132.196 gebruikers | 82.894 films | 30.189 regisseurs | 3.421.424 berichten | 4.774.921 stemmen

locatie: Films » Foolish Wives (1922) » Info

Drama
117 minuten

geregisseerd door Erich von Stroheim
met Erich von Stroheim, Miss DuPont en Rudolph Christians

Graaf Sergius Karamzin leeft van het geld dat hij krijgt van rijke vrouwen, die vallen op zijn titel of zijn militair-aristocratische gedrag. Zo probeert hij ook Helen Hughes, de vrouw van de ambassadeur van de Verenigde Staten, te verleiden, maar zij blijkt heel anders te reageren dan de andere vrouwen.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 15 juni 2008, 2:42 uur
Na het destijds bejubelde "Blind Husbands" maakte Von Stroheim "Foolish Wives", een visueel knappe film met de regisseur in een sterke rol en tevens een typisch Von Stroheim-personage: de Europese aristocraat. Wat me vooral opviel in deze film waren de grote sets (Monte Carlo werd nagebouwd in de Universal-studio) en het oog voor detail dat Von Stroheim heeft. Het plot is wel redelijk eenvoudig (al pakt Von Stroheim het goed aan) en de film had misschien nog wat ingekort kunnen worden, alhoewel ik wil benadrukken dat ik me twee en een half uur lang niet heb verveeld. Er werd trouwens al meer dan een uur geknipt uit de film destijds (scenes die verloren zijn gegaan). Zo zat er in de originele versie van Von Stroheim o.a. op het einde nog een duel-scene.
Maar waar je in deze film vooral niet naast kon kijken was de morele ambiguiteit; seksualiteit, voyeurisme, gokken, vloeken, ... Deze film uit 1922 bevat het allemaal. Geen wonder dat Von Stroheim veel tegenwind kreeg van zowel critici die zijn film zedenloos vonden als zijn eigen studio, waarmee Von Stroheim in conflict kwam omdat de productie ver over het budget was ("Foolish Wives" zou de eerste film zijn die meer dan één miljoen koste) en de productie een jaar aansleepte. Het zou de rest van zijn carrière er niet beter op worden; ook in zijn latere films werd er genkipt ("Greed" - die ik nog steeds niet heb gezien) of moest hij de regie afgeven ("Merry-Go-Round"). Tegen de jaren '30 kon hij alleen nog maar aan de bak komen als acteur (o.a. als butler in "Sunset Boulevard"). Helaas, want een film als deze toont toch wel dat Von Stroheim een buitengewone filmmaker was.

Indrukwekkend! (Maar wat jammer van die onbegrijpelijk lage scores hier :()

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 1 maart 2010, 16:17 uur
Toon1 schreef:
Indrukwekkend! (Maar wat jammer van die onbegrijpelijk lage scores hier :()
Eens ! Dit is de beste film van Von Stroheim.
Toon1 schreef:
Zijn rol in La grande illusion van Jean Renoir vind ik indrukwekkender!

pippo il buffone
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 6 september 2010, 1:35 uur
Minste film van Stroheim.Of dat zijn schuld is zullen we nooit weten omdat de film aardig is verminkt door de producenten.Maar met een oorspronkelijk bedoelde speelduur van 6 uur kun je vermoeden dat Stroheim weer was doorgeslagen in zijn megalomanie.
Die grootschaligheid blijkt ook uit de schitterende decors,men had eventjes Monte Carlo nagebouwd in Californië,al wil de Pacific niet echt op de Mediterrannee lijken.Ander pluspunt is Stroheim zelf die weer aardig op dreef is als kwaadaardige Russische officier en oplichter.
Door de verminkingen heeft de intrige vaak kop nog staart,om uiteindelijk na een aardig begin helemaal uit elkaar te vallen tegen het eind.Dat 1 van de acteurs die tijdens de opnames stierf werd vervangen door een not look-a-like,helpt ook niet echt.Het uiterlijk van de leading ladies is wat mediocre.
Beste sequentie is die tijdens de storm,met de gebruikelijke Stroheim weirdness erin verwerkt.