134.896 gebruikers | 85.698 films | 31.044 regisseurs | 3.508.244 berichten | 4.930.161 stemmen

locatie: Films » Eeuwige Moes (2007) » Info

Nederland
Documentaire
53 minuten

geregisseerd door Catherine van Campen

Na veertig jaar gaf Ruurd Walrecht zijn levenswerk op: het behouden van zeldzame en met uitsterven bedreigde gewassen. Moegestreden, tegengewerkt vanuit de overheid, emigreerde hij naar Zweden. Met hem verdween een schat aan unieke kennis. In 'Eeuwige Moes' worden de achterblijvers aan het woord gelaten. Mensen die samen met Walrecht jarenlang dezelfde droom koesterden. Hun herinneringen worden afgewisseld met impressies van hun dagelijks leven en het landschap dat zij bewonen. In korte intermezzo's worden bijzondere gewassen in extreme close-ups getoond. Terwijl ze als juwelen rondzweven in een zwart universum, zijn Walrechts overpeinzingen in voice-over te horen.

gebruiker
bericht

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 29 mei 2008, 23:00 uur
saai.

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 mei 2008, 8:41 uur
Je hebt 'm ook daadwerkelijk gezien?

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 mei 2008, 9:15 uur
Vervelend dat ik deze uiteindelijk gemist heb, keek er nochtans naar uit. Wordt zeker vast wel herhaalt?

nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 mei 2008, 9:23 uur
Zal wellicht wel op Holland Doc te zien zijn. Of eventueel op uitzendinggemist.nl.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 30 mei 2008, 9:39 uur
Ja, en verschijnt ook op dvd. Zeer sterke documentaire, ik ga er eens goed voor zitten om hier een stuk over te schrijven.

Madecineman

Knisper
(moderator)
avatar van Knisper
3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 19 maart 2009, 18:31 uur
Goede documentaire. Er werd een goed en indrukwekkend beeld geschapen van enerzijds de zorgwekkende ontwikkelingen van onze huidge voedselproductie en anderzijds de rijkheid aan groente die er toch is (of was). Vooral de eenheidsworst die er van het scala aan groente is gemaakt, maakte toch wel indruk. Verder is de docu heel mooi geschoten en weet dit heel goed met de inhoud te combineren.

Het grote probleem is echter het tweeslachtige beeld dat van Campen naar oproept. Aan de ene kant wil je laaiend zijn, omdat de mens zo slecht omgaat met haar groente, maar aan de andere kant laat ze zien dat de mensen die hiervoor opkomen, min of meer een stel hippies of zonderlingen zijn. Dit ondermijnt de serieuze toon van deze documentaire. Het had heel erg goed kunnen worden, nu is het slechts goed.