La Piscine (1969)

geregisseerd door
Jacques Deraymet
Alain Delon,
Romy Schneider en
Jane BirkinDe geliefden Jean-Paul (Delon) en Marianne (Schneider) brengen hun vakantie door in een villa aan de Route de la Plage uitkijkend over de Middellandse Zee in La Douce France. Op een dag krijgen ze, op uitnodiging van Marianne, bezoek van Harry en zijn bloedmooie 18-jarige dochter Penelope....
2,0
[permalink] geplaatst op 28 oktober 2010, 22:41 uurExtreem saaie film over 4 mensen in een grote villa zonder conversaties. Maar wel met argwanende koppen. Standaard Franse ideeen over rijke mensen en ietwat decadentie (wat sm enzo).
3,0
[permalink] geplaatst op 20 februari 2011, 0:41 uurIk ergerde me in die tijd aan de zogenaamde pop muziek uit Frankrijk, ze liepen altijd jaren achter.
nu zou het niet meer uitmaken, maar het blijft nog steeds slecht, conclusie. het is gewoon rot muziek. ik heb deze film eerder gezien, maar hij heeft niet veel indruk op me gemaakt, nu ook niet.
wat er nu tussen die twee mannen aan de hand was weet ik niet, dat moet dan het verleden geweest zijn en voor de kijker giswerk.
4,0
[permalink] geplaatst op 31 mei 2011, 16:03 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenEen vakantiehuis op een schitterende locatie, een verliefd stel aan de rand van een aanlokkelijk zwembad...De lome, broeierige sfeer van de openingsscène deed me direct naar warme zomerse dagen verlangen!
Ogenschijnlijk gebeurt er niet zoveel, maar de onderhuidse spanning bij de personages is onmiskenbaar aanwezig.
Het grootste deel van het verhaal speelt zich af rondom het zwembad (goh

) maar Delon en Schneider zijn zo charismatisch en geloofwaardig - je neemt zo aan dat ze daar daadwerkelijk wonen en een stel zijn- dat ik het geen moment eentonig vond worden.
Na twee uur weet je eigenlijk nog niet eens zo vreselijk veel meer van ze dan aan het begin want de film laat redelijk veel aan eigen interpretatie over, maar het psychologische spelletje dat gespeeld wordt is intrigerend, misschien juist wel doordat de drijfveren niet tot in detail worden uitgelegd.
De
moord kwam voor mij wel als een verrassing, naar om te zien ook, maar wat ik er stiekem een beetje jammer aan vond was dat
het onderzoek dat hier logischerwijs op volgde wat afbreuk deed aan de sfeer; de "gewone wereld" kwam nogal ontnuchterend haar intrede doen. Gelukkig voor mij sprong de dvd na afloop weer op het fraaie menu; nog weer even terug naar het zwembad, toen alles nog perfect leek.... Heerlijke film!
4,5
[permalink] geplaatst op 14 augustus 2011, 2:17 uursimonvinkie schreef:
La Piscine was dan ook een prima film. Niet het verhaal maakt deze film bijzonder, maar de erg broeierige en zwoele sfeer zijn erg sterk. Ook de cast is bijzonder. Ondanks dat de twee hoofdrolspelers net gescheiden waren, is er wel erg veel chemie tussen de twee.
Romy en Alain waren al zes jaar uit elkaar en allebei haar getrouwd tijdens de opname van deze film. Ze zijn nooit getrouwd geweest met elkaar. Alain dumpte Romy abrupt nadat hij verliefd was geworden op Natalie Barthélemy. Hij liet slechts een briefje achter. Beide hadden daarna een roerig liefdesleven en Romy ook nog een treurig persoonlijk leven. Het was Alain Delon die na Romy's te vroege en treurige dood op slechts 43 jarige leeftijd uren aan haar bed zat om afscheid te nemen. Hij was ook degene die haar begrafenis regelde.
Een film uit andere tijden. Ik dacht dat ik twee uur La Piscine te lang en gedateerd zou vinden. Ik heb hem minstens drie/vier keer gezien. En de laatste keer is alweer lang geleden. Dat viel mee. Die twee uur gingen moeiteloos voorbij. Ik vond het prettig dat er zoveel ruimte was om zelf dingen in te vullen. Ergens halverwege dacht ik nog even "goh, die rust wordt ons niet meer gegund om te kijken naar acteren waarin niet zoveel gesproken wordt".
Ik vind het altijd moeilijk om objectief te kijken naar Romy Schneider van wie ik een groot fan was en ben. Ook ben ik een fan van vooral Alain Delon's vroege films. Wat een feest om deze film zomaar weer eens op tv te zien. Alhoewel een feest met een zwarte rand. Ze waren beiden op hun best hier. Ik kan niet anders dan hem hoog waarderen. Zou zo weer twee uur gaan kijken.
1,5
[permalink] geplaatst op 22 augustus 2011, 7:36 uurGenadeloos vermorzeld onder de tand des tijds.
Houterige regie, soms ronduit slecht acteren, met name van Jan Birkin die gewoon haar regeltjes afdreunt en overdreven accenten legt als in een slechte voordracht.
Ontzettend traag (waar ik op zich niets tegen heb), té traag en onnozele scènes: twee mepjes met een twijgje en dan passioneel in elkaars armen vallen; het 'spontane' feest met de auto's met vrolijke mensen en belachelijke dansscènes en niet té vergeten die twee gozers met hun gitaar in de boom (!); en inderdaad de verdrinkingsscène: de 'goede' zwemmer is wat zatjes, ja (ook ergerlijk slecht acteur dei 'Harry' met zijn vastgevroren grijns op zijn gezicht), maar als je last hebt in een zwembad dan ga je toch gewoon naar de 'trapjes'? Die bevonden zich vlakbij, maar nee, wat amechtige slagen… Het was allemaal zo fake. En klap op de vuurpijl was dan nog het bizarre einde.
Ondermaats. Daar kunnen een mooie, waardige Schneider en een aanvaardbare Delon niet veel aan verhelpen.
4,0
[permalink] geplaatst op 3 november 2011, 16:13 uurMooi hoe regisseur Jacques Deray met weinig dialoog en het gebruik van talrijke stille momenten de spanning steeds verder weet op te voeren. Knap acteerwerk van Romy Schneider en vooral Alain Delon. Een eersteklas psychologische thriller, die de tand des tijds goed heeft doorstaan.
1,5
[permalink] geplaatst op 30 januari 2012, 22:14 uurPoe... ik heb zelden een film van twee uur gezien die zo lang leek te duren. Het verhaal verloopt echt zo traag als stroop. Als het dan nog enigzins interessant was, maar helaas zoveel gebeurt er niet. Vanwege het feit dat er erg mooie plaatjes in zitten en bovendien ook een paar erg mooie vrouwen zal ik hier nog 1,5* voor geven,
5,0
[permalink] geplaatst op 23 maart 2012, 19:56 uurPrachtig, vooral de sfeer.
3,5
[permalink] geplaatst op 13 mei 2012, 12:55 uurGeweldige film. Het tempo hoort erbij, de film kabbelt de hele tijd lekker in dezelfde versnelling voort. Hierdoor ontstaat een apart sfeertje en een mooie film beleving. Als je eenmaal in de film zit en er door gegrepen wordt laat de film je niet meer los.
+ mooie vrouwen, geweldige stijl: kleding, muziek, meubels, auto's et cetera.
2,5
[permalink] geplaatst op 13 mei 2012, 20:01 uur
bevat spoilers, selecteer de tekst om deze te lezenDeze gisteren op de Belg bekeken.
Film waar ik al het een en ander over had gehoord en gelezen, maar nog nooit had bekeken.
Er gebeurt weinig en je zit voornamelijk naar een paar mooie mensen te kijken in een mooie luxe setting.Er wordt goed geacteerd, het is mooi in beeld gebracht en de film kijjkt prettig weg.
Pas wanneer Delons karakter zijn voormalige beste vriend in het zwembad laat verdrinken, komt er iets van spanning "boven drijven", zeker wanneer de inspecteur zijn intrede doet, zal hij gepakt worden?
Eigenlijk kun je zeggen dat de twee hoofdkarakters aan het begin samen in een idylische situatie verkeren en dat ze op het eind weer met beide voeten op de grond in de harde werkelijkheid zijn terug gekeerd en ieder met de brokstukken zit.
Veel meer heeft de film je niet te bieden, of je moet kikken op de blote borsten van Schneider.
Aardig, iets wat gedateerd en zeker geen meesterwerk.
Een vijf, ofwel 2,5 ster.