Tôkyô Sonata (2008)

geregisseerd door
Kiyoshi Kurosawamet
Kôji Yakusho,
Kyôko Koizumi en
Teruyuki KagawaDe film verhaalt over een ogenschijnlijk gewone Japanse familie. De vader wordt plotseling ontslagen en verbergt dit voor zijn familie. De oudste zoon studeert en komt nog maar nauwelijks thuis. En de jongste zoon neemt heimelijk pianolessen, zonder zijn ouders in te lichten. De moeder tenslotte, die diep van binnen weet dat het haar taak is de familie bij elkaar te houden, kan de motivatie hier niet meer voor opbrengen. Voor de buitenwereld lijkt alles normaal, alsof er nooit wat veranderd is. Maar stilletjes verschijnen er de eerste tekenen van een scheuring binnen de familie.
[permalink] geplaatst op 18 augustus 2010, 22:44 uurWeer een bewijs dat veel aziatische cinema niet zo goed toegerust is voor dramatische actie,
???
3,5
[permalink] geplaatst op 19 augustus 2010, 13:48 uurJammer dat de film in het laatste half uur volledig ontspoord. De eerste 1,5 uur zou ik een dikke 4 hebben gegeven, het laatste half uur een magere 2,5.
2,5
[permalink] geplaatst op 19 augustus 2010, 21:10 uurRamon K schreef:(quote)
???
Mijn mening.. is forum, mag

2,0
[permalink] geplaatst op 19 augustus 2010, 22:23 uurBij vlagen onbedoeld heel grappig, zoals wanneer dat kind keihard van de trap dondert.
[permalink] geplaatst op 20 augustus 2010, 1:14 uurorbit schreef:Ramon K schreef:
Mijn mening.. is forum, mag
Vind het nogal kort door de bocht, zeker als het uitgesproken wordt door iemand die ik vaak met goede argumenten zie komen hier op de site.
Jij hebt geen vooroordelen nodig toch?

2,5
[permalink] geplaatst op 20 augustus 2010, 1:20 uurRamon K schreef:orbit schreef:
Jij hebt geen vooroordelen nodig toch?
Niet meteen zo persoonlijk opvatten.. dat ik moeite heb met de aziatische emotie en hoe zich dat uit in hun films is toch niet gelijk kritiek aan jouw adres hopelijk? Ik vind het vaak potsierlijk en disproportioneel ogen, itt veel westerse dramatiek (mits goed gedaan natuurlijk).
2,5
[permalink] geplaatst op 20 augustus 2010, 2:57 uurIk heb al zoveel goede suggesties gevolgd wat dat betreft.. het houdt niet over!! Help! Ik zie het niet.
3,5
[permalink] geplaatst op 21 augustus 2010, 0:34 uurGeweldig, een film die enkel om de aftiteling al 4 sterren verdient. Een prachtig drama, met kwetsbare stiltes en gepaste muziek, een slingerbeweging tussen cynische komedie en verstild drama. Echt grip op de film krijg je eigenlijk nergens, omdat die daarvoor te eigenzinnig pendelt van het triestige (doch soms schitterende) eerste uur naar het theatralere tweede deel. Toch is de balans, zeker achteraf, degelijk te noemen, en mag het einde onder de memorabele geschaard.
3,0
[permalink] geplaatst op 22 augustus 2010, 10:25 uurIn het begin vond ik deze film interessant om te bekijken om het dagelijkse leven van een japans gezin te zien. Eerlijk gezegd had ik wat moeite om met de emotie mee te komen die wel in de film heerste maar naar mijn idee niet echt naar buiten kwam. In Japanse films zijn de emoties vaak wel heel subtiel maar komen ze juist heel sterk over door bijvoorbeeld een close up op het gezicht, een bepaalde sfeer eromheen of iets dergelijks. Echt goed uitleggen kan ik het niet maar dat miste ik een beetje in deze film. De moeder die thuis aan het wegkwijnen was vond ik wel overtuigend overkomen maar voor de rest had ik toch wat meer moeite om me in te leven.
3,0
[permalink] geplaatst op 9 september 2010, 22:54 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenLang niet onaardig. Helaas zakt de film in elkaar vanaf het moment dat die inbreker zijn intrede doet, die nepbeelden tijdens de autorit, de nep opkomende zon....erg jammer. Verder vond ik het einde erg maf, of ik heb de film niet begrepen. Waarom reageerde zijn publiek zo?
3,5
[permalink] geplaatst op 25 oktober 2010, 17:20 uurPrachtige film met een pittig verhaal.(vooral omdat dit de realiteit is voor veel mensen in Japan.) De film is ietwat langdradig, maar de laatste scene maakte een hoop goed.
[permalink] geplaatst op 15 december 2010, 10:34 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenIngetogen kun je dit Japanse drama alvast niet noemen. Weer eens wat anders, en blijkbaar werkt het want naast de lovende recencies kreeg Tokyo Sonata in Cannes de Juryprijs. Onbegrijpelijk, als je het mij vraagt.
Cinematografisch is de film dik en orde en het verhaal begint ook goed. Interessante thematiek rond het ontslag van de vader, hoewel het direct al jammer is dat de regisseur teveel lijntjes uitgooit met betrekking tot de rest van de familie. Dat is ook precies de reden dat de film halverwege ontspoort. In één nacht wordt moeder ontvoerd door een man met een mes, vindt vader een hoop geld, wordt aangereden door een busje en slaapt op straat en brengt zoon de nacht door in een politiecel omdat hij probeerde zwart te rijden. Ondertussen wordt moeder ook nog voor God aangezien en zit zoon 2 lekker in Irak in te burgeren met de plaatselijke bevolking. Waarna de familie de volgende ochtend weer gezamelijk zit te ontbijten. Nee, voor mij werkt het niet, de personages verliezen hun geloofwaardigheid en ook de humor, die in het serieus te nemen gedeelte van de film nog aanwezig was, is hier verdwenen.
Tegen het slot herstelt de film zich licht, maar na de andere gezichten die Tokyo Sonata dan al heeft getoond blijft dat een beetje een losstaand gebeuren.
Het lijkt alsof Kurosawa zijn film dezelfde structuur mee heeft gegeven als het pianostuk waarmee de zoon auditie doet: een rustig begin, dan een wild middenstuk om weer kalm af te sluiten. Bij Debussy werkt het echter een heel stuk beter.
[permalink] geplaatst op 12 april 2011, 1:23 uurnightbreed schreef:
Ben ik het helemaal mee eens, desalnietemin toch een dikke aanrader !
3,5
[permalink] geplaatst op 12 september 2011, 18:11 uurEerste deel vind ik heel knap..... daarna inderdaad wat chaotisch , maar het laatste stuk vind ik dan weer groots.... toch wel een aanrader als je van iets tragere films houdt...
[permalink] geplaatst op 11 mei 2012, 10:14 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenNet zoals de meesten hier vind ik het eerste deel van de film veel overtuigender dan het tweede. De pure tristesse, de subtiele komische situaties,...zitten vooral in het eerste deel vervat. Het tweede deel "ontspoort" (beste grap zat wel in het tweede deel, nl. de inbreker die zich de rol van rij-instructeur aanmeet), wat naar het einde toe enkele ongeloofwaardige zaken met zich meebrengt.
Tokyo Sonata heeft een voor mij typisch Japanse sobere filmstijl, die verzorgd oogt, en de acteurs doen ook het ook meer dan prima.
Ik weet nu niet meteen of de film de Jury Prize van Cannes verdient - het tweede deel haalt het algemene niveau wat naar beneden -, maar uiteindelijk heb ik best wel genoten van deze film. Een lichte 3,5*.