134.896 gebruikers | 85.698 films | 31.044 regisseurs | 3.508.258 berichten | 4.930.195 stemmen

De Boer Die Zou Gaan Emigreren (2008)

Alternatieve titel: The Farmer Who Wanted to Emigrate

Boer Die Zou Gaan Emigreren, De (2008)
31 stemmen | gemiddelde 3,48
mijn stem:
Nederland
Documentaire
85 minuten

geregisseerd door Geertjan Lassche
met Heijmen Brouwer

Op oudejaarsdag 2006 hakt de karakteristieke veehouder Heijmen Brouwer (61) uit Leusden de knoop door. Samen met zijn voltallige veestapel, blinde knecht Hendrik (77) en nieuwe vriendin Janine (42) wil hij emigreren naar Frankrijk. Boer Brouwer is de strakke landbouwregels en de voortdurende controles in Nederland namelijk "spuugzat". Opnieuw beginnen in Frankrijk was altijd al zijn levensdroom want "daar houden ze nog wel van boeren". Maar al snel volgt een reeks van obstakels en problemen. De camera registreert even genadeloos. De emigratie lijkt tot mislukken gedoemd. Toch blijft het tot het einde spannend. Want gaat hij nu wel of niet?

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 januari 2009, 0:21 uur
Zit als documentaire wel heel erg degelijk in elkaar (net te eigenlijk), maar zo'n onderwerp en zo'n man maken het sowieso interessant om volgen en geven het geheel direct een rauw uiterlijk. Boeren geluk lijkt een makkelijk nastrevenswaardig ideaal, maar wanneer de 'overheid' dat in de weg zit wordt het voor zo'n man als Heijmen maar moeilijk. Een pamflet voor de verworden excentriciteit.

starbright boy
(moderator)
avatar van starbright boy
2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 februari 2009, 18:03 uur
Tussen al het IFFR geweld deze documentaire ook nog gezien. Aan de lange kant, maar best aardig. Meest aandoenlijk vond ik zijn oude bijna blinde knecht. Portret van een stervende cultuur vooral.ook. Heijmen is op zoek naar iets dat verloren is en nooit meer echt terugkomt. Ik ben bang dat hij dat nergens zal vinden. Spanningsboog (gaat hij nu wel of niet?) deed me wat geforceerd aan.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2009, 10:18 uur
Mooi portret van een excentrieke boer. Doet eigenlijk bijna on-Nederlands aan zo als die man leeft. Leuke documentaire met een echt verhaal. Al is het einde misschien toch wat te open. Want hoe gaat het nou echt verder met de man ....

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 februari 2009, 11:41 uur
Interessant uitgangspunt, maar ietwat saai uitgewerkt. Ik zag iets te vaak hetzelfde tafereel en hoorde iets te veel van hetzelfde. Het had wat dat betreft best wat korter gekund, want het was duidelijk genoeg wat er bedoeld werd.

Boer Heijmen is flauw van alle regeltjes en wil daarom zijn boerenbestaan ergens anders gaan uitoefenen waar de regels minder streng zijn: Frankrijk. Zoals starbright boy al aangaf is het eigenlijk iets wat niet meer mogelijk is. Toch gaat hij zijn droom achterna en (spanningsboog was er wat mij betreft niet) vertrekt hij.

Heijmen (en hulp) kwam eigenlijk steeds op me over als een oude man die zo'n bedrijf niet meer aankan, maar daar niet aan wil toegeven, vanwege het plezier. Mooi om te zien waren de momenten dat hij bij zijn vriendin was en wanneer hij het over Frankrijk had. Hij fleurde echt op. Ook het emotionele stukje over zijn vader was een pluspunt.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 februari 2009, 14:12 uur
Alles is mooi aan deze documentaire! het verhaal, de manier waarop het gefilmt is, de koppigheid van de mens en het doorzetten van een plan.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 december 2009, 9:51 uur
Ik bleef aan de buis gekluisterd , daarom **** voor de boer!!

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 december 2009, 15:16 uur
Iemand enig idee of dit werk op dvd is te krijgen? Ik was er erg door geroerd!

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 december 2010, 15:15 uur
Schitterende documentaire. Zelf kom ik ook wel uit landelijk gebied maar dat er mensen zijn die nog zo leven had ik niet meer verwacht. En dat terwijl boer Heijmen helemaal geen domme vent is.

De levensomstandigheden van de blinde knecht Hendrik zijn echt ongelooflijk!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 27 december 2010, 21:11 uur
De boer is de schakel tussen de kosmos en de aarde! _O^

Verhaal echt indrukwekkend. Vormgeving van de docu saai. Bleef inderdaad aan de buis gekluisterd.