134.896 gebruikers | 85.698 films | 31.044 regisseurs | 3.508.274 berichten | 4.930.226 stemmen

Venkovský Ucitel (2008)

Drama
113 minuten

geregisseerd door Bohdan Sláma
met Pavel Liska, Zuzana Bydzovská en Ladislav Sedivý

Petr, een leraar wonend in de stad, realiseert zich dat het hem niet gaat lukken een vriendschap in een liefdesrelatie te veranderen. Hij probeert een relatie te beginnen met een man, maar hij komt erachter dat hij ook hier niet tot in staat is. Hij besluit zijn leven in de stad en zijn relatieproblemen achter zich te laten, en te verhuizen naar het platteland, om hier het doel van het leven te ontdekken. Hier leert hij Marie, een karakteristieke boerin, en haar zoon kennen.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2009, 21:14 uur
Aangename verrassing deze film:

Mooi ontroerend rauw plattelandsdrama wat af en toe aangeraakt wordt door prachtige muziek. Prachtig gefilmd en hoogstaand, naturel acteerwerk, met wederom een uitstekende Pavel Liška.

battlemaniac
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 februari 2009, 17:54 uur
Gezien bij de IFFR-pocket-editie in Groningen.
Indrukwekkende film en zeer goed (en zoals The Eye al aangaf) natural acteerwerk.
Ben blij dat ik deze film nog heb kunnen zien (gezien het feit dat deze helemaal een uitverkochte zaal bij ons had).

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 februari 2009, 21:36 uur
Een aangename verrassing voor mij bij IFFR Groningen, aangezien ik als vrijwilliger bij deze film was ingedeeld. Helemaal eens met de omschrijving van The Eye.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 augustus 2009, 20:48 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Vond het opvallend dat de vriendschap met de boerin centraal staat en niet de relaties/relatieproblemen van de hoofdpersoon. De film is enigszins traag, maar dat is niet storend, veel blijft onderhuids en toch pakt ie omdat de hoofdpersoon zo sympathiek is, ontroerend bijna.
Heb nog niet eerder een verkrachtingsscene zo teder in beeld gebracht gezien. Niet dat het goedgepraat wordt, maar het is wel op een dergelijke 'iets' wordt wel op een opvallende manier in beeld gebracht. Al blijft het raar dat de moeder van de jongen die het betreft zich er zo snel overheen zetten.
Prachtige muziek van naar ik later begreep Godar. Ik vermoed dat van zijn cd Mater het stuk Ecce puer gespeeld werd. Alleen al daarom een aanrader deze film.

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 oktober 2009, 18:38 uur
Wat wil Petr nu eigenlijk? Dat wordt niet duidelijk. Na een mislukte versierpoging bij de zoon van Marie, gaat hij samenwonen met Marie omdat zij hem simpelweg wel accepteert. Ook al is zij hetero, en hij homo. Voor beiden geldt: bij gebrek aan beter... Nogal pessimistische boodschap. Het zwakke verhaal kan mij niet bekoren.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 28 maart 2010, 21:00 uur
Fuentes schreef:

De boodschap is heel simpel. Iedereen heeft iemand nodig. Dit kwam erg sterk naar voren in de film. Deze Tsjechische film gaat over echte mensen en hun relaties. Zo echt dat je bijna vergeet dat je een film aan het kijken bent.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 april 2010, 18:18 uur
De film komt hier op 12 december 2010 op dvd uit.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 7 september 2011, 13:57 uur
Bohdan Slama haalt niet het niveau van het prachtige "Stęsti" ( Something like Happiness) - eveneens met Pavel Liska - maar blijft in nagenoeg dezelfde thema's hangen : het zoeken naar zelfvertrouwen en geluk, het leven ervaren en het ook ondergaan en het aantonen dat het leven geen wiskundige formule is maar gewoon een geheel van aspecten die er nu eenmaal zijn en van mensen die zo verschillen.
Goede film, zonder hoogtepunten - zal ook de bedoeling niet geweest zijn - maar gewoon de camera nemen en een stukje uit het leven knippen.
Tjechishe films ontgoochelen zelden of nooit.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 januari 2012, 17:19 uur
gauke schreef:
De film komt hier op 12 december 2010 op dvd uit.

De dvd is er nooit gekomen, maar inmiddels heb ik deze oprechte en sombere film, met prachtige geschoten beelden van het Tsjechische landschap, romdom de thema's homoseksualiteit, verlangen, verantwoordelijkheid, vergeving en de grens tussen liefde en vriendschap, kunnen zien met Engelse ondertitels. Het verhaal is zware kost, staat vol symboliek en wordt in een rustig tempo verteld, maar ondanks de treurige stemming is er een hoopvolle boodschap. De cast speelt indrukwekkend en met gevoel.