Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios (1988)
Alternatieve titel: Women on the Verge of a Nervous Breakdown

geregisseerd door
Pedro Almodóvarmet
Carmen Maura,
Antonio Banderas en
Julieta SerranoDe sexy tv-actrice Pepa krijgt via haar antwoordapparaat de bons van haar minnaar Iván, net op het moment dat ze belangrijk nieuws ontvangt van haar dokter. Eerst wanhopig maar al snel hysterisch en woedend probeert ze Iván te pakken te krijgen voordat hij met een andere vrouw op reis vertrekt. Tegelijk ontdekt haar beste vriendin Candela dat de Sjiitische terrorist waar ze een relatie mee heeft gehad door de politie opgepakt is, en in paniek probeert ze Pepa om hulp te vragen. Bovendien wordt Lucía, de ex-vrouw van Iván, uit de psychiatrische instelling ontslagen, en gaat ze op zoek naar haar ex-man.
2,5
[permalink] geplaatst op 23 januari 2003, 2:20 uurNet gezien en ik verwachtte er veel van aangezien ik Todo sobre mi Madre een prachtfilm vond maar Mujeres al Borde de un Ataque de Nervios is me net iets te veel verwikkelingen en toevals- en plotdingetjes. Het betekent trouwens niet dat er geen plezier aan te beleven valt, in tegendeel. Sommige details zijn geweldig en de dialogen zijn vaak ook grappig en geniaal. Maar het is te ongelijkmatig en door alle verwikkelingen te soapachtig (maar dat is niet het goeie woord want alle verwikkelingen worden juist ook weer zo grappig overdreven uitgewerkt dat het geen recht doet om het te vergelijken met soaps) om het echt een goeie film te vinden.
4,0
[permalink] geplaatst op 17 september 2003, 2:36 uurIn Todo sobre mi madre en Hable con ella valt Aldomovar op om zijn fraaie melodrama's met soms bizarre personages. Die bizarre personages zitten ook in Mujeres al borde de un ataque de nervios. Maar een melodrama is dit bepaald niet. Dit is een campy zwarte komedie over gekte en obsessies. Veel erg grappige situaties en spitse dialogen en details (zoals figuranten) die ook heel grappig zijn. Dit alles in felle kleuren. Totaal over de top. En oh zo leuk. Het wordt tijd dat Aldomovar met zijn verkregen roem weer eens een comedy maakt als tegengif voor de vaak afschuwelijke Hollywood-comedy's.
Let ook op de bijna onherkenbare, nerdy Antonio Banderas.
Toffe film.
FisherKing
[permalink] geplaatst op 16 december 2003, 23:11 uurSitcom comedie's die Billy Wilder beter beheerst, het begin is wat traag , maar na een half uur wordt het interessanter
Film wordt beter in de loop van het verhaal, maar scenario is te zwalkend, helaas. Maar Pedro Almodóvar bewijst hiermee toch dat ie veel in zijn mars heeft. Antonio Banderas in de rol van watje is leuk om te zien. 3.5*
[permalink] geplaatst op 18 mei 2006, 16:32 uurAh, nog steeeeeeds niet gezien. Waar kan ik die vinden in NL?
4,5
[permalink] geplaatst op 8 september 2007, 12:17 uurAlmodovar op zijn best! Leuk dat ik nu ik bijna zijn hele oeuvre gezien heb, toch nog stuit op een meesterwerkje als dit (al had ik het, gezien de veelzeggende titel, wel een beetje verwacht

Alles wat Almodovar tot een van mijn lievelingsregisseurs maakt, zit in deze film: een heerlijk, compleet overdreven verhaal waarin geen enkel kliché wordt geschuwd (in tegendeel: ze worden triomfantelijk door de grote poort binnengehaald!

) maar dat tegelijkertijd bruist van zuiver originele creativiteit (de unieke Almodovar-mix: alles waarvan je denkt dat het gaat gebeuren, gebeurt ook, maar op zo'n onconventionele manier dat je toch iedere keer weer verbaasd achterblijft!), een verhaal dat zich afspeelt in een wereld die geregeerd lijkt door histerische maar ijzersterke en alles dominerende vrouwen (de rol van Antonio Banderas in deze context is dan ook absoluut hilarisch), een wereld die vrij normaal begint, maar langzaam maar onherroepelijk ontspoort naarmate de film vordert. Het camerawerk is bovendien zoals steeds briljant en de muziek al evenzeer (al meteen in de begingeneriek trouwens).
Een puike 4.5*, maar ik wil de film absoluut zo snel mogelijk opnieuw zien, en wie weet kan hij dan nog wel een trapje omhoog.
3,5
[permalink] geplaatst op 5 oktober 2007, 7:46 uurGrote chaos, deze film. Zowel qua plot als qua genremix. Western, klucht, suspense, komedie, slapstick en soap komen voorbij en Almodovar past zijn stijl voor elke scčne aan. Daarmee kleurt (!) hij enerzijds binnen de lijntjes van elk afzonderlijk genre maar in context van elkaar vliegen de eigenzinnige scčnes je om de oren. Leuk.
Helaas kan ik wat minder met de kleuren. Telkens dat geforceerde rood en blauw, voor mij leidde het alleen maar af.
3,5
[permalink] geplaatst op 25 juni 2008, 23:22 uurNiet de sterkste film van Almodóvar; een beetje te chaotisch en overdreven. Maar wel amusant.
3,5
[permalink] geplaatst op 15 september 2008, 18:14 uurSommige mensen waarderen die chaotische taferelen juist....
4,5
[permalink] geplaatst op 18 november 2009, 20:38 uurgeweldige film, heb de hele film lang met een grijns op de bank gezeten
[permalink] geplaatst op 23 juli 2010, 20:28 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenHoeveel lol kan je wel niet hebben met een kan gazpacho?!
Ik ben absoluut geen Almodovar fan ( vooral Todo Sobre mi Madre is een vreselijke bedoeling), maar omdat Volver best wel goed uit de verf kwam en deze film hoog aangeschreven staat op vele filmlijsten kreeg ik ineens de drang om deze film te bekijken. Ik dacht eerst, waar ben ik nu weer aan begonnen?
Eenmaal het appartement van de hoofdrolspeelster vol begint te druppelen met apart volk, was er echter geen houden meer aan. Wat een heerlijke, gezellige, hysterische, charmante en bovenal grappige film van Almodovar! Gelukkig heeft Almodovar deze keer geen melodramatische insteek als vertrekpunt genomen voor zijn verhaal en kunnen wij naar hartelust lachen om veel lichtvoetige, elkaar opeenvolgende rampspoed!
Ik kwam bv. werkelijk niet meer bij toen het preutse meisje ( wat een typisch gezicht ook! ) onder invloed van
de gazpacho, in haar slaap, helemaal opging in haar wildste fantasieën. Vooral die fantastische reactie van ik meen Pepa maakte dat moment helemaal af: Die zullen we maar gewoon lekker laten slapen!
Het slotakkoord had nog wat meer mogen exploderen i.p.v. met een sisser af te lopen. Maar, wat heb ik mijzelf onverwacht mee laten voeren naar een leuke wereld, met veel leuke, jaloerse en idiote ( vrouwelijke ) personages! Het voelt allemaal ontzettend theatraal en toneelachtig aan, maar er schuilt een zekere mate van herkenning in de film die hem onweerstaanbaar maakt. De beste film tot dusver die ik van Almodovar heb mogen zien. Een dikke 3,5*
5,0
[permalink] geplaatst op 28 juli 2010, 23:34 uurgeniaal
4,0
[permalink] geplaatst op 27 augustus 2010, 13:01 uurSfeervol filmpje die even de tijd nodig had om warm te worden, maar eenmaal warm prima gekruid is.
4,5
[permalink] geplaatst op 7 september 2010, 11:41 uurTypisch Almodovar product, al zeg ik dat op basis van zijn latere films. Kleuren spatten van het doek, vrouwen die centraal staan (1 in het bijzonder). Hij ziet weer ruimte voor een travestiet. Het is een film die op papier dramatischer is dan een film van Douglas Sirk of het in de film voorbij komende Johnny Guitar, maar op het scherm is het eigenlijk alleen heel komisch. En in feite is ook dit weer een grote klucht. Dit kan je negatief of positief uitleggen, net hoe je smaak is. Maar wat houd ik van zijn films zeg. Heerlijk om naar te kijken. Vermaak ten top. Vind al zijn films goed en meestal betekent het bij hem ook gewoon 4 stevige sterren. Vond misschien alleen All About my Mother iets beter.
3,0
[permalink] geplaatst op 13 september 2011, 9:40 uurIk vind dit tot nu toe de leukste Almodovar die ik heb gezien(ben ze chronologisch aan het volgen). Dit komt mede dankzij het uiteraard weer zeer vreemde verhaal. Echter is het dit keer wel uitstekend uitgewerkt. De film betekende de doorbraak van Banderas, die echter volgens mij al 3 keer eerder met Almodovar heeft gewerkt in voorgaande films. De film bevat zoals gewoonlijk weer leuke typetjes en door de korte speelduur verveelt de film nergens.
Leuk!
1,0
[permalink] geplaatst op 9 oktober 2011, 10:33 uurGoed dat dit nog geen negentig minuten duurde, anders hadden ze mij met een zenuwinzinking mogen afvoeren. De eerste vijf minuten waren best ok met alle jaren ’60 effecten en de bizarre en redelijk experimentele handelingen van de aanwezige personen. Vervolgens was het een kwartier redelijk en het laatste half uur was het niets meer of minder dan de Spaanse GTST. Het plot werd op den duur ronduit afgrijselijk. Het komedie aspect is volledig aan me voorbij gegaan. Mijn mondhoeken zijn nog geen millimeter boven mijn mond gekomen. Over de top kan goed zijn, maar dan wel toegepast in de juiste situatie. Hier gebeurt het helaas constant. Pedro Almodóvar mag dan een gevierd regisseur zijn, voor deze wanprestatie had men hem van mij mogen kielhalen.