik kijk al uit naar deel 2.