142.971 gebruikers | 94.188 films | 34.061 regisseurs | 3.798.177 berichten | 5.445.760 stemmen
Gebruikersnaam:

Wachtwoord:

Law Abiding Citizen (2009)

Law Abiding Citizen (2009)
3642 stemmen | gemiddelde 3,785
mijn stem:

16 jaargeweldgrof taalgebruik
Drama / Thriller
109 minuten

geregisseerd door F. Gary Gray
met Gerard Butler, Jamie Foxx en Leslie Bibb

Een aanklager, Nick Rice (Foxx), komt terecht in een wraakcomplot van iemand die getraumatiseerd is door het rechtssysteem. Hij moet het opnemen tegen een crimineel meesterbrein, Clyde Shelton (Butler), dat vanuit de gevangenis een hele stad onder controle heeft.

» nummer 214 in de top 250

gebruiker
bericht

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 december 2012, 23:42 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Leuke film. Ik moest er in het begin wel even inkomen, maar daarna is het eigenlijk de hele tijd spannend geweest. Mooi om te zien dat iemand vanuit de gevangenis zoveel macht kan hebben en dat hij veel daden goed heeft voorbereid. Gerald Butler vond ik zijn rol goed neerzetten. Echt iemand waar je aan de ene kant wel kan begrijpen dat hij wraak wilt nemen, maar aan de andere kant ook een hekel hebt. Van Jamie Foxx ben ik echter niet zo'n fan, al deed hij het in deze film niet eens zo verkeerd.

Aan het einde van de film werd het helaas wel een stuk ongeloofwaardiger. Het was voor mij toch wel een teleurstelling dat hij een tunnel naar de gevangenis had gegraven. Het was wel een verrassende twist, maar natuurlijk verre van geloofwaardig. Het einde zelf vond ik dan wel weer leuk, toen Nick eindelijk Clyde een keer te slim af was en dat hij die bom in zijn cel liet ontploffen. Kortom een prima film die lekker wegkijkt en ook niet al te lang duurt. Daardoor verveelt het eigenlijk geen moment.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 3 januari 2013, 23:08 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Law Abiding Citizen is een erg sterke film over een moordenaar die het rechtssyteem wilt neerhalen. Ik heb de unrated director's cut gezien en ik moet zeggen dat er aardig wat bloed rondspoot!

Zo had de film me in het begin al meteen in zn grip met de inbreekscène. De gedachte dat zijn kleine meisje verkracht en vermoord werd. Crazy. Verder kwam er ook nog een smeuïge amputatie scène voor, een mooie head shot, een levend begravene en natuurlijk de levend opgeblazen vrouw. Allemaal gruwelijke daden. Een feest om naar te kijken!

Jamie Fox speelt een uitstekende nuchtere advocaat die zijn hoofd koel probeerd te houden terwijl hij in strijd is met zijn morele waarden. Leuk ook om Gerard Butler hier te zien als 'bad guy'. Hij klaart de klus wel bijzonder goed. knipoog!

Het was de bedoeling dat Jamie, Clyde zou spelen en Gerard, Nick, maar Jamie vond de rol van Nick leuker dus hebben ze gewisseld van rol. Dit heeft gelukkig mooi uitgepakt.

Jammer genoeg vond ik de ontknoping wat vergezocht. Waardoor de laatste 20 minuten van de film echt veel minder waren. Jammer.

Ruime 3,5*, it could have been an 8 though.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 16 januari 2013, 16:19 uur
Een fantastische film, alleen de twist op het einde is teleurstellend. Als het einde iets geloofwaardiger was geweest, had ie zeker die 4,5 verdiend. Nu heeft het toch net een bittere nasmaak die ervoor zorgt dat ik 0.5* lager moet geven.

» Laagste prijs voor deze film op DVD

€ 6,99

€ 6,99

€ 9,99
(gratis verzending)

» alle winkels en formaten voor deze film

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 22 januari 2013, 11:48 uur
Spannende film. Het verhaal opent zich langzaam, de finale is boeiend. Toch zitten er m.i. wat weeffoutjes in de film. Het sadisme waarmee Clay wraak neemt op de moordenaars van zijn vrouw en kind is stuitend te noemen.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 17 maart 2013, 8:55 uur
 bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezen
Zeer sterke film die helaas onderuit wordt gehaald door het Hollywood- einde.
Is de hoofdpersoon de hele film lang zijn tegenstanders meerdere stappen voor, tegen het einde ontdekken ze plotseling kinderlijk eenvoudig zijn plannen en schuilplaatsen, waar hij bovendien niet de moeite heeft genomen een draadje te spannen of een boobytrap te plaatsen. Jammer. In plaats van een boodschap achter te laten voor de wereld of in ieder geval de stad, stond het leven en de dood van de hoofdpersoon en zijn gezin nu in het teken van het bewust maken van de nieuwe Officier van Justitie dat hij wat meer tijd voor zijn gezin vrij moet maken en niet teveel deals moet sluiten...

Ondanks de tegenvallende ontknoping toch zeker het kijken waard.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 maart 2013, 10:01 uur
Fantastische film, echt gruwelijk

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 18 juni 2013, 22:39 uur
Insanity?

Law Abiding Citizen. In zijn genre en soort een van de beste in mijn ogen. Hij doet me veel denken aan Se7en, en in sommige opzichten is dit dan ook de beste in dit soort films sinds Se7en.

Laat ik voorop stellen dat het verhaal en concept al enorm boeiend is en op mij origineel overkomt. Een fantastisch concept, maar hoe ontwikkelt het zich en hoe is de uitwerking?

Het begin is meteen heerlijk intens. Eerst wordt vluchtig op de emoties ingespeeld door de band tussen vader en dochter weer te geven. Vervolgens een intense brute overval Heerlijk!

De rest van de film behoudt het misschien niet een dergelijk tempo, maar wel het niveau. Het verhaal wordt fantastisch uitgewerkt en opgebouwd. De balans tussen dialogen en actie is in mijn beleving perfect. Ook de dialogen zijn boeiend en vervelen geen moment.

Gerard Butler zet een fenomenale badguy neer, die geniaal en zeer indrukwekkend overkomt. Ook Jamie Foxx zet een heerlijke rol neer als aanklager maar ook vader en mens Nick.

De opbouw is fenomenaal en lijkt toe te werken naar een fenomenale climax die deze film de perfecte film zou maken en een plekje in mijn top 10 zou opleveren. Maar toen kwam het enorm teleurstellende einde.
Najade hierboven heeft het ook al goed verwoord. De hele film lang is de badguy zijn opponenten altijd meerdere stappen voor, maakt hij nooit fouten. Hij is immers een geniaal meesterbrein. Hij lijkt onoverwinnelijk, niemand kan hem te slim af zijn en de kijker vraagt zich dan ook af hoe ze hem ooit zullen stoppen. Je verwacht daarom ook iets briljants, een briljante climax die aansluit bij de rest van de film. Maar het einde is dramatisch goedkoop. Zijn schuilplaats wordt ontdekt, dat kan uiteraard gebeuren. Maar vervolgens vinden ze zijn bom en die plaatsen ze binnen onmogelijke tijd maar even in zijn cel. Hij wordt kinderlijk eenvoudig in de luren gelekt. Hij heeft de bom niet beveiligd o.i.d. of er niet aan gedacht zijn schuilplaats beter te beveiligen. Iets wat de hele opbouw en zijn personage te niet doet. Het is enorm ongeloofwaardig en verpestte voor mij de film voor een deel. En ik vind dat Najade het perfect verwoord heeft dus vandaar ook even een stukje van haar hier: In plaats van een boodschap achter te laten voor de wereld of in ieder geval de stad, stond het leven en de dood van de hoofdpersoon en zijn gezin nu in het teken van het bewust maken van de nieuwe Officier van Justitie dat hij wat meer tijd voor zijn gezin vrij moet maken en niet teveel deals moet sluiten... Hier sluit ik mij bij aan.

Een film die geen moment verveeld, een perfecte opbouw en uitwerking heeft dat gebaseerd is op een enorm sterk concept, gedragen door fantastische acteurs die fantastisch acteren. Het is dan ook zonde dat het einde zo enorm teleurstellend en slecht is. Tot het laatste kwartier dacht ik echt dat deze film in mijn top 10 zou komen en dat de film perfect was, maar de perfecte climax bleef uit. Dood en dood zonde.

We sluiten positief af; bijna de gehele speelduur was voor mij perfect. Enkel het einde was slecht en stelde teleur, daarom een half puntje aftrek van de perfecte filmervaring.

4,5 sterren