132.201 gebruikers | 83.059 films | 30.189 regisseurs | 3.421.619 berichten | 4.775.139 stemmen

Van Vlees en Bloed (2009)

Van Vlees en Bloed (2009)
153 stemmen | gemiddelde 4,18
mijn stem:
België
Drama
385 minuten (miniserie, 7 delen)

geregisseerd door Tom van Dyck, Michel Vanhove en Michiel Devlieger
met Lucas Van den Eynde, Sien Eggers en Tom Van Dyck

In de miniserie Van Vlees en Bloed staat de slagersfamilie Vangenechten centraal. De zaken lopen goed in de slagerij tot de enige zoon van het slagerskoppel na een jarenlange afwezigheid plots voor de deur staat. Waar hij de voorbije tijd gezeten heeft, daar wil hij niks over kwijt. Hij wil terug thuis komen wonen en bovendien wil hij komen werken in de slagerij. Zijn moeder en grootmoeder willen niks liever dan de verloren zoon een nieuwe kans geven, maar voor zijn vader, André Vangenechten, is de verzoening allerminst evident. Rudy's terugkeer zorgt voor een kettingreactie aan gebeurtenissen waarbij niemand gespaard blijft...

gebruiker
bericht

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 november 2009, 15:58 uur
Van Vlees en Bloed presteert iets wat bijzonder zeldzaam is voor Vlaamse series of films. Het weet de kijker als het ware mee te trekken in een echt "wereldje" vol met eigenzinnige, doch realistische personages die zich nooit schuldig maken aan het afschuwelijke tussentaaltje. Dit in tegenstelling tot de onsympathieke, bordkartonnen typetjes in min of meer alle Vlaamse series/films (j'accuse, Erik Van Looy!).

Deze miniserie weet bovendien de perfecte balans te creëren tussen grappig, ontroerend en soms zelfs spannend. Maar er zijn ook minpunten: het personage "de Maurice" heeft zijn momenten, maar is bijzonder karikaturaal in vergelijking met zijn nevenspelers. De climax is een grote sof: flauw, vergezocht en onrealistisch. Bovendien heeft deze climax als gevolg dat letterlijk elk personage zich ongeloofwaardig en out of character begint te gedragen. Maar dit is slechts een klein punt van kritiek, want in het algemeen is dit een prachtige, originele serie.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 november 2009, 17:35 uur
Quido schreef:
Komt dit op DVD?

Is vanaf 30 oktober via de bekende kanalen verkrijgbaar op DVD (dvd-box met cd). De Vlamingen hadden wel een leuke actie, door de DVD van tevoren te koop aan te bieden van 16-26 oktober in een aantal 'beenhouwerijen'.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 november 2009, 18:14 uur
Niet echt mijn ding. De reeks moet het hebben van de humor natuurlijk, maar verder is het qua verhaallijn niet echt vet. Origineel wel met de slagersachtergrond, maar veel helpt het niet om hier echt een topper van te maken. Dankzij de hype errond vrij bekend geworden, maar binnenkort alweer vergeten waarschijnlijk zoals de parelvissers...

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 februari 2010, 21:17 uur

kramersietse
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 maart 2010, 8:36 uur
De fictiereeks "Van vlees en bloed" is de grote overwinnaar geworden van de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren. Het programma sleepte vier prijzen in de wacht. Het won de prijs voor beste fictieprogramma en populairste programma.

De categorieën beste acteur en beste actrice waren bijna uitsluitend bevolkt met de cast van "Van vlees en bloed". Uiteindelijk werden Koen De Graeve en Sien Eggers bekroond.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 maart 2010, 8:40 uur
kramersietse schreef:

Logisch.
Deze serie stond dan ook een paar niveaus hoger dan al het ander die op tv werd vertoond.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 april 2010, 22:55 uur
Doet me een beetje aan Hector denken! de moderne versie dan, 20jaar later en met een 'in de gloria' sausje overgoten.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 juli 2010, 18:26 uur
wat een geweldige serie is dit. heb alles op tv gezien en heb em ondertussen al een paar keer op dvd bekeken.
Het duurde wel even voor je echt mee was met deze serie, het lijkt allemaal wat saai en sloom in het begin maar eens je de humor ervan door hebt is het echt hilarisch!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 augustus 2010, 12:26 uur
Nu de hype wat gaan liggen is, de reeks nog eens herbekeken op DVD. Het blijft een grappige en gezellige serie die net niet briljant is wat mij betreft. Er zitten zeer komische momenten in, vooral als op de herkenbaarheid van de personages wordt gespeeld. Hierbij steekt Maurice als schoolinspecteur op rust er voor mij bovenuit, maar iedereen heeft z'n momenten. Persoonlijk vind ik wel dat het hoge niveau niet overal wordt aangehouden en sommige stukken een beetje flauwer zijn. Niettemin van het allerbeste dat de laatste jaren op de Vlaamse tv te zien was. Dikke 4*.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 augustus 2010, 12:43 uur
Ik wist niet eens dat deze erop stond :)

Prachtige mini-reeks die humor en drama perfect weet te combineren. Elke acteur heeft wel z'n eigen geniale moment (zoals Zandkuiken al aangeeft) maar ik vond vooral die nieuwsgierige en bemoeizuchtige overbuurman hilarisch! En de term bospoeper is bij deze ook in heel Vlaanderen bekend :)

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 augustus 2010, 22:36 uur
en de one-liners van den herman zijn ook overal bekend en worden vaak gebruikt door vrienden en kennissen en door mezelf :D
'Ik zen nogal is ne keirel he'
'me maai kunde lachen he'

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 augustus 2010, 17:54 uur
Ik had er veel goede dingen over gehoord, en had bijgevolg spijt dat ik de serie niet op TV gevolgd had. Vandaar dat ik de serie maar eens gehuurd heb. Ik moet zegge, het is geen slechte serie, maar ik heb al beter gezien. Uiteraard zijn er een paar hilarische scènes en quotes, maar toch bleef ik een beetje op mijn honger zitten.

Btw, ik snap nog altijd niet dat deze serie op MM staat...

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 augustus 2010, 19:27 uur
toch goed dat zo iets ook op MM staat? Dan kan je er ook op stemmen en over discussieren, en als het je niets interesseert laat je het gewoon links liggen.
Ik vind dat er wel meer series op zouden mogen als bv Lost, Prison Break, simpsons, Matrousjkas... etc.

Maar uiteraard mag zo'n serie niet in de top 250 komen, mss een aparte lijst voor beste series ofzo?

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 augustus 2010, 8:13 uur

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 oktober 2010, 7:30 uur
yeyo schreef:

Het zou juist realistischer zijn moesten ze wel in een tussentaal praten aangezien er geen enkele Vlaming is die nog echt dialect praat, tegenwoordig praten we allemaal tussentaal, jij waarschijnlijk ook.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 oktober 2010, 11:31 uur
Maar zelfs een tussentaal klinkt streekgebonden, in tegenstelling tot dat kunstmatige taaltje in alle Van Looy-films.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 november 2010, 9:17 uur
Is het in zijn films niet vaak een Antwerpse tussentaal? Anyway, ik stoor me eigenlijk niet snel aan't taalgebruik. Dan vind ik het verhaal, acteerwerk,.. toch wel een stuk belangrijker in een film.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 november 2010, 13:07 uur
Acteerwerk en taalgebruik gaan natuurlijk hand in hand.. Als de dialogen geforceerd klinken, is het acteerwerk slecht.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 november 2010, 2:58 uur
yeyo schreef:

ja ok, maar ik ervaar het helemaal niet zo storend dat het de acteerprestaties gaat aantasten.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 november 2010, 12:57 uur
Kr!kke schreef:
snap niet echt dat Van Vlees en Bloed op MM staat, dan kunnen ze evengoed een serie als Band of Brothers er ook opzetten...
Band of Brothers heeft te veel afleveringen.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 december 2010, 15:50 uur
Van Vlees en Bloed

...................afschuwelijke tussentaaltje.

In het algemeen is dit een prachtige, originele serie.

Tussentaal of niet , ik vind het een genot om naar te luisteren, zoveel mooier dan
dat stijve Nederlands van ons.

"De Maurice" heeft zeker een behoorlijk aantal momenten waarop ik hardop heb moeten lachen.
Toegegeven hij is een beetje karikaturaal en dat heeft hij voor een groot deel aan die prachtige kop van hem te danken.
Maar zijn alle personages in deze serie niet in meer of mindere mate karikaturaal?

Over het plot kan ik nog niet meepraten want ik ben pas op driekwart in de serie.
Tot nu toe geniet ik echter volop.

Erg grappig trouwens, die foute platen op de radio in de slagerij steeds.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 december 2010, 16:32 uur
Ik zeg toch juist dat het 'afschuwelijk tusseltaaltje' gemeden wordt in deze serie :?

Bovendien: AN, dialect of tussentaal, who cares. Zolang het maar naturel klinkt. In de serie Matroesjka's bv. worden de drie taalvarianten gesproken en klinkt het altijd geloofwaardig. In de films van Van Looy daarentegen vind ik het taalgebruik altijd enorm kunstmatig.

Tja en die Maurice, ik vind juist het sterke aan deze serie dat alle personages toch wel erg 'menselijk' overkomen. Behalve Maurice dan, zeker naar het einde van de serie ontpopt hij zich nogal als cartooneske schurk.

Van die foute platen herinner ik overigens me weinig, enkel het prachtige Je suis venu te dire que je m'en vais van Serge Gainsbourg (allesbehalve een foute plaat! :p)

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 11 december 2010, 22:31 uur
Ja , dat zei je inderdaad en heb je bericht mislezen
Ik ben geen Belg en heb weinig verstand van wat jij noemt tussentaaltjes of Belse dialecten nog van Van Looy's voorkeuren.

Hier een kleine greep van wat ik me zo kan herrinneren in 'Het Atelier' te hebben gehoord terwijl 'de Mike' aan het werk is.

Michael Zager Band - Let's all chant
Mel & Kim - Respectable
Paul Young - Come Back And Stay
Fine Young Cannibals -Suspicious Minds
Spandau Ballet - Gold

En nog meer soortgelijke nummers.
Toch behoorlijk fout kan ik wel stellen.
Ik denk dat de meeste mensen het niet echt is opgevallen omdat de radio meestal op de achtergrond speelt maar heel subtiel aanwezig is

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 januari 2011, 20:44 uur
Ik wist niet dat je op moviemeter ook miniseries kon vinden. Ik was dus wel verrast toen ik de serie hier zag staan. :D
Over de serie: Geweldige reeks met fantastische personages en herkenbare situaties. Prachtige rollen van Lucas Van den Eynde en Tom Van Dyck. Geweldige dialogen en een script dat een perfecte balans tussen drama en komedie weet te creëren. Ook leuk hoe je al die verschillende karakters hun eigen ding ziet doen (Maurice _O^). Ook mooie muziek.
Ik heb niet bepaald een favo aflevering, de serie vormt een mooi geheel.

Echt een schot in de roos, briljante serie!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 februari 2011, 21:37 uur
^^Inderdaad, kom er ook maar net achter dat deze serie hier staat. :P

Erg sterke serie, die tegen het einde helaas een beetje ineenzakte. Desondanks toch (een van) de beste fictieserie(s) op Vlaamse televisie.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 april 2011, 21:23 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Zeer aangename serie die met name door het beperkte aantal delen behoorlijk in de smaak is gevallen. Veel langer had het i.i. g. niet moeten duren, want over de talrijke hoogtepunten van de magistrale Maurice de Brabandere zouden ze in geen geval kunnen klimmen. Althans, niet zonder in herhaling te vallen. De beste acteur van Vlaanderen en omstreken liet zich wederom opmerken in deze vlezige historie. Peter Van den Eede heeft zijn rol klemvast en speelt met een enorme overtuigingskracht. Hij is daarbovenop nog eens buitengewoon grappig, al is de oprechtheid van die hilariteit niet altijd gegarandeerd. Veelal zijn overdreven gestiek, nasaal stemgeluid en formele woordenschat droegen de drie belangrijkste steentjes bij. Niet per se wat hij precies te verkondigen had. Plaats Filip Peeters in zijn schoenen en het personage is volledig verkloot.

Verder zonder meer een boeiende zit van begin tot eind. Hier en daar wel ergerlijke misverstanden en flauwe tot dwaze zijplotjes (o.a. JB), maar niets dat de pret in grote mate mocht drukken. Goed trouwens dat de laatste aflevering meteen ook de beste bleek te zijn, mede dankzij een hilarische dronken discussie tussen Maurice en André. Het einde kon weliswaar beter zijn aangepakt. Waarom in hemelsnaam nog de extra scène bij de notaris?

Enfin, de hele hype rond deze serie is evenwel onbegrijpelijk. Maandenlang werd hier de term 'bospoeper' gebezigd, alsook het idiote zinnetje: "Ik zen nogal ne kèrel hé?". Terwijl Herman (ben zijn naam zelfs nog moeten gaan opzoeken) een allesbehalve memorabel persoon is in mijn ogen.

Schitterende intro overigens. Dat staat als een paal boven water.

3,50

sweinsteiger
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 mei 2011, 16:15 uur
krosnicky schreef:
Prachtige serie

Waar blijft je stem dan?

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 20 juni 2011, 22:33 uur
Dit is een van de beste Belgische reeksen sinds jaren.
Prachtige dialogen, uitstekende vertolkingen door een prima cast.
Het is een drama, maar doorspekt met de nodige humor, echt een serie waar je veel plezier aan beleefd.
Een echte topper die ik zeker nog eens terug wil zien.

1,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 januari 2012, 23:24 uur
Onlangs bekeken met het gezin en mijn vriendin. We reageerden allen nogal verbouwereerd aangezien wat volgens velen de beste Vlaamse serie aller tijden was, voor ons uitdraaide op 385 minuten tijdsverlies. Met enig gevoel voor zelfrelativering ('het zal wel aan ons liggen') hebben we de reeks dan toch uitgekeken, met de hoop dat naarmate het einde naderde, deze serie haar troeven nog zou prijsgeven, maar niets was minder waar.

De algemene conclusie was de volgende. Van Vlees en Bloed moet het overduidelijk hebben van wat men zou kunnen noemen karakterhumor; humor waarbij de clou uiteindelijk draait om de vreemde typetjes die de acteurs vertolken, met elk hun nog vreemdere eigenheden en slagzinnen. Zoals ook hier is het eindresultaat niet zelden karikaturaal, en missen de personages diepgang, aangezien hun 'functie' al op voorhand vastligt.

Het feit dat de makers zich zodanig hebben toegespitst op karakterschetsen en de absurde situaties die dit oplevert, heeft twee zaken bewerkstelligd. Ten eerste werd er niet echt geïnvesteerd in betamelijke humor (tenzij je 'ik zén nogal ne kèrel' goede humor kan noemen). Uitgewerkte of spitsvondige grappen waren amper te bemerken. Absurd, met een tragikomisch kantje, dat wel, maar écht grappig? Neen. Dat niet. En ten tweede meenden de makers van de serie dat de personages met hun karaktertrekjes op zich interessant genoeg waren om de reeks te vullen, waardoor er evenmin werd geïnvesteerd in een onderhoudende verhaallijn. Ik zou zelfs durven zeggen dat telkens waar het interessant dreigde te worden, de makers hun creativiteit afsnoerden.

Deze twee manco's zorgden er uiteindelijk voor dat mijn familie en ik op onze honger bleven zitten. Is this it? Wat mij betreft, zwáár gehypet, deze serie.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 januari 2012, 8:23 uur
Vreemde analyse, rascaly. Wat mij net zo trof in Van Vlees en Bloed was de herkenbaarheid van de situaties. Iedereen kent wel een type als den Herman, die alles wil te weten komen van wat zich binnen zijn (zeer kleine) leefwereld afspeelt, of de Maurice, die met een ego zo groot als de Eiffeltoren rondloopt en zich beter waant dan de anderen. Een dorp als dat waar de reeks zich afspeelt, met een beenhouwerij waar iedereen heengaat en een jaarlijks terugkerende kermiskoers waar heel de gemeente voor wordt stilgelegd, dat kennen we toch allemaal? De situaties worden steeds zó treffend en herkenbaar in beeld gebracht. Neem daarbij de geniale dialogen, die ontzettend naturel gespeeld worden dor de cast (die enkel uit eersteklas acteurs bestaat) en een combinatie zijn van wrange tragiek en hilarische humor (André die heel de minibar heeft leeggemaakt, bijvoorbeeld), dat doet deze serie ver uitstijgen boven alle andere producten die op ons worden afgevuurd via het tv-scherm.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 januari 2012, 18:33 uur
krosnicky schreef: