Napoléon (1927)

geregisseerd door
Abel Gancemet
Albert Dieudonne,
Gina Manes en
Vladimir RoudenkoBiografie over Napoleon Bonaparte, vanaf de schooldagen in zijn jeugd, langs de Franse revolutie, tot aan de triomfantelijke invasie van Italië in 1797.Deze film staat op nummer 102 in de tip 250
» volledige tip 250
5,0
[permalink] geplaatst op 18 november 2003, 15:11 uurDe restauratie, of liever gezegd de reconstructie van deze film heeft veel voeten in de aarde gehad. De grote man achter het project was de Brit Kevin Brownlow, die er een interessant boek over heeft geschreven. ("Napoleon, Abel Gance's Classic Film", Jonathan Cape 1983 ISBN 0-224-02022-6).
Er zijn in de moderne tijd twee partituren geschreven voor deze spectaculaire zwijgende film: een door Carl Davis en een door Carmine Coppola, de vader van Francis Ford Coppola. (Beiden hebben ooit als gastdirigent van het Brabants Orkest hun score gedirigeerd bij voorstellingen van de film in Den Bosch en enkele andere Nederlandse steden).
[permalink] geplaatst op 26 december 2003, 22:08 uuris deze film beschikbaar op DVD ???en waar kan ik hem bestellen ???zijn er nog films over Napoleon beschikbaar op DVD of VIDEO ???
4,5
[permalink] geplaatst op 26 december 2003, 23:01 uurEr is een DVD, maar ik weet niet veel over de transfer. Volgens mij is die uit in Frankrijk. Ik heb het bij nicheflix.com in mijn queue staan, dus ik zal het binnenkort te zien krijgen.
Er staat bij dat het 4X3 is, maar het AR is gedurende sommige delen van de film 4X1 (heeeel breed), dus ik weet het niet. Ik zal wel meedelen zogauw ik de DVD zie.
4,5
[permalink] geplaatst op 30 december 2003, 16:09 uurLaat het aan Abel Gance om een sneeuwballen gevecht tussen kinderen in een epic battle te maken!
Prachtige film, en als je het mij vraagt, net zo belangrijk als Potemkin.
De DVD is de Coppola/Brownlow reconstructie van begin jaren 80. Helaas zijn de 4x1 scenes niet intact op de DVD (zou ook moeilijk te zien zijn), maar toch hele goeie kwaliteit.
4,5
[permalink] geplaatst op 6 januari 2004, 5:38 uurwas het alleen het eind waar de film 4x1 is?
Op de DVD is alleen de laatste 15 minuten zo, maar is het een beetje in elkaar geperst tot ongeveer 3x1.
3,0
[permalink] geplaatst op 20 januari 2006, 18:57 uurVerfrissend om te zien hoe Gance met de camera omgaat. Heen en weer zwiepend op (waarschijnlijk) een troonluchter, voor op een paard of het kanon dat door de explosie achteruit zwenkt. Het siert Gance dat hij in vergelijking met generatiegenoten durft te experimenteren met wat zoal mogelijk is aan cameraposities. Het meest interessante is (natuurlijk) het laatste half uur, waar hij via drie camera’s de grootse legermacht tot een beeld weet te brengen, maar ook verschillende beelden tegelijk naast elkaar heeft lopen. Toch wel erg indrukwekkend.
Vlekkeloos is de film zeker niet, daarvoor sleept het allemaal te lang aan. Met name de balroom- en dansscènes duren te lang en het plot zelf wist me maar tot zekere hoogte te boeien. Het behandelt meer de aansleep tot hoe Napoleon zijn hoge positie behaald heeft, en laat de veroveringen en zijn verval (wat ik persoonlijk interessanter had gevonden) grotendeels achterwege.
En waar was de beroemde Napoléon-pose, waarbij hij zijn hand in zijn binnenjas steekt?

3,0
[permalink] geplaatst op 30 april 2006, 23:10 uurAbel Gance wilde eerst het eerste deel van het leven van Napoleon verfilmen. Het was de bedoeling nog 2 of 3 vervolgen te maken. Maar daar is hij nooit meer in geslaagd. Hij heeft alleen nog de slag van austerlitz verfilmd.
[permalink] geplaatst op 20 december 2007, 16:58 uurIk zou dit graag een keertje zien iemand enig idee of ie op dvd of video is en waar die te krijgen is ??
[permalink] geplaatst op 20 december 2007, 17:05 uurJep, voor mij idem. Mocht iemand dit in de pakketservice willen doen...ik hou me aanbevolen!
5,0
[permalink] geplaatst op 2 februari 2008, 17:29 uurBombastisch, episch, grandioos. Een meeslepend meesterwerk van de bovenste plank. Gance (die zelf ook een rolletje heeft als Saint-Just) vertelt het verhaal van Napoleon's vroege carriere met enorme passie en energie (de verheerlijking van de man moet echter wel voor lief worden genomen). Technisch gezien ook baanbrekend; enkele scenes lijken wel gefilmd met een handheld-camera (en dat in een tijd waarin cameras nog een kilootje of duizend wogen)! De triptych finale is natuurlijk ook erg bijzonder, maar komt helaas niet tot zijn recht op een klein scherm. Monumentaal. 5*
3,0
[permalink] geplaatst op 7 april 2008, 22:19 uurEen film die mij eerlijk gezegd niet meeviel. Ja, Gance laat enkele technische huzarenstukjes zien maar het verhaal is niet meer dan een bijna kitscherige hagiografie. Een gefragmenteerde opsomming van het vroege leven van Napoleon met flink wat overbodige en veel te lange scenes.
Hoofdrolspeler Albert Dieudonné was toch ook wel behoorlijk beperkt in zijn acteertalent en kwam op mij absoluut niet geloofwaardig over.
Ik moet bekennen dat de score van Carmine Coppola ook niet bepaald bijdroeg aan mijn oordeel. Bombastisch en repetitief, en veel te nadrukkelijk aanwezig....
Kortom, ondanks de eerdergenoemde innovaties op technisch gebied kon het me uiteindelijk allemaal niet genoeg boeien.
4,5
[permalink] geplaatst op 23 mei 2010, 12:41 uurzelfs op een tv met de ingekorte Coppola versie als enige mogelijkheid om deze film te zien (een grote schande overigens!) is het duidelijk een meesterwerk!
Alleen na de intermissie, als de eerste grote climax van de film voorbij is en Napoleon wat tijd begint te krijgen in zijn drukke oorlogsschema om over liefde na te denken, begon de film iets te slepen voor mijn gevoel, maar voor de rest vliegt de tijd voorbij en zijn de grote canvassen die Gance schildert en het inventieve camerawerk continue indrukwekkend.
[permalink] geplaatst op 27 mei 2010, 16:46 uurVolgens de Top 1000 van TSPDT duurt de film 'maar' 235 minuten. Klopt het wel?
4,5
[permalink] geplaatst op 27 mei 2010, 17:15 uurdat is de Coppola versie en die is ingekort
[permalink] geplaatst op 25 augustus 2010, 19:12 uurFilm die nogal moeilijk te beoordelen is na bezichtiging op een klein scherm.Bovendien is dankzij het egoisme van FFC deze film slechts te zien in de verouderde versie uit 1980,is er geen fatsoenlijke DVD release en zitten we opgescheept met de matige score van CC,waardoor ik de film op mute heb bekeken.
Dan nog een overweldigende kijkervaring die gedurende 4 uur slechts zelden verveelt dankzij de ritmische montage en de steeds gekkere diingen die Gance met de camera doet.Waarbij je het triptiek effect in je huiskamer natuurlijk niet kunt beoordelen.
Hoogtepunten zijn imho het hand-held(!) gefilmde sneeuwballengevecht en de scenes in de nationale conventie,waar we geconfronteerd worden met 3 van de grootste boeven uit de film-en wereldgeschiedenis:Robespierre,Danton en Marat(gespeeld door Artaud).Deze 3 horen zeker in de rogue gallery of fame thuis,waarbij vooral Artaud heerlijk op dreef is als psycho,min of meer zichzelf spelend dus.Dieudonné vond ik niet zo sterk en moet het vooral van enige fysieke gelijkenis met de Corsicaan hebben,en het was zelfoverschatting van Gance om zichzelf te casten als Saint-Just die behoorlijk nichterig overkomt.
De symboliek,persoonsverheerlijking en het overdreven patriottisme van de film zijn natuurlijk achterhaald,maar moeten ook worden gezien tegen het licht van WO1.Het beleg van Toulon,spelend in de modder,refereert duidelijk aan Verdun.
Het historisch belang van de film valt moeilijk in te schatten vanwege de moeizame vertoningsgeschiedenis,al zal birth of a nation zeker invloedrijker zijn geweest.
2,0
[permalink] geplaatst op 5 september 2011, 22:49 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenPoisonthewell schreef:
Bombastisch, episch, grandioos. [...] (de verheerlijking van de man moet echter wel voor lief worden genomen)
rick@themovies schreef:
beavis schreef:
pippo il buffone schreef:
Rod Stewart
3,0
[permalink] geplaatst op 26 september 2011, 22:41 uurJa Gance laat hier af en toe geweldig camerawerk zien, dat moet gezegd worden. Vooral de split screens zijn erg goed. Het leven van Napoleon Bonaparte is op zich ook interessant en Gance heeft er een heus spektakel van gemaakt.
Toch vond ik de film bij tijd en wijle best lang duren. Met een film als Greed, die ik noem, omdat dat de enige andere film is uit de jaren '20 met zo'n enorme lengte die ik gezien heb, kan deze film zich niet meten. De film heeft zijn sterke momenten, waaronder het reeds genoemde sneeuwballen gevecht, maar ook de laatste twintig minuten mogen er zijn.
De film is soms wat langdradig en de steeds repeterende orgel/pianomuziek is ook niet altijd even sterk. Jammer vond ik ook dat het verhaal slechts over de jeugd en het begin van Napoleon's carriere gaat en niet over zijn hele leven. Al begrijp ik dat gance nog plannen had voor een vervolg hierop, maar dat is er blijkbaar niet meer van gekomen.
Napoleon is een heel behoorlijke film, die technisch erg goed is, maar desondanks ook zijn mindere punten heeft. Een voldoende resteert.
4,0
[permalink] geplaatst op 19 mei 2012, 12:59 uurEpisch werk die enkel de 'Rise' van Napoleon beschrijft. Zo maakt de kijker kennis met hem als klein jochie die heldhaftig een sneeuwbalgevecht voert tot en met de verovering van Italië. Daartussen zit een heleboel Franse geschiedenis, waar enige voorkennis wel handig is denk ik. Al met al vond ik het een best gave film, die goed te doen was. Wel een beetje overdreven en heroïsch aangezet, maar dat was wel allemaal te accepteren.
Regisseur Abel Gance heeft er een erg groot en gaaf edit-feestje gemaakt met allerlei montagetruken. Je kent het wel, lekker snel beelden op de kijker afvuren en dat soort dingen dus

. Op het eind van de film gebruikt hij een of andere drie-luik-techniek, waarbij (meestal) drie camera's tegelijkertijd gedraaid moeten hebben en die beelden naast elkaar getoond worden. Niet helemaal geslaagd vond ik dat, maar zeker leuk geprobeerd.
Ik had overigens de bijna vier uur durende versie (één van de kortere) te pakken en het schijnt dat Gance nog vijf andere biografische delen over Napoleon wou maken. Lekker ambitieus dus! Zo had ik best wel wat van de Russische veldtocht, Waterloo of de ballingsschap in St Helena willen zien. Maar helaas voor hem was dat iets te ambitieus en kostbaar.