132.202 gebruikers | 83.081 films | 30.189 regisseurs | 3.421.651 berichten | 4.775.178 stemmen

La Siciliana Ribelle (2009)

Alternatieve titel: The Sicilian Girl

Siciliana Ribelle, La (2009)
194 stemmen | gemiddelde 3,50
mijn stem:
Italië / Frankrijk
Drama / Misdaad
115 minuten

geregisseerd door Marco Amenta
met Veronica D'Agostino, Gérard Jugnot en Francesco Casisa

Op een novembermorgen in 1991, benaderde de 17-jarige Rita, de Openbare Aanklager van Palermo, met de bedoeling om de dood van haar vader en haar broer als leden van de maffia te rechtvaardigen. Dit was de allereerste maal dat de dochter van een maffiafamilie openlijk rebelleert tegenover de traditioneel door mannen geleide organisatie. Vanaf die dag waren Rita's dagen geteld. Verworpen en bedreigd door haar vriend, haar geboortestad en zelfs door haar moeder, werd zij gedwongen om Sicilië te verlaten en te verhuizen naar Rome waar zij nu leeft onder een andere naam.

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 september 2010, 18:11 uur
Atheistus schreef:
Ik begrijp de ophef niet zo. Het verhaal is misschien wel aardig, maar als film is het allemaal zeer voorspelbaar. Bijna alle dingen die ze doet hebben een hoog "domme muts" gehalte van een B-film.
Als je een echt verhaal wil brengen, maak dan een documentaire i.p.v. een film.

Ik begrijp je reactie ook niet goed. Wat is dat nu voor flauwe zever "Als je een echt verhaal wil brengen, maak dan een documentaire i.p.v. een film" ??? Met zo'n opmerking geef je de film eigenlijk een compliment (echt verhaal, dus realistisch - is niet voor niets gebaseerd op ware feiten) zonder dat je het zelf beseft waarschijnlijk. Trouwens als jij het hebt over "domme muts gehalte" kun jij je helemaal niet inleven in wat voor een 17-jarig meisje een voortdurende innerlijke strijd moet zijn geweest.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 september 2010, 13:26 uur
Redlop schreef:
De echte Rita Atria

Ziet er zelfs iets vriendelijker dan Veronica D'Agostino.

Schijn bedriegt ik praat uit ervaring. ga vanavond kijken
dan komt ik op terug :Y

» Laagste prijs voor deze film op DVD

La siciliana ribelle (€ 8,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

La siciliana ribelle (€ 8,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

Sicilian Girl (La Siciliana Ribelle) (€ 8,99)
exclusief € 1,95 verzendkosten

» alle winkels en formaten voor deze film

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 oktober 2010, 6:47 uur
Jammer , jammer , jammer ,
Echt een gemiste kans deze film .

Een waargebeurd verhaal en prachtige locaties maakten dat van deze film echt iets moois te maken was ,echter werd er zeer slecht geacteerd en was de uitvoering van het verhaal echt onder de maat .

2 *

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 november 2010, 4:39 uur
Ik vond deze film vooral door het einde toch wel aangrijpend.
Inderdaad, het acteerwerk was niet je-van-het, maar het verhaal zelf zorgt ervoor dat je de film af wilt kijken. Bovendien komen er soms mooie beelden langs, maar dat is ook niet zo moeilijk in Italië.
Zeker eens zien!

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 november 2010, 23:16 uur
Erg matige film, ik irriteerde me mateloos aan de hoofdrolspeelster en verder is het ook een beetje een voortkabbelende bedoening.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 23 november 2010, 22:49 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Indrukwekkend verhaal die ik heel goed weergegeven vind in deze film. Het italiaanse dramatische temperament komt hier heel goed naar voren. Ik kon me ook geregeld irriteren aan de hoofdrolspeelster maar dat vind ik juist een pluspunt. Rita was natuurlijk toch een puber en die vertonen nou eenmaal af en toe puberaal gedrag. Daarnaast was ze toch opgegroeid in de wereld van maffia en diens regels. Ik kan me voorstellen dat als ze opeens in een compleet andere wereld komt dat ze zich gaat verzetten. Zeker als je zo vervuld bent van angst. Ik vond het karakter dus wel sterk neergezet.

Sommige dramatische scène's vond ik wel wat neppig overkomen dus het acteerwerk vond ik niet overal even goed. Je zit met deze film natuurlijk wel in het hol van de leeuw wat de maffia betreft en ik vond het wel één van de meest indrukwekkende maffiafilms die ik gezien heb. Wow, wat heb ik een bewondering voor deze meid en wat zij gedaan heeft. Hoe sterk ben je dan wel niet als je als zeventienjarige het tegen een heel maffiakartel opneemt.

Ook de mooie beelden van Italie zijn een pluspunt. Kortom: ik vond de film niet perfect maar ik was toch zeker wel onder de indruk. R.I.P. Rita.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 25 november 2010, 23:49 uur
Tjonge wat een waargebeurd verhaal..
Zeker indrukwekkend verhaal..
Prima Italiaanse/Franse film...
Prima acteerwerk...
Zeker aanrader!
4 sterren!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 4 december 2010, 17:56 uur
Film, gesteund op een waar gebeurd verhaal, waarbij de harde, meedogenloze strijd tegen de maffia wordt geschetst.
Goed in beeld gebracht waarbij Veronica D'Agostino zeer goed een vastberaden, jonge vrouw vertolkt, terwijl all-round acteur Gérard Jugnot gewoontegetrouw knap acteert.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 december 2010, 11:53 uur
tijdens de film had ik niet door dat het gebaseerd was op een waar gebeurt verhaal, en dacht toen ook dat het een soort feministische vrouwen film was van oh wat zijn vrouwen sterk en niet alleen de mannen hebben tegen de maffia gestreden enz.

Mooie aan deze film is dat het laat zien waarom er voor de maffia werd gekozen en niet voor de staat/politie

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 december 2010, 11:14 uur
Vooral het einde van de film vond ik erg goed. Of alles helemaal waargebeurd is weet ik niet, maar het kwam op mij wel realistisch over. Dit is toch wel 1 van de beste maffiafilms van deze eeuw.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 december 2010, 0:43 uur
indrukwekkend .
uitstekend drama, goed geacteerd, deed erg denken aan La Piovra

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 januari 2011, 16:06 uur
Heel goeie film met prima vertolkingen.
Zeer realistisch weergegeven en ook de locaties (zoals in de rechtszaal) waren zoals op het echte proces.
Geen moment verveeld.
3,5 sterren.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 januari 2011, 17:56 uur
Ik heb genoten van deze film.
De film is niet echt vernieuwend, het 'standaard' maffia verhaal is heel mooi en realistisch in beeld gebracht.
Nostalgie en cultuur komen perfect samen.
Waar je in andere maffia films soms sympathie voor de bad guy kreeg, krijg je in deze film een band met het meisje en haar verbitterde strijd.

4**

1,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 10 januari 2011, 15:03 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Ongelofelijk dat zo'n 17-jarig meisje zoiets teweeg kan brengen. In dit geval letterlijk, want Amenta krijgt over de volle speelduur maar geen cement tussen de bakstenen. Het spektakel-effect van een verzonnen helikopterontsnapping (jaja) is natuurlijk nihil, maar zelfs zaken die daadwerkelijk gebeurd zijn voelen wankel aan. Overgangen zijn plots waardoor nooit een coherente vertelling ontstaat. Het blijft bij bijelkaar gepropte brokjes feit en fictie.

Dat wankele geldt tevens voor de heldin. Ik zit echt niet te wachten op een opgepoetste versie van de echte Rita, maar het personage dat hier uit de koker rolt, is een ronduit vervelend wijf. Arme actrice, want ze krijgt ook nog eens wat onnozele dramatiek te verhapstukken. Omwille van het achterliggende verhaal valt er wellicht nog wat sympathie voor op te brengen (of juist niet), maar deze verfilming is verder toch echt nauwelijks te harden.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 12 januari 2011, 22:26 uur
Hm.. wat hier nu weer over te zeggen?

Het is allemaal zeker niet zo slecht, maar voor mensen als wij die eigenlijk idioot veel films hebben gezien is dit toch een gevalletje 'been there, done that, bought the t-shirt'

Een waargebeurd verhaal, zelfs een beetje tv-productie achtig, die toevallig over de mafia gaat. Ach ja.
De film wordt eigenlijk volledig gered door de hoofdrolspeelster. Een lekker vurig typje dat helemaal past bij het rebelse hoofdpersonage. Met name naar het einde toe maakt ze wel indruk en trekt de film toch naar een kleine 3*
De moeder doet het ook aardig, maar van de rest van de cast (inclusief een vervelend nagesynchroniseerde Jugnot) was ik niet zo ondersteboven.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 26 januari 2011, 13:24 uur
Een temperamentvolle jonge vrouw tegen de mafia. Interessant verhaal en het eind maakt het iets heftiger. Dat het waargebeurd is geeft het iets extra.

2,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 mei 2011, 3:35 uur
Slap.

Ik vond er niet zoveel aan. Een van de weinige films trouwens met een lelijke actrice, en dat is toch wel jammer. Ik begon me te ergeren aan die centenbak van haar, ook al kan ze daar niets aan doen.

De maffia wordt matig voorgesteld. Ergens in een donker huisje moet een big boss verborgen zitten, zonder echte goede bewaking of luxe goederen. Nee... ik vond het niet echt indrukwekkend.

Aanstellerij in die rechtbank, het kwam allemaal een beetje geforceerd over. Zo wordt het publiek helemaal wild als Rita dat pistool uit het zakje haalt... terwijl ze dat enkel als bewijsmateriaal had meegenomen.

Ik weet zeker dat dit waargebeurde verhaal beter verfilmd had kunnen worden. De zelfmoord van Rita kwam als een verassing, maar verder is het gewoon te saai.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 juli 2011, 15:04 uur
Redelijke film, waarin het verhaal toch iets te romantisch en te spectaculair wordt neergezet. Het boek van Reski is een betere manier om het verhaal van Rita te leren kennen.

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 8 augustus 2011, 23:33 uur
De minste uit de Italiaanse mafia box!

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 augustus 2011, 18:27 uur
Het meest bijzondere aan de film is, dat hij gebaseerd is op waargebeurde feiten. Jammer genoeg ontbreekt de spanning, die ik verwacht had en ook het acteren is niet echt bijzonder.
Valt al met al een beetje tegen.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 13 september 2011, 14:32 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Vond het weer een ijzersterke Italiaanse waargebeurde maffiaverhaal. Het mag allemaal wel Hollywoodaands klinken maar een maffia verhaal uit Italie is toch wel 9 van de 10 keer waar. Zo ook The Sicilian Rebel, waar we voor de zoveelste keer weer kennis maken met een personage die echt bestaan heeft. Maar de film is wat mij betreft wel gelukt. Het sfeertje zit er ook goed in en het verhaaltje is netjes. We volgen Rita die als kind getuige is voor de moord op der vader en pas jaren later de rechtzaak begint. Dat word toch wel boeiend weergeven en en de film weet het wel subtieletjes te houden. En we kunnen allemaal wel zeggen wat we willen over dat het ongeloofwaardig is maar het is toch wel echt gebeurd. Om spektakel gaat het niet.

Het einde met die autobom en die zelfmoord van Rita vond ik ook erg indrukwekkend.

Maar verder prima film.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 januari 2012, 2:39 uur
Wat een aangrijpende film. Van de eerste tot de laatste minuut bleef deze film boeien. Zelfs een traan ontglipte mij soms.
Een realistisch epos over de meedogenloze mafia en de tragiek van een getuige.

Een dikke 5 voor deze prachtige film.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 januari 2012, 17:12 uur
Van alle films uit ontelbare landen heb ik altijd het meeste moeite met de Italiaanse.
De taal vind ik soms erg storend. En ook hier had ik dat soms, al maakte het verhaal wel een hoop goed.

Een prettige en indrukwekkende film om naar te kijken, al stoorde de ontzettende knollen kop van Rita me ook behoorlijk, evenals het na synchroniseren van de diverse medespelers waaronder de politie officier.