Airport (1970)

geregisseerd door
George Seatonmet
Burt Lancaster,
Dean Martin en
Jacqueline BissetDe stressbestendigheid van luchthavendirecteur Mel Bakersfield wordt op de proef gesteld wanneer een Boeing een cruciale landingsbaan blokkeert tijdens een zware sneeuwstorm. Daarnaast blijft zijn vrouw hem op zijn huid zitten. Diezelfde nacht vertrekt zijn zwager en hoofdpiloot van de Boeing 707 met zijn stewardess (en minnares) naar Rome, waar hij enkele dagen hoopt te genieten van zijn prille liefde. Dat gelukje blijkt van korte duur wanneer blijkt dat ze zwanger van hem is. En dat niet alleen, aan boord van het toestel zit een man met een bom.
2,5
[permalink] geplaatst op 2 juli 2003, 23:03 uurMatige film. De film begon eigelijk pas de laatste 30 minuten een beetje spannend te worden en daarvoor is een film van 137 minuten veels te lang. Over het acteerwerk was ik overigens ook niet echt te spreken, behalve van Helen Hayes die het vervelende omaatje speelde

. 2,5 sterren.
2,0
[permalink] geplaatst op 16 juni 2007, 15:46 uurBedenk een soort ongeluk of ramp, neem een handvol bekende Hollywood acteurs, laat een paar daarvan een belangrijke rol spelen en de rest min of meer figureren, zie daar: een film. Juist Helen Hayes als het oude dametje (vooral haar omstandigheden in de film) maken het geheel nog enigzins kijkbaar.
4,0
[permalink] geplaatst op 20 augustus 2007, 22:06 uurThe grand lady of disaster.
De film handelt uitgebreid over het functioneren van een luchthaven tijdens een zware storm. En hoe om te gaan met een (of meerdere)crisis. De acteurs vertellen hun verhaal in alle rust en dat maakt de film heel begrijpelijk. Alles is duidelijk, geniaal vormgegeven, bijzonder droog geacteerd (vooral Martin) en cheesy dialogen. Geloof me of niet, eigenlijk leek de film een grote reklameblok voor de Boeing maatschappij. Kijken en genieten. 4
[permalink] geplaatst op 5 september 2007, 17:33 uurVindt het een boeiende vliegtuigfilm.
Dat vinden er meer en daarom won deze good oldie ook een Oscar.
Natuurlijk mede dankzij spelers van naam en faam.
In ieder een geval een film om te bewaren !
2,5
[permalink] geplaatst op 10 augustus 2008, 21:54 uurEen van de eerste rampenfilms met sterrencast. Bovengemiddelde spanning maar nergens echt goed. Inmiddels een ietwat gedateerde classic. Vele delen zouden volgen.
3,0
[permalink] geplaatst op 1 juli 2009, 17:53 uurHm, ik had stiekem toch iets meer verwacht van de grondlegger van de (herleving van?) rampenfilm, een van mijn favoriete gènres. Ik keek uit naar deze film, maar het was enigszins een teleurstelling.
Ik had veel meer actie verwacht. Ik ben inmiddels gewend van rampenfilms dat er naar 'dat grote moment' toegewerkt wordt (zoals bij Earthquake), maar hier was de climax niet indrukwekkend genoeg.
Airport geeft wel een interessant tijdsbeeld van vliegvelden voor al de bomaanslagen. Het is grappig om te zien dat men toen zomaar een vliegtuig kon binnenwandelen of even gezellig een sigaretje op kon steken in hun stoel.
Over de cast was ik dik tevreden. Ik had moeite om Burt Lancaster en Dean Martin uit elkaar te houden. Blijkbaar waren het grootheden, maar mij konden ze nauwelijks boeien. De hoogvliegers waren (naar mijn mening) Helen Hayes en Jacqueline Bisset. Hayes werd terecht al genoemd in eerdere berichten en haar verhaallijn was ook bij vlagen het interessantst en vermakelijkst. Ook Bisset was erg leuk als de - zoals het oogde - een kutwijf, maar eigenlijk iedereen probeerde te redden.
Als je er geen hoge verwachtingen van hebt is de film nog wel vermakelijk. Een rampenfilm zou ik het niet noemen. Ik ga in ieder geval met plezier de drie sequels tegemoet. Ik verheug me daaruit het meest op Airport '77.
3,0
[permalink] geplaatst op 12 februari 2011, 13:46 uurSnap eigenlijk niet waar die lage score vandaan komt, want ik vond dit erg vermakelijk. Airport is een prima film, met veel spanning en een supercast. Vooral Burt Lancaster en Dean Martin maken indruk in hun rollen. De film duurt redelijk lang, maar verveelt eigenlijk nooit. Mede omdat de personages allemaal wel iets hebben. Vooral Helen Hayes als het oude dametje was erg grappig. De absolute sterrencast die deze film heeft speelde allemaal goed en er was erg veel spanning.
Prima film. 3 sterren
3,5
[permalink] geplaatst op 6 maart 2011, 14:09 uurLeuke film.
Met name Dean Martin speelt ,zoals altijd, prima.
3,0
[permalink] geplaatst op 9 juli 2011, 16:50 uurTypische jaren 70 vliegtuigramp film met best wel een indrukwekkend cast. Het verhaal is best aardig maar niet echt spannend of spectaculair (is natuurlijk ook aardig gedateerd). Maal al met al kijkt hij wel lekker weg. Van de cast deden Dean Martin en George Kennedy best goed. Dankzij de laatste en vooral Helen Hayes zit er ook nog een vleugje humor in de film.
2,5
[permalink] geplaatst op 23 augustus 2011, 10:58 uurRedelijke film, het laatste half uur was nog het leukst om te kijken, gedateerd, dat wel.
3,0
[permalink] geplaatst op 8 november 2011, 23:40 uurToch best wel een goede film. Als je deze kijkt met een flinke reeks modernere films achter de kiezen, dan lijkt hij erg traag, maar het verhaal wordt goed en volledig opgebouwd. Hij had best korter gekund, maar dat ging zo in de tijd.
4,0
[permalink] geplaatst op 9 november 2011, 12:21 uurVond ik juist heerlijk.