Wit Licht (2008)
Alternatieve titel: The Silent Army

726 stemmen | gemiddelde 2,79

Nederland
Thriller /
Drama115 minuten / 92 minuten (The Silent Army)
geregisseerd door
Jean van de Veldemet
Marco Borsato,
Thekla Reuten en
Abby Mukiibi NkaagaEduard Zuiderwijk (Marco Borsato) heeft zijn dromen gerealiseerd in Afrika. Zijn droom wordt echter ruw verstoord als zijn vrouw bij een ongeluk overlijdt en niet veel later de politieke situatie in het Afrikaanse land instabiel wordt. Na een gewelddadige overval op een nabij gelegen dorp wordt het beste vriendje van zijn zoon ontvoerd en met harde hand opgeleid tot kindsoldaat. Verlies en onmacht, hoop en woede, angst en overtuiging staan vanaf dat moment centraal in het leven van Eduard Zuiderwijk.
[permalink] geplaatst op 26 januari 2011, 0:18 uurerwku schreef:
Is het toevallig dat de film in het buitenland beter is ontvangen dan hier?
Omdat er in de versie die naar het buitenland ging flink is geknipt in het materiaal. Ze hebben zo'n 20 minuten eruit gehaald t.o.v. de versie die wij hebben gezien. Ze hebben dus zelf ook wel aangevoeld dat er teveel ruimte vrij is gemaakt voor Marco Borsato.
3,0
[permalink] geplaatst op 30 januari 2011, 0:28 uurDonkerwoud schreef:erwku schreef:
Dus als wij die versie hier in de bios zouden zien, hadden wij het allen beter gevonden,..... geloof ik niets van
2,5
[permalink] geplaatst op 30 januari 2011, 23:40 uurerwku schreef:Donkerwoud schreef:
Ik in ieder geval wel, voor anderen kan ik niet spreken.
maffiosomontana
[permalink] geplaatst op 13 februari 2011, 9:30 uurVandaag herzien en ben tot het besluit gekomen mijn stem met 1/2 punt te verlagen.
[permalink] geplaatst op 25 maart 2011, 19:37 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenToen ik deze film dus in de bioscoop ging draaien, dacht ik bij Wit Licht al meteen aan een ding: Dat je in de film Marco Borsato door het Afrikaanse land ziet rennen terwijl het liedje "ik leef niet meer voor jou" op de achtergrond werd gedraaid en Borsato tijdens het oorlog voeren ook gelijk meezong. Ja, ik zat er ook een beetje raar van te kijken. Iemand die van die gesappige lal-liedjes zingt die nu ineens in een bloedserieuze oorlogsfilm verschijnt. Maargoed, je moest dus Wit Licht niet alleen maar afschuwen omdat Borsato erin zat.
Wit Licht zou ook een Nederlandse varriant op Blood Diamond kunnen zijn. Het speelt zich af in het door burgeroolog verscheurde Afrika en we nemen een blik in het leven van weduwnaar Zuiderwijk met zijn zoontje. Zuiderwijk leeft, tussen al die arme mensen heen in de krotten, in een uitgebreid peperduur villa met alles derop en der aan. Flatscreen, de nieuwste stuff, en dan zit je ook te denken: dit komt wel heel egoistisch over. Maargoed, dan komt het moment dat het vriendje van zijn zoon word ontvoerd en tot kindsoldaat word gemaakt. En kok Zuiderwijk die gaat er met zijn zoontje op af. En ja, we krijgen een beetje precies hetzelfte varriant als Blood Diamond. Wit Licht is daarintegen nog niet slecht en de spanning zit er nog wel in. Ook zit er veel gore in en die scenes met die gruwelen omwille die kindsoldaten zijn afschuwelijk en ook hierin laten ze weer zien hoe de kleine kindertjes gehersenspoeld worden dat zelfs dat vriendje Zuiderwijk niet herkend. Dat is en blijft toch echt erg om te zien.
Het einde is nogal wisselvallig. Het is gewoon stompzinnig om te zien hoe Zuiderwijk even de Rambo uithangt en naderhand word alles goed als dat Afrikaanse jongetje weer bij zinnen komt.
Met als conclusie: Wit Licht is een redelijke film die je nog wel wat bijles geeft over Afrika. Maar helaas geen topper in de Nederlandse film cinema. Misschien krijgen we Marco Borsato binnenkort wel als Maffiabaas te zien, of psycho.....
[permalink] geplaatst op 9 juli 2011, 18:03 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenBorsato zal altijd een betere zanger blijven dan een acteur, maar hij doet het zeker niet slecht. Ik moest wel even aan het gedacht van Borsato als acteur wennen denk ik (en zeker in zo'n serieuze rol), maar naarmate de film vorderde vond ik zijn prestatie beter en beter worden. Verder heeft Wit Licht een uiterst interessant thema, dat me dan ook kon blijven boeien tot de laatste minuut. Vooral de scènes over de kindsoldaten zelf vond ik sterk, waarbij ik in de eerste plaats moet denken aan het moment waarop 2 kindsoldaten geblinddoekt een wapen in elkaar moeten steken en elkaar vervolgens droog moeten afknallen.
[permalink] geplaatst op 6 augustus 2011, 13:15 uurIk heb de film niet gezien en ga hem ook niet kijken! Marco moet gewoon lekker gaan zingen en niet de held uit hangen! Het verhaal doet mij sterk vermoeden naar Blood Diamond en die kwam volgens mij uit in 2006 dus why nog een keer?
movie-edje
[permalink] geplaatst op 21 september 2011, 10:09 uurIk kon er niet aan wennen dat in deze film Marco rondliep!
Hij kan beter zingen , dan acteren.
Het verhaal is overtuigend , maar ik werd er niet emotioneel van!
3,0
[permalink] geplaatst op 27 oktober 2011, 10:03 uurBest leuke film met een prima Marco Borsato. Verwachtingen waren niet hoog maar dit is me alles meegevallen. Marco Borsato doet het prima als acteur en de rest van de cast, op het zoontje van Marco Borsato na, doet het ook na behoren.
De mooie beelden van Afrika en het leuk monteren van de verhaallijnen zijn twee pluspunten aan de film die ik wel kon waarderen. Daarnaast waren de ongeloofwaardigheid van het script en de vele clichés toch wel erg negatief aanwezig. Daarom 3,0*
3,0
[permalink] geplaatst op 7 februari 2012, 18:57 uurDeze eens bekeken en 'k vond hem wel goed, maar zeker niet super. Marco Borsato is natuurlijk een bekende zanger en brengt het er nog redelijk goed van af in deze film. Z'n Engels is wel niet zo goed, maar van de meeste Nederlanders is de uitspraak maar zozo.
Het verhaal wist me wel te boeien. Niet super origineel, maar vervelen deed het ook niet.
Een waw film is dit zeker niet geworden, maar slecht zeker ook niet. 'k ben blij dat 'k deze eens heb gezien via tv, maar de dvd hoef 'k zeker niet in huis te hebben.
[permalink] geplaatst op 15 maart 2012, 21:06 uurMorgenavond op tv, zou dat dan de Cannes-versie zijn?
3,0
[permalink] geplaatst op 16 maart 2012, 11:36 uurAan de begin- en eindtijd te zien tonen ze inderdaad de 92 minuten durende Cannes versie.
[permalink] geplaatst op 17 maart 2012, 2:28 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenI.p.v het beloofde Requiem werd deze film uitgezonden; de kortere en naar het schijnt ook betere Cannes versie.
Vanwege de vele negatieve recensies met zeer lage verwachtingen gekeken, en dan valt het nog (een beetje) mee.
De zwarte acteurs zijn iig véél beter en overtuigender dan de blanke, die zijn, op de creepy journalist na, allemaal slecht.
De scenes met het kinderleger waren nog best goed gedaan , dat zijn veruit de beste stukken van de film. Onvoorstelbaar wat dat meisje heeft moeten doorstaan als ook nog blijkt dat ze zwanger is van die smeerlap, haar non verbale (...) eindscene vond ik erg goed.
En wat betreft Borsato; ik denk niet dat hij een plekje boven de haard hoeft te reserveren voor een Oscar, maar het zoontje was zo mogelijk nóg slechter.
Een film met wellicht nobele bedoelingen maar mager resultaat, helaas.
[permalink] geplaatst op 17 maart 2012, 2:33 uurDjumbo schreef:
Ik vond het een knappe film... en ja Marco Borsato kan beter zingen dan acteren, en ja sommige scenes waren wel wat onrealistisch.... maar als ik bedenk dat er wereldwijd inderdaad zo'n 300.000 kinderen mee vechten in oorlogen.... en dit feit wordt aangeklaagd in een ontroerende film ... dan wil ik die paar minpunten wel door de vingers zien... Eén zin viel me toch wel erg op .... nl als de commandant van de rebellen zegt: "Hoe oud waren de Amerikaanse soldaten die vochten in Iraq, 17 jaar, 18 jaar ? - mijn leger bestaat niet uit kinderen maar uit jong volwassenen..."
en wat ik ook nog dacht bij het zien van deze film "Ingewikkelde problemen hebben geen simpele oplossingen ..."
Zo is het!
Ik heb niet naar deze film zitten of kunnen kijken zoals je naar andere films kijkt. Jean van der Velde en Marco Borsato probeerde zo goed mogelijk iets duidelijk te maken. Iets wat Borsato al jarenlang met zijn werk voor War Child doet. Daar is mijn 'oordeel' in de vorm van sterren op gebaseerd.
Van wie was de spreuk aan het einde op de credits? Ben hem alweer kwijt helaas........
[permalink] geplaatst op 17 maart 2012, 2:36 uurriefenstahl schreef:
Requiem wordt morgenavond (zaterdag 17 maart) uitgezonden.
3,5
[permalink] geplaatst op 17 maart 2012, 11:25 uurEen aangrijpende en harde film over kindsoldaten. Omdat er ook Nederlands wordt gesproken komt het wat dichterbij dan bv Blood Diamond. Op Youtube is er eveneens veel te vinden over de kindsoldaten in Afrika.
En wij dromen rustig verder achter de flatscreens.
Ik waardeer de poging om hier aandacht aan te besteden en een film over te maken. Enkele flaws in acteren neem ik graag op de koop toe. De scenes met 'Daddy' en de kinderen kwamen hard aan.
Te walgelijk voor woorden.
4,0
[permalink] geplaatst op 17 maart 2012, 18:58 uurHeel behoorlijke film, ook "pappa" speelde een prachtige rol.....
Alleen Thekla Reuten past niet zo goed in de film, veel te mooi popje om het geloofwaardig te maken....
3,5
[permalink] geplaatst op 6 mei 2012, 16:46 uurViel me alleszins mee!
Storend vond ik de zinnen die het zoontje in z'n mond gelegd kreeg en voor mijn gevoel de functie had om de personages als die van Borsato en Reuten dingen uit te laten leggen. Ik voelde me hierdoor als kijker niet altijd even serieus genomen. Net als Achtste Groepers Huilen Niet was dit ook een goede-doelen film (WarChild/KiKa) maar het voelde bij Wit Licht toch wat opzichtiger.
Borsato viel me mee: niet altijd overtuigend maar ik had toch vaak het gevoel dat ik naar Zuiderwijk zat te kijken ipv Borsato zelf. Rollen van Thekla Reuten, Peter van den Begin en Abby Mukiibi waren wat eendimensionaal, maar vooral Mukiibi was ontzettend overtuigend.
De film zelf vond ik wat gladjes en niet aangrijpend, maar het hield wel een volle 2 uur de aandacht vast en dat vind ik knap.