132.195 gebruikers | 82.880 films | 30.189 regisseurs | 3.421.383 berichten | 4.774.863 stemmen

Village of the Damned (1960)

Village of the Damned (1960)
108 stemmen | gemiddelde 3,42
mijn stem:
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Sciencefiction / Horror
77 minuten

geregisseerd door Wolf Rilla
met George Sanders, Barbara Shelley en Martin Stephens

In het Britse dorp Midwich vallen plotseling alle inwoners midden op de dag in slaap, om pas na een paar uur weer bij te komen. Vervolgens blijkt dat een aantal vrouwen tijdens die periode zwanger is geraakt. De kinderen die zij ter wereld brengen, hebben een identiek uiterlijk en zijn al op jonge leeftijd zeer intelligent. Ook blijken zij een speciale gave te hebben om mensen hun wil op te leggen.

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 oktober 2002, 11:24 uur
't downloaden waard?

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 oktober 2002, 12:33 uur
Jazeker Hobbes!

» Laagste prijs voor deze film op DVD

Village of the Damned (€ 4,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Village of the Damned (€ 5,99)
exclusief € 0,99 verzendkosten

Village of the Damned (€ 7,99)
gratis verzending

» alle winkels en formaten voor deze film

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 oktober 2002, 12:57 uur
vooruit dan maar :)

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 april 2003, 18:46 uur
goed geacteerde, zorgvuldig opgebouwde, kortom heel erg geslaagde SF-thriller.
Boeide mij van de eerste tot de laatste minuut.
Een dikke ****' 4,5 op 5 ****'

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 juni 2005, 10:58 uur
Spannende film en een stuk minder saai, ongeloofwaardig en stijf als Carpenters remake.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 juli 2005, 11:37 uur
Ik vond het eigenlijk weinig uitmaken.

neo
(moderator)
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 juli 2005, 2:06 uur
Dat vermoeden heb ik ook...

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 juli 2005, 16:10 uur
Deze lijkt mij een stuk minder als Carpenters versie.
In mijn ogen is Carpenter toch één van de betere regisseurs.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 januari 2006, 1:09 uur
Vond deze toch ook sterker dan de versie van Carpenter.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 mei 2006, 21:54 uur
De versie van Carpenter heeft meer stijl.
Deze heeft meer spanning en als ik tussen een grandioos acteur als George Sanders en Christopher Reeve moet kiezen, weet ik het ook wel.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 augustus 2007, 10:58 uur
Eyesolation schreef:
Vond deze toch ook sterker dan de versie van Carpenter.

Ik ook, volgens mij staat hij een flinke trap hoger. Ik hou ook van de films van Carpenter, maar inzake spanning en sfeerschepping moet de recentere versie het onderspit delven. Het gebeurt trouwens zelden dat een remake beter is dan het origineel.

starbright boy
(moderator)
avatar van starbright boy
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 januari 2008, 0:28 uur
Ik kan me de remake nauwelijks meer herinneren al is het niet eens zo heel lang geleden dat ik 'm zag. En ik weet nog dat ik me zat te vervelen en de film wat lusteloos vond. Dat was bij deze film zeker niet het geval. Dit was erg fijn.

De sfeer deed me een beetje denken aan de sixties versie van The Twilight Zone, maar dan Brits, vooral in het begin. Als we het stilgevallen dorpje zien er geen muziek is, maar omgevingsgeluiden van een platenspeler en telefoon en dergelijke. Meteen een fijn sfeertje. Fijne opbouw, lekker kort, geen scene te veel.

Dik 3.5*

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 januari 2008, 0:48 uur
Als ouder wil je maar één ding: een gezond kind.
En wat een boel fijne, gezonde kindertjes heb ik gezien
in Village of the damned. En ze zijn zo lekker zelfstandig!

De opening van de film is erg sterk.
Als de film op dat nivo in zijn geheel zou zijn geweest, had ik 'm zeker 4 sterren gegeven, maar de kracht neemt toch een beetje af naarmate de film vordert. Ondanks dit puntje van kritiek
een erg lekkere film en ben ik zeer benieuw naar zijn vervolg.

Volgens Starbright Boy wel iets vergelijkbaar met de sixties versie
van de Twilight Zone. Dit maakt dat ik nog meer zin krijg om de complete dvd-box aan te schaffen.

Een dikke 3,5 dus!

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 maart 2008, 22:36 uur
Aparte griezelfilm die teert op een origineel idee rond geheimzinnige kinderen die op onverklaarbare wijze verwekt worden bij de vrouwelijke bevolking van een klein stadje. Verderop in het verhaal komt wetenschappelijke prestige tegenover ethiek te staan, in de vorm van de goed vertolkte personages Gordon en Alan.
De afkomst van de kwaadaardige kinderen blijft heel de tijd onbesproken en dus kan je als kijker zelf de vraagtekens invullen.
Goed tussendoortje.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 maart 2008, 13:51 uur
Leuk idee, maar verder was het allemaal wat saai gefilmd.

Erg jammer dus, op het verhaal is echt weinig af te dingen. Creepy kinderen, lekker kort en een goed passend niet te zoetsappig einde. Maar de uitwerking is saai helaas, en daardoor ging een hoop van de sfeer verloren.

2.5* Remake waardig, hoewel die van Carpenter het ook niet helemaal was, maar dat ik die ooit zag is ook alweer een tijdje geleden.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 juli 2008, 19:00 uur
Vind dit een van de betere sci-fi/horror films uit de periode 50/60. De opening is erg sterk. Je zit er gelijk lekker in. Het acteerwerk is ook prima (zeker voor die tijd) en die lieve kindertjes geven me keer op keer de rillingen. Ook gelijk duidelijk waar M. Night Bamalamaluma zijn inspiratie vandaan haalde voor die afschuwelijk slechte film The Happening. Village of the Damned is inderdaad een goed tussendoortje, hoewel het misschien wel iets meer dan dat is.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 oktober 2008, 4:08 uur
Erg goede klassieke SFfilm met geweldige, beklemmende sfeer en opbouw.
De beginscenes blijven je geheid bij; onheilspellend in sfeervol zwart/wit wat hier absoluut geen nadeel is.
Aanrader, speciaal voor 'echte' filmliefhebbers.

djelle
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2009, 0:54 uur
Het is niet bepaald een positief teken wanneer je kinderen gloeiende ogen opzetten en hun wil doordrijven. Doorgaans wijst dat er sterk op dat ze lijken op moeder de vrouw, en dat is al miserie genoeg. Dit enge idee wordt rijkelijk uitgespeeld in Village of the Damned, waar een gans dorp dit soort kinderen ter wereld brengt, die zich ook nog eens abnormaal snel ontwikkelen, over hypnotische krachten lijken te beschikken, emotioneel vacuüm zijn en allemaal wit haar hebben. Erg intrigerend materiaal, zeker als je meerekend dat alle bewoonsters hiervan terzelfdertijd zwanger raakten na een mysterieus fenomeen waarbij iedereen vanaf de dorpsgrens als een zak patatten neerplofte, en voor enkele uren bleef liggen.

Of deze twee eigenaardigheden verband houden met elkaar is niet duidelijk, net zoals nergens wordt uitgelegd wie of wat die kinderen nu eigenlijk zijn of wat hun bedoeling is. Deze ongewisheid vind ik een goeie keuze, omdat het samen met het sterk overgebrachte gevoel van machteloosheid een zekere spanning met zich meebrengt. Dat kinderen sowieso angstaanjagend kunnen zijn leerden programma's als Supernanny ons inmiddels, maar hier wordt nog een serieus tandje bijgestoken.

Jammer dat de uitwerking niet overal zo best is; Er wordt soms nogal bruusk gemonteerd en hakkelig gefilmd, en het scenario springt een beetje te vlug van de hak op de tak. Dit uit zich misschien nog het meest in het abrupte einde, waar je als kijker niet overtuigd bent dat de gekozen optie het enige alternatief is op dat moment, noch dat het personage op dat moment voor die optie kiest. Iets meer opbouw en karakterontwikkeling had dit fraaie concept zeker deugd gedaan.

Ondanks dat Village of the Damned geen hoge toppen scheert is het de moeite waard om eens een keertje mee te pikken. Zeker voor de liefhebbers van dit soort curieuze cinema, of voor mensen die gewoon graag naar films kijken met snotneuzen die bijzonder veel noten op hun zang hebben.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2009, 2:57 uur

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 januari 2009, 17:53 uur
Had deze film opgenomen van TCM, maar vond de eerste helft van de film sterker dan de tweede helft. Er wordt kundig opgebouwd naar de uiteindelijke betekenis van het massaal flauwvallen van een dorp en wat voor uitwerking dit uiteindelijk heeft op de kinderen die toen verwekt werden. Gedurende de tweede helft had ik echter nogal het gevoel dat er dingen afgeraffeld werden en er dus te snel naar het einde toe gewerkt werd. Toch is dit wel een sfeervolle en spannende film, dus ik raad hem zeker aan. De versie uit 1995 met Christopher Reeve ken ik, maar heb ik nog niet gezien.

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 februari 2009, 9:40 uur
Goed gefilmd en geacteerd en zeker van in de beginne spannend maar uiteindelijk is de film gedaan zonder dat het hoe en het waarom is uiteengezet. Dit zet volgens mij een redelijke domper op het geheel. Spijtig.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 augustus 2009, 15:43 uur
Vaardig geschreven.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 januari 2010, 10:45 uur
Een 3.5* is misschien wat overdreven, maar het is niet slecht om eens een film te zien met een hoog tempo. Al na enkele minuten wordt duidelijk wat er gebeurt en de gebeurtenissen volgen zich dan ook snel op. Acteerwerk is ook zeker ok, en de film duurt net lang genoeg.

Kleine verassing (na het eerder zien van het teleurstellende vervolg 'children of the damned'): 3.5*

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 december 2010, 17:39 uur
Aardig maar na de eerste helft verslapte mijn aandacht behoorlijk. 45, hooguit 60 min. speelduur was voldoende geweest. Jammer ook dat het mysterie rondom de kinderen nauwelijks wordt verklaard.