• 9.369.466 stemmen

God's Lonely Man (1996)

Geregisseerd door: Frank von Zerneck Jr.

Met onder meer: Heather McComb, Paul Dooley en Michael Wyle

Plot God's Lonely Man

Ernest Rackman verliest zich dagelijks in geweld om zijn depressieve en suïcidale gedachten te vergeten. Op een dag doet hij zich voor als politieagent om een meisje, dat door haar ouders tot een leven gedwongen wordt dat zij niet wil, te redden. Hij probeert samen met haar een nieuw leven op te bouwen, maar de vraag is of dat, met zijn demonen, gaat lukken...

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Minstens tien jaar geleden gezien en weet er niet veel meer van, behalve dat het toch redelijk pakkend was. Maar of ik dat nu nog zou vinden...

De titel is dacht ik een quote uit Scorsese's 'Taxi driver' en ook het verhaaltje doet er wel wat aan denken.

avatar van flint

flint

"God's Lonely Man" van Francis Von Zerneck lijkt op "Taxi Driver" van Martin Scorsese. De twee films gaan allebei over een jonge man (en een jonge vrouw) worstelend en deels ten onder gaand in de grote stad, waar gebrek aan zingeving, eenzaamheid en zedelijk verval hun invloed zwaar doen gelden.

Hoewel Von Zerneck de film van Scorsese als voorbeeld had (en niet andersom), krijg ik niet de indruk dat hij Taxi Driver wilde imiteren. Ik denk veeleer dat Von Zerneck, hij was zelf jaren verslaafd en dakloos voordat hij met een klein budget God's Lonely Man maakte, zich herkende in het portret dat Scorsese had geschapen en zijn eigen, betere versie wilde scheppen. In artistiek opzicht blijft God's Lonely Man een eind achter op Taxi Driver. Maar de film is naar mijn gevoel wel een stuk geloofwaardiger, realistischer dan Taxi Driver. De twee types door Robert de Niro en Jodie Foster neergezet in Taxi Driver (een taxichauffeur en een minderjarige prostituee) zijn behoorlijk geromantiseerd waardoor zij meer tot de verbeelding spreken. Ze spelen een soort randfiguren maar door de manier waarop ze worden neergezet zijn ze stiekem toch best cool (allebei een hippe zonnebril op etc) waardoor we ons sneller met hun willen identificeren en dat kijkt makkelijker weg. Als je kijkt hoe de Niro die Betsy versiert, wat een Don Juan. Maar het maakt zijn sociale isolement vind ik minder geloofwaardig. Terwijl Michael Wyle precies de houterigheid verbeeldt die zijn sociaal isolement aannemelijk maken. Maar de kijker zal hem hierdoor wel als een loser zien en dat identificeert niet lekker.

En Jodie Foster, al speelt ze denk ik heel behoorlijk, verbeeld totaal niet het "straatse" wat je ziet bij kinderen die veel op straat hangen, Heather McComb incarneert het.

Toch wil ik niet zeggen dat God's Lonely Man beter is dan Taxi Driver, het is net met welk doel je kijkt. Taxi Driver kijkt prettig, God's Lonely man is niet prettig om te zien, maar wel overtuigender.