Mr. Klein (1976)

geregisseerd door
Joseph Loseymet
Alain Delon,
Jeanne Moreau en
Francine BergéEen in de Elzas geboren kunsthandelaar profiteert van de bezetting door kunst aan te kopen beneden de waarde. Plotseling ontvangt hij post voor de joodse 'Klein' en gaat op zoek naar zijn naamgenoot om een misverstand op te lossen. Hij begint te vermoeden dat hij gebruikt wordt om ondergrondse activiteiten te maskeren. Tijdens zijn vergeefse speurtocht gaat hij zich steeds verder identificeren met zijn joodse naamgenoot.
2,5
[permalink] geplaatst op 28 augustus 2002, 1:14 uurOm z'n onderwerp (identificatie met joodse slachtoffers) zeer geprezen film, maar ik vond het allemaal erg gekunsteld en bedoelerig. Je zíet Alain Delon denken : en NU gaan we Kunst maken !
Zo goed als hij is in films van Melville, zo krampachtig vind ik 'm hier.
Delon produceert geloof ik ook.
sydney
[permalink] geplaatst op 29 april 2007, 13:52 uurVanavond op Arte... (20.40u) Ik val in herhaling maar deze zender is een reden om digitale kabel aan te schaffen.

[permalink] geplaatst op 11 augustus 2007, 1:20 uurIk zal eerlijk zijn: ik snap geen jota van het verhaal! En dan maak je je toch wat zorgen omdat Canvas hem uitzend, en Humo hem 3 1/2 ster geeft. Maar fuck that! Want Kunst of geen Kunst; ik vond hem oervervelend!
3,5
[permalink] geplaatst op 18 augustus 2007, 15:49 uurDroge karakter studie met 2 hele mooie scenes.
4,5
[permalink] geplaatst op 21 augustus 2007, 14:32 uurSterke Franse film over een Parijsenaar die profiteert van de vluchtende Joden maar zelf slachtoffer wordt van de vervolgingen als er een dubbelganger opduikt. Schitterend acteerwerk van Alain Delon, rustig opgebouwd, traag in beeldgezette maar zeer effectieve karakerstudie, met een toepasselijk einde. Zeker een aanrader voor filmliefhebbers.
9/10
2,0
[permalink] geplaatst op 2 januari 2008, 19:22 uurNa het bekijken van de film, bleef ik toch achter met nogal wat vragen. De film begon in mijn ogen nogal sterk en realistisch, maar naarmate de film vordert beginnen een paar radertjes in het hoofd van het hoofdpersonage verkeerd te draaien. De manier waarop hij op zoek gaat naar zijn naamgenoot en er zich stilaan meer mee identificeert kwam mij nogal ziekelijk over...
Ik denk vooral dat ik met de verkeerde instelling naar deze film ben beginnen kijken (mijn eigen schuld): ik dacht namelijk wat meer over de jodenvervolging te weten te komen, maar het ging eigenlijk meer over de psyche van Mr. Klein en jammer genoeg was ik daar niet echt in geďnteresseerd.
Misschien eens herbekijken als ik wat ouder en ervarener ben

klute89
[permalink] geplaatst op 9 april 2008, 18:05 uurIk heb deze film nou twee keer gezien, en hij is echt prachtig. Mooi gefilmd, mooi decors, een sterk en tegelijk een toch treurig verhaal en sublieme acteer prestaties van Alain Delon maken deze film een tot een must see
Dik verdiende 4,5*

4,0
[permalink] geplaatst op 15 december 2009, 16:24 uurBij vlagen geweldig. Overal zeer aardig. Deed me denken aan Kafka. Heel kleine 4 sterren.
3,5
[permalink] geplaatst op 17 september 2010, 0:16 uurhugohei schreef:
Zo goed als hij is in films van Melville, zo krampachtig vind ik 'm hier.
Delon produceert geloof ik ook.
Kan ik me totaal niet in vinden. Delon speelt een rol die hij moet spelen, en doet dat voortreffelijk. De gedachtegang van Mr. Klein speelt de hoofdrol, mede door het talent van Delon.
magnifique
[permalink] geplaatst op 22 januari 2011, 23:50 uurEen origineel karakter-verhaal in een film die indruk maakt!