locatie: Films » Oorlogswinter (2008) » Info

Oorlog / Avontuur
103 minuten

geregisseerd door Martin Koolhoven
met Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

gebruiker
bericht

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 januari 2010, 8:29 uur
Peter Ho schreef:
Mooi voor Nederland, maar ik denk niet dat we gaan winnen :)
Ik wel. Heb er vertrouwen in.

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 21 januari 2010, 17:50 uur
Ik heb er vertrouwen in: Das Weisse Band is een betere film, de rest van de films heb ik niet gezien. Maar meestal kiest de jury voor de avontuurlijkere films in plaats van zware drama's. Daarom denk ik dat oorlogswinter zeker een kans maakt en het is Martin en de cast en crew ook gegund.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2010, 1:05 uur
Deze film heeft me positief verrast! Ben normaal nooit zo van de films van nederlandse bodem, hierdoor heeft het ook lang geduurt voor ik hem wilde kijken.
Maar uiteindelijk blij verrast, en jammer dat ie eigenlijk best plotseling eindigde.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 31 januari 2010, 9:43 uur
Er valt weinig van te zeggen. Das weisse band is totaal onvergelijkbaar met oorlogswinter. Of je Wesley Sneijder met Anky van Grunsven vergelijkt om te kijken wie beter is.

Gevoelsmatig denk ik dat Oorlogswinter meer kans maakt qua genre. In ieder geval dan das weisse band. Te artsy denk ik voor Hollywood.

Maar wel mooie film ook.

De andere films ken ik niet. Ik hoop dat ze gaan kiezen voor de regisseur met de beste baard en het piekerigste haar... Die het beste Nederlands spreekt van de acht.

Bij mij zou dat het kriterium zijn.

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2010, 14:46 uur
Helaas niet genomineerd ...

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2010, 15:18 uur
Wel jammer, vorig jaar hebben ze ook echt een wanproduct laten winnen in die categorie. Un prophete en Das weisse band zouden in ieder geval geen slechte winnaars zijn. Binnenkort de andere genomineerden maar eens kijken.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2010, 15:40 uur
BEST FOREIGN LANGUAGE FILM OF THE YEAR

"Ajami" - Israel
"El Secreto de Sus Ojos" - Argentina
"The Milk of Sorrow" - Peru
"Un Prophčte" - France
"The White Ribbon" - Germany

Jammer voor Martin. Aan de andere kant... Hij kan nu in ieder geval weer rustig ademhalen.

edit:
gek genoeg denk ik dat de verkoop aan Sony meer voor hem kan doen dan de prijs winnen. Wat ik van Mike heb begrepen is dat zo'n beeldje de zaak enorm kan vertroebelen en je in een enorme wervelwind doet belanden waardoor je moeilijk goede keuzes kan maken.
Laat hem bij Sony maar een mooie US film gaan maken. Die deur staat nu open.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2010, 16:11 uur
rose schreef:
Peter Ho schreef:
Ik wel. Heb er vertrouwen in.
jammer, maaar ik had al gedacht dat de film niet eens genomineerd zal worden.

3,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2010, 17:25 uur
Heel erg jammer. Deze film zou goed passen in dat verwrongen beeld wat Amerikanen hebben over de Tweede Wereldoorlog, ondanks dat deze ook niet helemaal klopt aan de werkelijkheid.

3,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2010, 19:42 uur
Jammer dat het niet is gelukt, feit is wel dat de nederlandse film weer op de kaart staat , in positieve zin.
De laatste jaren worden er weer mooie produkties gemaakt waar we best trots op mogen zijn.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2010, 20:42 uur
Jammer ;-(

2,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 2 februari 2010, 20:56 uur
Ajax&Litmanen1 schreef:
Dat deze troep in de race is voor een Oscar :|

Juist.

jammer ee'.. Martin Koolhoven vette pech jongen..

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 februari 2010, 0:00 uur
Jaloers, Mipha? Wanneer staat jouw film op de shortlist?

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 5 februari 2010, 15:34 uur
Inderdaad jammer ! De film is hoe dan ook een klassieker onder de Ned. Oorlogsfilms. Overigens doet Zwartboek hier niet voor onder; ook die vind ik meesterlijk. Ik heb onlangs de tv-serie (1973) gekocht en die verschilt qua tempo en acteerprestaties nogal van die van de film. Er is in de tussentijd veel bijgeleerd. Tóch is de serie ook best wel spannend.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 februari 2010, 16:10 uur
Eigenlijk wat meer van de film verwacht, maar het is een hele goede Nederlandse Film, sterk verhaal :)P

5,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 februari 2010, 18:39 uur
Een goede en mooie film over de Tweede Wereld Oorlog. Fantastisch verhaal. Een happy end wel. En knap acteerwerk.

4,0nieuw bericht [permalink] geplaatst op 9 februari 2010, 20:26 uur
FelixTheCat schreef:
happy end

:?

4,5nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 februari 2010, 20:07 uur
FelixTheCat schreef:

Het is maar wat je een happy end noemt :X

Ik vond de film naar het einde toe wat te snel gaan. Net of er geen tijd meer was om het verder uitstekende verhaal uit te werken.

Voor de rest een superfilm, moet je zeker een keer gezien hebben.

kramersietse
nieuw bericht [permalink] geplaatst op 14 februari 2010, 23:28 uur
Pfoe! Gelukkig net niet de eindronde van de Oscars gehaald, hadden we bijna voor paal gestaan, doe dan een documentaire over De Toppers in Rusland tijdens het Song Festival, een leuke comedy en sta je ook voor lul.

Wat wilden we nou gaan doen daar in Hollywood? Een beeldje ophalen? In dit kouwe kikkerlandje maken we al niet zoveel soeps, en dat het dan hier ietwat succes heeft wil nog niet zeggen dat het over de grote plas ook iets te betekenen heeft hoor.

Dat joch doet het idd wel aardig ja, maar voor de rest? Het boek was wel oké, die heb ik toen ik 10 was ook gelezen, maar een verfilming! Hoe kom je erbij.

Zodra het een eigen product betreft zijn we al snel minder kritisch, jammer.

niet ingelogd

109.013 gebruikers | 64.631 films | 23.977 regisseurs | 2.514.311 berichten | 3.547.069 stemmen